Bovenbeenklachten

Bovenbeenklachten

Bovenbeenklachten kunnen erg vervelend zijn. De spieren in het bovenbeen zijn sterk en worden veel gebruikt, waardoor deze veel belasting te verduren krijgen. De bovenbeenspieren behoren immers tot de grootste spieren in het menselijk lichaam, dus deze klachten kunnen grote gevolgen hebben. Deze klachten zijn divers en komen vaak voort vanuit een probleem in de aangrenzende gewrichten, zoals de heup en de knie. Een bovenbeenblessure kan acuut ontstaan door een breuk of spierscheur, maar deze kan ook geleidelijk ontstaan door overbelasting. 

Bovenbeenblessures kunnen divers zijn. Zo heb je bijvoorbeeld acute en geleidelijke klachten. Acute klachten ontstaan plotseling en geven een reactie die goed te herkennen is; roodheid, zwelling of moeite en pijn met bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een verrekking of een spierscheurtje in het bovenbeen. Geleidelijke klachten komen langzaam opzetten. Deze klachten zijn vaak moeilijk te lokaliseren en de pijn is moeilijk te benoemen.

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Oorzaak bovenbeenblessures

Bovenbeenblessures zijn onder te verdelen in acute bovenbeenklachten en geleidelijke bovenbeenklachten. 

Acute bovenbeenklachten:

• Spierkneuzing in het bovenveen: ontstaat meestal door een botsing, waardoor de spier pijnlijk en stijf aanvoelt;
• Spierverrekking in het bovenbeen: ontstaat meestal door een sprint of een trappende beweging;
• Spierscheur in het bovenbeen: ontstaat meestal in een sprint of bij het afzetten.

Geleidelijke bovenbeenklachten:

• Spierpijn: ontstaat meestal door overbelasting van de spier;
• Verkalking: kan ontstaan na een spierkneuzing wanneer wanneer de bloeding wordt omgezet in kalk;
Peesontsteking: irritatie aan de pees die ontstaat door overbelasting;
• Heup impingement: een inklemming tussen de heup in tussen de heupkop en de heupkom.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor bovenbeenklachten kunnen ontstaan. De meeste klachten ontstaan door:

• Vermoeidheid;
• Overbelasting van de spier;
• Vochtgebrek in de spier;
• Een te hoge inspanning;
• Een verkeerde beweging;
• Een te zwakke spier;
• Stijfheid in de spier;
• Disbalans van de spieren.

Tips om bovenbeenklachten te voorkomen:

1. Geef je spieren voldoende rust;
2. Zorg voor voldoende vochtinname;
3. Leef gezond en voorkom overgewicht;
4. Denk aan voldoende eiwitinname;
5. Doe oefeningen om de spieren sterk en soepel te houden;
6. Laat je regelmatig behandelen door een fysiotherapeut.

Veelvoorkomende bovenbeenklachten 

Het komt vaak voor dat mensen hun bovenbeen verrekken, scheuren of zelfs afscheuren. Daarbij komen hamstringklachten en liesklachten ook vaak voor. 

Hamstringklachten

Bij hamstringklachten is weefsel van één van de hamstrings beschadigd. De hamstrings zijn de spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Deze klachten ontstaan vaak tijdens het sporten bij het trekken van een sprint, een explosieve start of als je plotseling moet afremmen.

Liesklachten

Liesklachten komen vaak voor bij sporters. Hierbij heb je pijn aan de binnenkant van je bovenbeen. Je voelt de pijn vooral als je op de plek drukt en als je de lies spieren aanspant. De klachten spelen vaak op door overbelasting van de pezen van je lies of door het verrekken van je lies spieren. 

Behandeling bovenbeenklachten

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klacht. In de meeste gevallen is het belangrijk om een goede balans te creëren tussen belasting en belastbaarheid, provocerende bewegingen te vermijden, aandacht te besteden aan een goede lichaamshouding, en mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten. 

Wat kunnen wij voor het herstel van jouw bovenbeenklachten betekenen?

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met bovenbeenklachten. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je bovenbeenklachten. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je bovenbeenklachten. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie en het losmaken van de spieren in en rondom het bovenbeen.

Heb je last gehad van bovenbeenklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

Wat klanten zeggen over ons

Always reliable, on time, all staff friendly and engaging, like a family! The fysio is well experienced, very supportive and always tracking progress. Even the environment is charming. Very happy. Thanks Ruben and team!

- Charles

5/5

Ik kom al ruim 10 jaar vanuit Almere naar RSF. Van een spierscheur, herstel van mijn voorste kruisband reconstructie tot aan het dagelijkse onderhoud van de spieren ben je hier aan het juiste adres!

- C. de Jong

5/5
Maak direct een afspraak bij Richard Smith Fysiotherapie