Motorische problemen

Motorische problemen

 

Motorische problemen zijn erg vervelend en komen voornamelijk voor bij kinderen. Kinderen met motorische problemen hebben moeite met het aanleren van motorische vaardigheden. Bij baby’s zijn motorische problemen te herkennen wanneer zij moeite hebben met kruipen, maar het kan ook op latere leeftijd opspelen. Kinderen met motorische problemen zijn vaak onhandig of houterig en vallen regelmatig. Ze hebben een opmerkelijke houding, met lage of juist hoge spierspanning. Ook is er vaak sprake van angst om te bewegen.

  Maak direct een afspraak

  Wat zijn oorzaken van motorische problemen?

  Motorische problemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig beweging of te weinig zelfvertrouwen bij het bewegen. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Een lichamelijke ziekte;
  • Een schokkende ervaring;
  • Opvoeding;
  • Hersenletsel;
  • Een vertraagde ontwikkeling zonder duidelijke oorzaak.

   

  Wat is het verschil tussen de fijne en grove motorische problemen?

  In de ontwikkeling van kinderen kunnen we onderscheid maken tussen fijne en grove motoriek. Fijne motorische problemen hebben te maken met kleinere bewegingen, zoals schrijven, tekenen of knutselen. Deze bewegingen ontwikkelen zich over het algemeen later dan bewegingen van de grove motoriek. Bij grove motorische problemen gaan grote bewegingen die een kind leert en maakt moeizaam. Denk hierbij aan rollen, kruipen, lopen, zwaaien en springen. 

   

  Tips om de motoriek te verbeteren:

  • Doe zoveel mogelijk activiteiten samen met uw kind;
  • Begin met activiteiten die het zelfvertrouwen van uw kind stimuleren;
  • Bouw de moeilijkheidsgraad voor uw kind langzaam op;
  • Geef uw kind zoveel mogelijk complimenten en blijf positief;
  • Herhaal activiteiten zo veel mogelijk.

   

  Wat kunnen wij voor uw motorische problemen betekenen?

  Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met het behandelen van motorische problemen. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van uw motorische problemen. Wij geven u uitleg over het beloop van de klachten, en hoe u hier het beste mee om kunt gaan. Samen met u stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van uw motorische problemen af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, oefentherapie en het losmaken van de spieren.

  Heeft u last van motorische problemen? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat u zonder klachten door het leven gaat.