Behandeling achterste kruisband letsel

Bij achterste kruisband letsel is één van de banden aan de binnenkant van de knie overstrekt geraakt. Achterste kruisband letsel komt niet heel vaak voor. Bij slechts 3% van alle kniebandblessures is er letsel bij de achterste kruisband. Achterste kruisband letsel kan zowel met als zonder operatie behandeld worden.

Achterste kruisband

De achterste kruisband bevindt zich in de knie. Het is één van de vier stabiliserende banden, ook wel ligamenten genoemd, en is de meest stevige band van het kniegewricht. De achterste kruisband zorgt voor de verbinding tussen de achterkant van het onderbeen en de voorkant van het bovenbeen. Doordat de kruisband zich daar bevindt, kan het scheenbeen niet naar achteren bewegen en niet te veel draaien ten opzichte van het bovenbeen. Hierdoor heeft de knie meer stabiliteit bij voor- en achterwaartse bewegingen en draaibewegingen. De achterste kruisband ondersteunt ook de binnen- en buitenband. Dit zorgt voor nog meer stabilisatie voor de knie.

Achterste kruisband letsel

Bij achterste kruisband letsel (PLC-letsel) is er schade opgetreden in de achterste kruisband. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je achterste kruisband gescheurd of in de ergste gevallen zelfs afgescheurd is. Het kan ook zijn dat je achterste kruisband verrekt is.

Als er letsel ontstaat, ervaren mensen in de meeste gevallen pijn in de achterkant van de knie. Deze pijn straalt vaak uit naar de kuit. Hier kan al snel een zwelling optreden. Je knie voelt ook erg instabiel en je kan zelfs het gevoel hebben dat je knie uit de kom is. Een gescheurde achterste kruisband letsel gaat vaak gepaard met letsel van andere banden, meniscus of van het kraakbeen.

Behandeling achterste kruisbandletsel

Niet-operatieve behandeling

In sommige gevallen is een operatie bij een achterste kruisband letsel niet nodig. In dit geval heb je te maken met een niet-operatieve behandeling.

Acuut letsel

Als er sprake is van een acuut letsel betekent dit dat het letsel een acuut (direct) gevolg is van een recent ongeval. In dit geval is de behandeling gericht op het verminderen van de zwelling van de knie en de pijn die je ervaart. Tijdelijk gebruik van krukken kan hierbij een optie zijn om de knie te ontlasten. Bij Richard Smith Fysiotherapie word je hierbij ondersteunt door één van de fysiotherapeuten. Zodra het mogelijk is, wordt er gestart met oefeningen om de bewegingsvrijheid van het gewricht terug te krijgen of te onderhouden.

Fysiotherapie

Zijn de klachten van zwelling en pijn aan het afnemen en nemen de belastbaarheid en de bewegingsvrijheid van de knie toe? Dan is het verstandig om te starten met fysiotherapie. Hierbij ligt de focus op oefeningen die de stabiliteit van de knie en de kracht van de beenspieren bevorderen.

Operatie

In veel gevallen is er bij een achterste kruisband letsel een operatie nodig. Voorafgaand aan de operatie wordt ook al aangeraden om behandeld te worden door een fysiotherapeut. Dit kan bijvoorbeeld door cryotherapie of massages. Hoe beter je de operatie ingaat, hoe beter je de operatie uitkomt.

Deze operatie bestaat uit een achterste kruisband reconstructie. De oorspronkelijke kruisband kan dus niet meer worden gebruikt en wordt daarom verwijderd. Door eigen lichaamspees, of in sommige gevallen een donorpees, wordt de achterste kruisband vervangen. Er worden boortunnels gemaakt in het scheenbeen en het bovenbeen. Deze boortunnels komen uit in de knie, op de plek waar de gescheurde kruisband vastzat. De achterste kruisband reconstructie wordt als een of twee stevige bundel(s) op de oorspronkelijke positie van de kruisband geplaatst. Door middel van speciale fixatiematerialen wordt de pees vastgemaakt.

Tijdens de operatie wordt er ook naar de rest van het kniegewricht gekeken. Indien er nog een letsel aanwezig is, wordt deze mogelijk direct behandeld.

Fysiotherapie na de operatie

Het is verstandig om direct na de operatie te starten met fysiotherapie. De dag na de operatie kan een fysiotherapeut je al leren om te lopen op krukken. Het is belangrijk om te weten dat fysiotherapie er niet altijd voor kan zorgen dat je weer op hetzelfde activiteitenniveau kunt functioneren. Daarbij blijft er altijd een verhoogd risico op een nieuw letsel in de knie aanwezig. Zeker als je een sport uitoefent waar veel draaibewegingen aan te pas komen. Een knie waarvan de achterste kruisband is gescheurd, heeft een hoger risico op het krijgen van artrose (kraakbeenslijtage) op latere leeftijd. Dit is mede afhankelijk van de aanvullende letsels die in de knie aanwezig zijn.

Revalidatie achterste kruisband letsel

Bij Richard Smith Fysiotherapie kunnen wij jou helpen bij de revalidatie van je achterste kruisband letsel. Houd bij de revalidatie rekening met een periode van gemiddeld negen tot twaalf maanden.

Bij de revalidatie neemt de fysiotherapeut jou mee in het beloop van de klachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. De fysiotherapeut maakt samen met jou een plan om zo snel mogelijk te revalideren. De behandeling kan naast het geven van advies ook bestaan uit Cryotherapie en het losmaken van gewrichten en spieren rondom de achterste kruisband.

Ben je op zoek naar behandeling tegen achterste kruisband letsel? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.