Achterste kruisband letsel

Achterste kruisband letsel

De achterste kruisband is één van de vier stabiliserende banden (ligamenten) van de knie. Samen met de voorste kruisband ligt de achterste kruisband centraal in de knie. De achterste kruisband geeft stabiliteit aan de knie bij een voorwaartse en achterwaartse beweging en ook bij draaibewegingen. Achterste kruisband letsel wordt ook wel ‘PCL letsel’ genoemd en het houdt in dat er schade is opgetreden aan de achterste kruisband. Op het moment dat het letsel ontstaat ervaar je in de meeste gevallen een pijn in de achterkant van de knie, die uitstraalt naar de kuit. Hierbij kan al snel een zwelling optreden. Ook voel je dat de knie erg instabiel is en kan je zelfs het gevoel hebben dat je knie uit de kom is. Wanneer je een gescheurde achterste kruisband hebt gaat dit vaak gepaard met letsels van andere banden, meniscus of van het kraakbeen.

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Wat zijn de oorzaken van achterste kruisband letsel?

De achterste kruisband scheurt meestal ten gevolg van een ongeval of van een sportletsel. Het kan scheuren wanneer er een grote kracht op de voorkant van het scheenbeen komt. De achterste kruisband komt dan op spanning met alle gevolgen van dien. Bewegingen die de achterste kruisband zwaar belasten zijn onder andere het draaien van de knie, het overstrekken van de knie en de achterwaartse beweging van het scheenbeen t.o.v. het dijbeen. Wanneer deze bewegingen overmatig of hevig worden uitgevoerd, kan er schade ontstaan.

Wat zijn de klachten die je bij achterste kruisband letsel kunt ervaren?

Het kan in elk levensjaar ontstaan, maar het komt vaak voor bij sporters van jongere en middelbare leeftijd. 

Veel voorkomende klachten zijn:

• Zwelling;
• Instabiliteit;
• Een doorzak gevoel;
• Pijn aan de knieschijf.

Wat kunnen wij voor jouw achterste kruisband letsel betekenen?

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met achterste kruisband letsel. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je klachten af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit Cryotherapie en het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de achterste kruisband.

Heb je last van achterste kruisband letsel? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

Wat klanten zeggen over ons

Always reliable, on time, all staff friendly and engaging, like a family! The fysio is well experienced, very supportive and always tracking progress. Even the environment is charming. Very happy. Thanks Ruben and team!

- Charles

5/5

Ik kom al ruim 10 jaar vanuit Almere naar RSF. Van een spierscheur, herstel van mijn voorste kruisband reconstructie tot aan het dagelijkse onderhoud van de spieren ben je hier aan het juiste adres!

- C. de Jong

5/5

Veelgestelde vragen achterste kruisband

De achterste kruisband bevindt zich achter de voorste kruisband, in het midden van de knie. De achterste kruisband heeft een belangrijke functie, namelijk het beperken van de beweeglijkheid van het onderbeen naar achteren.

De achterste kruisband komt op spanning als er een kracht op de voorkant van het scheenbeen komt, terwijl de knie gebogen is. Hierdoor kan de kruisband afscheuren. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je met een gebogen knie op de grond valt tijdens het sporten.

De knie kan direct na het letsel meestal niet goed belast worden. Over het algemeen duurt het 9 tot 12 maanden voordat je weer volledig kunt deelnemen aan wedstrijden voor spelsporten. Fietsen, hardlopen en tennis kan je in de meeste gevallen al eerder weer beoefenen.

Maak direct een afspraak bij Richard Smith Fysiotherapie