Overspannen

 

Overspannen

Door bepaalde gebeurtenissen of problemen kan je overspannen raken. Wanneer je dit bent kan je meerdere lichamelijke of geestelijke klachten ervaren. Deze zijn voor iedereen verschillend. 

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Overspannen symptomen:

 Lichamelijke klachten:

• Vermoeidheid;
• Hoofdpijn of spierpijn;
• Slecht slapen;
• Buikpijn of darmproblemen;
• Een verlaagde weerstand;
• Hartkloppingen;
• Een verhoogde bloeddruk of cholesterol;
• Meer zweten en trillen.

Mentale klachten:

• Overprikkeling;
• Een onrustig, angstig of opgejaagd gevoel;
• Huilbuien;
• Niet meer kunnen genieten;
• Besluiteloosheid;
• Concentratieproblemen;
• Onzekerheid;
• Schuldgevoelens.

Wat zijn oorzaken waardoor je overspannen kunt raken?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je overspannen kunt raken, zoals:

• Spanning op het werk (arbeidsconflict) of thuis;
• Onduidelijkheid over de toekomst;
• Te weinig lichaamsbeweging;
• Oververmoeidheid;
• Te hoge werkdruk;
• Geen nee kunnen zeggen;
• Perfectionisme;
• Alles onder controle willen hebben;
• Door blijven werken terwijl het lichaam rust nodig heeft;
• Moeite met planning en structuur.

Tips om te voorkomen dat je overspannen raakt:

• Geef je grenzen aan;
• Zorg voor voldoende beweging;
• Praat over je problemen;
• Neem een time-out;
• Leef en eet gezond;
• Durf uit je comfort zone te stappen;
• Geniet van de kleine dingen in het leven;
• Wacht niet te lang met hulp zoeken;
• Werk aan je sociale leven.

Overbelast, burn-out of overspannen?

Overbelasting, overspannenheid en burn-outs hebben veel dezelfde kenmerken. Er zijn echter wel wat verschillen. Burn-outs en overspannenheid hebben uiteindelijk allebei te maken met één ding: stress. Stress is de druk of spanning die iemand wordt opgelegd. Dit kan zowel door diegene zelf zijn of door de omgeving waar die persoon zich in bevindt. Korte periodes van stress hoeven geen problemen op te leveren. Dit kan er juist voor zorgen dat je het maximale uit jezelf haalt. Ongezonde stress daarentegen kan wel problemen met zich mee brengen. Stress kan schadelijk zijn voor je lichaam, als je meer stress moet verwerken dan je kunt verdragen.

Overbelasting

Bij overbelasting span je teveel in en herstel je te weinig. Naast vermoeidheid voel je je vaak overbelast. Hierdoor neemt het hersteltekort toe en duurt het langer tot je je weer fit voelt. 

Overspannen

Er is sprake van overspannenheid als stress voor een lange tijd aanhoudt. Bijvoorbeeld een aantal maanden. Je hebt in dit geval een aantal weken nodig om te herstellen. Het is hierbij belangrijk om genoeg te rusten en voldoende tijd voor jezelf te nemen. De klachten lijken erg veel op de klachten van een burn-out, maar ze zijn meestal minder intens. 

Burn-out

Heb je je overspannenheidsklachten langer dan 6 maanden genegeerd of ben je niet goed herstelt? Dan kan je last krijgen van een burn-out. In de meeste gevallen heeft een burn-out te maken met jarenlang over je grenzen gaan. Hierdoor is een burn-out vaak lastig te herkennen. Je doet dit namelijk al hele lange tijd op deze manier. 

Behandeling overspannenheid

Als je overspannen bent is het verstandig om hulp te vragen bij mensen die je hierbij kunnen helpen. Dit kan bijvoorbeeld je huisarts zijn of een psycholoog, maar fysiotherapie kan je hier ook goed bij helpen. 

Er zijn ook een aantal oefeningen die je zelf kunt doen:

1. Praten over de klachten. Door te praten over je klachten zorg je automatisch voor bewustwording. Daarnaast weet je omgeving hierdoor beter waar je doorheen gaat. 
2. Ontspan. Doe iets waardoor je je goed kan ontspannen. 
3. Blijf in beweging en let op je voeding. Zeker als je overspannen bent is het belangrijk om op je gezondheid te letten. Dit is namelijk essentieel om over je overspannenheid heen te komen. 
4. Probeer je hoofd leeg te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je gedachten op te schrijven. Je hoeft hierdoor niet meer alles te onthouden en kan later reflecteren op je eigen gedachten.  

Wat kunnen wij voor jouw betekenen wanneer je overspannen bent?

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met patiënten die overspannen zijn. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je lichamelijke klachten die je kunt overhouden aan overspannenheid. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, oefentherapie en het losmaken van de spieren in het lichaam.

Ben je overspannen? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

Wat klanten zeggen over ons

Always reliable, on time, all staff friendly and engaging, like a family! The fysio is well experienced, very supportive and always tracking progress. Even the environment is charming. Very happy. Thanks Ruben and team!

- Charles

5/5

Ik kom al ruim 10 jaar vanuit Almere naar RSF. Van een spierscheur, herstel van mijn voorste kruisband reconstructie tot aan het dagelijkse onderhoud van de spieren ben je hier aan het juiste adres!

- C. de Jong

5/5

Veelgestelde vragen over overspannenheid

Heb je meer dan 6 maanden last van overspannenheid? En voel je je vooral uitgeput? Dan heb je waarschijnlijk last van een burn-out. Om zeker te weten of je overspannen bent of last hebt van een burn-out, adviseren wij om contact op te nemen met een specialist. Wij hebben veel ervaring met patiënten die overspannen zijn bij Richard Smith Fysiotherapie.

Alleen rusten is niet voldoende bij overspannenheid. Het is van belang actief op zoek te gaan naar de oorzaak. Niet alleen om snel te herstellen, maar ook om toekomstige overspannenheid te voorkomen. In eerste instantie leer je te onderkennen en accepteren dat je overspannen bent, pas dan kan het herstellen écht beginnen. Hierbij is het vooral zaak om te rusten en ontspannen. Hierna ga je op zoek naar de oorzaak van de overspannenheid, om vervolgens hier oplossingen voor te bedenken. Op deze manier krijg je handvaten om hier in de toekomst daadkrachtig mee om te gaan. Ten slotte ga je weer activiteiten opbouwen en de handvaten in de praktijk gebruiken.

Bij overspannenheid is een periode van 6 weken vaak voldoende om te herstellen. Het is verstandig om je hierbij te laten adviseren door je huisarts of fysiotherapeut.

Bij overspannenheid zijn de klachten niet alleen geestelijk, ook je lichaam trapt op de rem. Adrenaline en cortisol (stresshormoon) wordt extra aangemaakt. Daarnaast gaat ook de spierspanning omhoog, wat bijvoorbeeld weer kan resulteren in spanningshoofdpijn. Ook je nek en rug kunnen pijn gaan doen. De extra aanmaak van cortisol veroorzaakt daarnaast het uitstellen van een afweerreactie bij ziekte, met als gevolg ontstekingen en infecties.

De klachten die mensen ervaren met overspannenheid zijn voor iedereen verschillend. Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn. Je kunt de volgende klachten ervaren als je overspannen bent:

Lichamelijke klachten:

– Vermoeidheid;
– Hoofdpijn of spierpijn;
– Slecht slapen;
– Buikpijn of darmproblemen;
– Een verlaagde weerstand;
– Hartkloppingen;
– Een verhoogde bloeddruk of cholesterol;
– Meer zweten en trillen.

Mentale klachten:
– Overprikkeling;
– Een ongerust, angstig of opgejaagd gevoel;
– Huilbuien;
– Nier meer kunnen genieten;
– Besluiteloosheid;
– Concentratieproblemen;
– Onzekerheid;
– Schuldgevoelens.

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen tegen overspannenheid:

1. Maak je klachten bespreekbaar. Dit zorgt automatisch voor bewustwording. Daarbij zijn mensen in je omgeving hierdoor op de hoogte van je klachten en kunnen zij jou hierbij steunen.
2. Doe iets waardoor je kunt ontspannen. Bijvoorbeeld mindfullness, hardlopen of zwemmen.
3. Blijf bewegen en eet gezond. Een gezonde levensstijl is ontzettend belangrijk om over je overspannenheid heen te komen.
4. Probeer je hoofd leeg te maken.

Het is ook verstandig om hulp te zoeken voor overspannenheid, bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut. Bij Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met patiënten die overspannen zijn.

Mensen die last hebben van overspannenheid kunnen zowel lichamelijke als mentale klachten ervaren. De lichamelijk klachten die mensen kunnen ervaren zijn onder andere:

– Vermoeidheid;
– Hoofdpijn of spierpijn;
– Slecht slapen;
– Buikpijn of darmproblemen;
– Een verlaagde weerstand;
– Hartkloppingen;
– Een verhoogde bloeddruk of cholesterol;
– Meer zweten en trillen.

Bij overspannenheid kunnen mensen last hebben van mentale en lichamelijke klachten. De mentale klachten die mensen kunnen ervaren zijn onder andere:

– Overprikkeling;
– Een ongerust, angstig of opgejaagd gevoel;
– Huilbuien;
– Niet meer kunnen genieten;
– Besluiteloosheid;
– Concentratieproblemen;
– Onzekerheid;
– Schuldgevoelens.

Maak direct een afspraak bij Richard Smith Fysiotherapie