Meniscusletsel

Meniscusletsel

In de knie zit aan de binnen- en buitenzijde een meniscus. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor; er zit dan een kleine of grote scheur in. De klachten kunnen zijn: pijn en/of een klikkend gevoel in de knie. Bij meniscusletsel is de knie vaak gezwollen door vochtophoping en soms lukt het niet meer om het been geheel te strekken, de knie zit dan ‘op slot’. Meniscusletsel kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het sporten, een draaiende beweging of een ongeval. Meniscusletsel kan ook geleidelijk ontstaan als de kwaliteit van een meniscus vermindert. 

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Wat zijn de oorzaken van meniscusletsel?

De binnen- en buitenmeniscus staan bij veel bewegingen onder grote druk. Met name bij draaibewegingen bij het sporten of werken, of bij een ongeval kan de druk te groot worden en meniscusletsel veroorzaken. Op dat moment kan er een scheur in de meniscus ontstaan. Acuut meniscusletsel herkent zich in een moment waarop in één keer klachten ontstaan, meestal door een verdraaiing van de gebogen knie terwijl deze op de grond staat. Er kan dan een knappend geluid of gevoel ontstaan, waarna de knie na enkele uren dik wordt.

Wat zijn de klachten die je bij meniscusletsel kunt ervaren?

Er zijn verschillende klachten die bij meniscusletsel kunnen ontstaan. Klachten die het meest voorkomen zijn:

• Pijn in de knie;
• De knie is opgezwollen;
• Traplopen, hurken en draaiende bewegingen doen pijn;
• Een klikkend gevoel in de knie;
• Slotklachten, het lukt dan niet om de knie te strekken of te buigen.

Mocht je een van deze klachten ervaren is het zeer verstandig om er direct naar te laten kijken, zodat de klachten verder onderzocht kunnen worden. Hiermee kan er aangetoond of het echt om meniscusletsel gaat.

Degeneratief meniscus letsel

Er is sprake van degeneratief meniscus letsel als de binnenste en buitenste meniscus door veroudering in kwaliteit achteruit gaan. Het begint vanaf 30 jaar. Door veroudering en mogelijk door langdurige overbelasting treed er slijtage op in de meniscus. De meniscus wordt kwetsbaar, kan scheuren en veroorzaakt pijn wanneer deze belast wordt. 

Bij degeneratief meniscus letsel bevindt de pijn zich meestal aan de kant van de beschadigde meniscus. Je ervaart pijn bij traplopen, hurken en belaste draaibewegingen van de knie. In sommige gevallen kun je de knie plots niet meer strekken en buigen. Dit komt doordat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht. 

Met oefentherapie ga je aan de slag met stabiliserende, spierkracht versterkende en proprioceptie stimulerende oefeningen. Doe dit wel onder begeleiding van een fysiotherapeut. 

Tips om meniscusletsel te voorkomen:

1. Draag goed schoeisel om schokbelasting of verdraaiing te voorkomen;
2. Leef gezond en voorkom overgewicht;
3. Doe kracht- en stabiliteitsoefeningen om de knie sterker te maken;
4. Geef je knie voldoende rust;
5. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.

Wat kunnen wij voor jouw meniscusletsel betekenen?

Binnen Richard Smith fysiotherapie hebben wij veel ervaring met meniscusletsel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je meniscusletsel af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie in combinatie met manuele therapie.

Heb je last van meniscusklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

Wat klanten zeggen over ons

Always reliable, on time, all staff friendly and engaging, like a family! The fysio is well experienced, very supportive and always tracking progress. Even the environment is charming. Very happy. Thanks Ruben and team!

- Charles

5/5

Ik kom al ruim 10 jaar vanuit Almere naar RSF. Van een spierscheur, herstel van mijn voorste kruisband reconstructie tot aan het dagelijkse onderhoud van de spieren ben je hier aan het juiste adres!

- C. de Jong

5/5
Maak direct een afspraak bij Richard Smith Fysiotherapie