Burn-out of overspannen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Een burn-out en overspannenheid hebben veel overeenkomsten. In beide gevallen is er een sterk gevoel van onrust, concentratieverlies, slecht slapen en snel geïrriteerd zijn. Echter, er zijn ook grote en belangrijke verschillen tussen deze twee aandoeningen.

Overspannen

Bij overspannenheid verlies je het overzicht en raak je de grip op een situatie kwijt. Daarbij krijg je te maken met klachten waardoor je je dagelijkse werkzaamheden niet meer goed kunt doen.

Symptomen

Als je overspannen bent, heb je zowel last van lichamelijke klachten als mentale klachten.

Lichamelijke klachten:

Vermoeidheid
Spierpijn of hoofdpijn
Slecht slapen
Darmproblemen of buikpijn
Een verlaagde weerstand
Hartkloppingen
Verhoogde bloeddruk of cholesterol
Meer zweten en trillen.

Mentale klachten:

Overprikkeld gevoel
Onrustig, opgejaagd of angstig gevoel
Huilbuien
Niet meer kunnen genieten
Besluiteloos zijn
Moeite met concentratie
Onzekerheid
Schuldgevoelens

Burn-out

Heb je al langer dan een halfjaar last van overspanningsklachten? Ben je vooral uitgeput en moe? Dan heb je waarschijnlijk last van een burn-out.

Symptomen burn-out

Bij een burn-out heb je last van de volgende klachten:

Geen plezier meer in dagelijkse dingen
Geen energie om dingen te ondernemen
Besluiteloosheid
Geestelijke én lichamelijke vermoeidheid
Een gevangen of opgesloten gevoel
Angstig zijn
Moeite met het uiten van gevoelens

Verschil burn-out en overspannen

Hoewel de symptomen van overspannenheid en een burn-out erg veel op elkaar lijken, zijn de twee aandoeningen wel verschillend. De belangrijkste verschillen tussen deze twee aandoeningen zijn de mate van uitputting en het herstel.

Mate van uitputting

Overspannenheid ontstaat als er in een korte periode te veel van je wordt geëist of verwacht wordt. Hierdoor ontstaat er een onbalans tussen de draaglast (wat er verwacht of geëist wordt) en de draagkracht (wat je aan kunt). Hierdoor ervaar je de klachten die gepaard gaan met overspannenheid.

Een burn-out ontstaat als iemand langer dan 6 maanden last heeft van overspannenheid en alle reserves zijn opgebruikt. Er is daardoor sprake van totale uitputting en serieuze uitvalverschijningen.

Het herstel

Doordat de klachten van overspannenheid nog niet lang aanwezig zijn, is hier een kortere herstelperiode voor nodig. Een periode van ongeveer 6 weken is vaak voldoende om weer in balans te komen.

Het herstel van een burn-out duurt veel langer. Dit kan zelfs langer dan een jaar duren. Het is hierbij ook erg belangrijk dat het herstel onder deskundige begeleiding plaatsvindt. Het gaat hierbij namelijk niet alleen om herstellen, maar ook om anders leren denken en anders leren handelen. Overtuigingen, de coping stijl en het bijbehorende gedrag dienen te veranderen. Indien dit niet gebeurt is de kans op een volgende burn-out groot.

Burn-out of overspannen

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Bij Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met zowel overspannen patiënten als patiënten met een burn-out. De fysiotherapeut kijkt samen met jou naar de klachten die je ervaart. Vervolgens stellen jullie samen een plan op om zo snel mogelijk van de klachten af te komen.

Wil je meer weten over de behandeling van overspannenheid en de behandeling van een burn-out? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak.