Achterste kruisband letsel

Achterste kruisband letsel

 

De achterste kruisband is één van de vier stabiliserende banden (ligamenten) van de knie. Samen met de voorste kruisband ligt de achterste kruisband centraal in de knie. De achterste kruisband geeft stabiliteit aan de knie bij een voorwaartse en achterwaartse beweging en ook bij draaibewegingen. Achterste kruisband letsel, ook wel ‘PCL letsel’ genoemd houdt in dat er schade is opgetreden aan de achterste kruisband. Op het moment dat het letsel ontstaat ervaart u in de meeste gevallen een pijn in de achterkant van de knie, die uitstraalt naar de kuit. Hierbij kan al snel een zwelling optreden. Ook voelt u dat de knie erg instabiel is en kan u zelfs het gevoel hebben dat u knie uit de kom is. Wanneer je een gescheurde achterste kruisband hebt gaat dit vaak gepaard met letsels van andere banden, meniscus of van het kraakbeen.

  Maak direct een afspraak

  Wat zijn de oorzaken van achterste kruisband letsel?

  De achterste kruisband scheurt meestal ten gevolg van een ongeval of van een sportletsel. De achterste kruisband kan scheuren wanneer er een grote kracht op de voorkant van het scheenbeen komt. De achterste kruisband komt dan op spanning met alle gevolgen van dien. Bewegingen die de achterste kruisband zwaar belasten zijn onder andere het draaien van de knie, het overstrekken van de knie en de achterwaartse beweging van het scheenbeen t.o.v. het dijbeen. Wanneer deze bewegingen overmatig of hevig worden uitgevoerd, kan er schade ontstaan aan de achterste kruisband van de knie.

   

  Wat zijn de klachten die je bij achterste kruisband letsel kunt ervaren?

  Achterste kruisband letsel kan in elk levensjaar ontstaan, maar het komt vaak voor bij sporters van jongere en middelbare leeftijd. 

  Veel voorkomende klachten bij een achterste kruisband letsel:

  • Zwelling;
  • Instabiliteit;
  • Een doorzak gevoel;
  • Pijn aan de knieschijf.

   

  Wat kunnen wij voor uw achterste kruisband letsel betekenen?

  Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met achterste kruisband letsel. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van uw achterste kruisband letsel. Wij geven u uitleg over het beloop van de klachten, en hoe u hier het beste mee om kunt gaan. Samen met u stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van uw achterste kruisband letsel af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit Cryotherapie en het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de achterste kruisband.

  Heeft u last van achterste kruisband letsel? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat u zonder klachten door het leven gaat.