Reuma

Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een chronische aandoening aan de gewrichten, spieren of pezen. Het kan op iedere leeftijd voorkomen en in sommige gevallen zijn ook organen betrokken, zoals het hart, de longen of de nieren. De meeste vormen van deze aandoening veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Je kan hierdoor minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kan je moe of lusteloos worden. 

  Maak direct een afspraak

   

  Symptomen van reuma

  De meeste mensen hebben last van:

  • Pijn;
  • Stijfheid in gewrichten of spieren;
  • Last van vermoeidheid
  ;
  • Moeite met bewegen.

  Heb je last van gewrichtsontstekingen? Dan worden je gewrichten dik en warm. Mensen met deze aandoening hebben vaak last van beperkingen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij lang staan, traplopen of het huishouden doen. De klachten zijn wisselend: de ene dag gaat het goed, en de andere dag gaat het minder goed.

  Soorten reuma

  Er bestaan verschillende vormen:

  • Artrose;
  • Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma;
  • Osteoporose;
  • Jicht;
  • Weke delen-reuma;
  • Spierreuma (PMR Reuma);
  • Acuut reuma.

  Artrose

  Artrose is een aangeboren of verworven aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Artrose kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid. Deze vorm wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd.

  Osteoporose

  Osteoporose is een chronische aandoening waarbij de botsterkte afneemt. Deze vorm wordt ook wel botontkalking genoemd.

  Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma

  Dit zijn vormen van reuma waarbij het immuunsysteem gezonde cellen als kwade cellen ziet. Deze cellen vallen je eigen lichaam aan, waardoor ontstekingen in je gewrichten ontstaan.

  Jicht

  Jicht ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het bloed, waardoor het lichaam deze gaat omzetten in urinezuurkristallen en er een ontsteking ontstaat. De ontsteking kan op verschillende plaatsen van het lichaam tot uiting komen en heftige pijn veroorzaken.

  Spierreuma (PMR Reuma)

  Deze vorm wordt ook wel polymyalgia rheumatica genoemd. Er kunnen hierbij ontstekingen ontstaan in de schouder- en heupgewrichten, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen. Dit heeft te maken met het afweersysteem. Het afweersysteem zorgt er meestal voor dat bijvoorbeeld bacteriën en virussen opgeruimd worden. Bij deze vorm gebeurt er iets anders. Het afweersysteem richt zich namelijk op het eigen lichaam: de gewrichten, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen.

  Deze ziekte komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 50 jaar.

  Acuut reuma

  Deze vorm ontstaat door een infectie met een bepaalde bacterie. Het gaat hierbij om streptokok, uit de groep-A-streptokokken. Dit is een bacterie die veel voorkomt en vaak voor keelinfecties zorgt. Mensen hebben bij deze vorm last van hoge koorts en gewrichtsklachten. Het opvallende hierbij is dat de gewrichtsklachten verspringen en je steeds van een ander gewricht last hebt. In de meeste gevallen hebben mensen last van hun knieën, ellebogen of polsen. 

  Deze vorm komt bijna niet meer voor in westerse landen. Dit komt door het gebruik van antibiotica, betere voeding en een goede hygiëne. Als het wel voorkomt is dit vaak bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar. 

  Weke delen-reuma

  Dit is een vorm die de spieren, pezen of slijmbeurzen aantast. De bekendste vorm hiervan is fibromyalgie, waarbij pijn in de spieren en bindweefsel ontstaat.

   

  Palindroomreuma (vliegende reuma)

  Bij deze vorm komen er aanvallen van gewrichtsontstekingen voor in één of meerdere gewrichten. Het is vernoemd naar het Griekse woord ‘palindromis’, wat terugkerend betekent. Tijdens deze aanvallen hebben mensen last van pijn en dikke gewrichten en kunnen zij minder goed bewegen. Het kan ook voorkomen dat mensen koorts krijgen of dat het weefsel om je gewricht ontstoken raakt. Bij het laatste is er sprake van periartritis. 

  De aanvallen zijn dus terugkerend en zijn in de meeste gevallen binnen een week over. 

  Wat zijn de oorzaken van reuma?

  Bij veel vormen is de oorzaak niet bekend. In sommige gevallen kan het een gevolg zijn van overbelasting van een gewricht of een te lang herhaalde beweging. Overige oorzaken zijn:

  • Erfelijkheid;
  • Gebrek aan beweging;
  • Stress;
  • Een verstoord afweersysteem;
  • Virussen, bacteriën of schimmels;
  • Een slechte nierfunctie;
  • Ouderdom;
  • Te lang een verkeerde houding aannemen;
  • Te vaak dezelfde bewegingen maken.

  Tips tegen reuma

  • Leef en eet gezond;
  • Drink zo min mogelijk alcohol en cafeïne;
  • Zorg voor voldoende beweging;
  • Voorkom stress;
  • Geef je lichaam voldoende rust;
  • Zorg voor voldoende inname van vitamine, zoals vitamine D;
  • Praat over je problemen;
  • Laat je behandelen door een fysiotherapeut.

  Behandeling reuma 

  De behandeling verschilt per persoon. Dit komt doordat deze aandoening bij iedereen op een andere manier verloopt. Het is belangrijk om samen met de arts te kijken naar de beste behandeling voor jou. Een aantal behandelingen zijn:

  • Medicatie (bijvoorbeeld tabletten, injecties of een infuus);
  Fysiotherapie of oefentherapie voor hulp bij bewegen;
  • Ergotherapie voor hulp bij dagelijkse bezigheden;
  • Een operatie.

  Wat kunnen wij voor jouw reuma betekenen?

  Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met reuma. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van uw klachten af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit oefentherapie, mobilisatie, het losmaken van de spieren rondom de gewrichten, en bij zwelling zal tevens cryotherapie worden toegepast.

  Heb je last van reuma? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

  Veelgestelde vragen over reuma

  Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren.

  Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar. Het is aan de buitenkant niet te zien.

  De meeste mensen met reuma hebben last van:

  – Pijn
  – Stijfheid in gewrichten of spieren
  – Vermoeidheid
  – Moeite met bewegen

  Heb je last van gewrichtsontstekingen, dan worden je gewrichten dik en warm. Veel mensen met reuma hebben last van beperkingen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij lang staan, (trap)lopen of het huishouden doen.

  Reuma verloopt vaak wisselend: de ene dag gaat het goed, maar de andere dag niet.

  Er bestaan een paar grote groepen van reuma:

  – Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma;
  – Artrose;
  – Jicht;
  – Osteoporose;
  – Weke delen-reuma.

  Als je reuma hebt, krijg je met verschillende behandelaars te maken. Behalve de reumatoloog, krijg je bijvoorbeeld ook te maken met een reumaverpleegkundige, een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Zij kunnen jou helpen omgaan met (de gevolgen van) reuma.

  Een fysio- of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) helpt om jouw klachten in kaart te brengen en analyseert wat hiervoor de beste oplossing is. Aan de hand hiervan helpt de fysio- of oefentherapeut je om te kijken welke oefeningen voor jou geschikt zijn. Er wordt hierbij ook aangegeven hoe vaak je die het beste kunt doen.

  Daarnaast geeft de fysiotherapeut of oefentherapeut advies over je houding. Er wordt ook gekeken naar welke manieren van bewegen voor jou geschikt zijn. Daarnaast krijg je advies over hoe je bijvoorbeeld geleidelijk aan meer kunt gaan bewegen.

  Ook na een eventuele operatie kan de fysio- of oefentherapeut je helpen tijdens het revalidatieproces. Kortom: heb je een vraag over bewegen? Vraag dan advies aan de fysio- of oefentherapeut.

  Reuma klachten komen meestal voor in de volgende lichaamsdelen:

  – Handen;
  – Knieën;
  – Tenen;
  – Vingers;
  – Schouders;
  – (Voor)voeten;
  – Rug;
  – Polsen;
  – Longen.

  Iedereen kan reuma krijgen, en op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij.

  Bewegen van de handen en vingers is belangrijk om stijfheid te voorkomen. Via specifieke oefeningen worden de handen en vingers dagelijks in beweging gehouden. Zo wordt voorkomen dat de handen en vingers verstijven.

  Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat alcohol en Jicht slecht samengaan. De urinezuurspiegel wordt door alcohol bij mensen met Jicht tijdelijk verhoogt. Alcohol kan, bij mensen die veel urinezuur in hun bloed hebben, aanleiding zijn voor een jichtaanval. Deze groep mensen krijgen een paar uur na het drinken van een glas alcohol last. Binnen drie uur na het drinken van alcohol stijgt het urinezuurgehalte naar een hoogtepunt. Daarom is het advies al jaren om bij Jicht geen alcohol te drinken.

  Maak direct een afspraak bij Richard Smith Fysiotherapie