Veel hardlopers ervaren hamstringklachten tijdens of na het hardlopen. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een verstoring in de balans tussen de verschillende spieren, of door bewegingsbeperkingen in de verschillende gewrichten tussen de rug en de tenen.
De hamstring bestaat uit 3 spieren aan de achterkant van je bovenbeen. De medische namen voor deze spieren zijn m. biceps femoris, m. semitendinosus en m. semimembranosus. Deze spieren lopen van je zitknobbel naar de binnen- en buitenzijde van je knie.
De hamstrings hebben een belangrijke taak, namelijk een overstrekking in de knie remmen. Bij het hardlopen wordt de knie bij elke landing enigszins doorgebogen om de klap van de landing op te vangen.
De hamstrings zijn actief tijdens het lopen. De voornaamste taak hierbij is om het been niet te ver naar voren te laten zwaaien. De hamstrings zijn ook actief als je stilstaat. In dit geval houden ze het lichaam rechtop.
Bij een spierscheur is er sprake van een (gedeeltelijke) scheur in de spieren of pezen van de hamstrings. Het is een blessure die vaak voorkomt bij mensen die hardlopen. Bij een spierscheur in de hamstrings hebben mensen vaak last van krachtverlies en/of pijn tijdens hardlopen, sprinten of het buigen van de knie tegen weerstand. De hamstrings zelf voelen stijf en verhard aan. In sommige gevallen is er na 24 tot 48 uur een blauwe verkleuring en zwelling te zien. Als er sprake is van een forse scheur is er soms een kuiltje voelbaar.
Een spierscheur in de hamstring kan ontstaan door het plotseling krachtig aanspannen van de hamstrings. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het trekken van een sprint. In dit geval voel je de klachten vaak in het midden van de spier.
Heb je juist klachten dichterbij je bil? Dit wordt vaak veroorzaakt door een verrekking van de spier door bijvoorbeeld overbelasting of door te rennen op een glad wegdek. Verkorte hamstrings, relatief zwakke hamstrings of een eerdere hamstringblessure kunnen risicofactoren zijn voor het ontstaan van een (nieuwe) hamstringblessure.
De ernst van een hamstringblessure wordt uitgedrukt in graden:
• Graad 1: milde spierscheur, lichte verrekking zonder spierscheur en geen krachtverlies.
• Graad 2: matige spierscheur, duidelijke verscheuring van spiervezels en sprake van krachtverlies.
• Graad 3: totale ruptuur van de spier.
De hamstringklachten worden op basis van de graad van de blessure behandeld.
Een hamstring blessure kan op verschillende manieren tijdens het hardlopen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld tijdens specifieke bewegingsvormen, zoals interval– en snelheidstraining. Tijdens deze bewegingsvormen worden de spieren explosief belast en kunnen er beschadigingen ontstaan op microscopisch (verrekking) en macroscopisch niveau (scheuring). Deze beschadigingen ontstaan door onvoldoende souplesse of kracht, vermoeidheid of een abnormale gewrichtsbeweging.
Hamstring klachten die ontstaan tijdens het hardlopen hoeven gelukkig niet altijd zo ernstig te zijn. Als je meerdere dagen achter elkaar last hebt van spierpijn, kan dit een teken zijn van een geringe overbelasting van de aangedane spier. Deze klachten kunnen verholpen worden met een verminderde trainingsbelasting en oefeningen om de spier weer op lengte te krijgen.
Blijven de klachten aanhouden? Ga dan langs bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan de aard van de klachten opsporen en de klachten behandelen zodat er geen ergere blessures ontstaan.
Als je last hebt van je hamstring, waar een spierscheur in zit, kun je deze niet goed meer aanspannen om tegengewicht te bieden aan de strekbeweging van de spier. Een spierscheuring gaat vaak ook gepaard met kramp in de hamstring.
Naast een spierscheur in de hamstrings, is het ook mogelijk om een (chronische) overbelastingsblessure op te lopen tijdens het hardlopen. Deze blessure ontstaat vaak geleidelijk en wordt erger indien je niet voldoende rust neemt. Bij een overbelastingsblessure in de hamstring, heb je vaak last van een zeurende pijn rondom jouw bil en/of rug met uitstraling over de hamstring richting de knieholte.
Heb je tijdens het hardlopen een hamstringblessure opgelopen? Start dan zo snel mogelijk met het volgende en blijf hier gedurende de eerste 48 uur mee doorgaan:
• Koel de pijnlijke plek gedurende 10 tot 15 minuten met ijs of een ice-pack en herhaal dit meerdere keren per dag. Zorg dat je een handdoek tussen het ijs en je huid plaatst zodat het ijs niet op de blote huid ligt.
• Zorg voor voldoende rust. Stop daarom met sporten en leun niet meer op het pijnlijke been.
• Leg een drukverband aan. Drukverband helpt om bloedinkjes in het bovenbeen, die ontstaan zijn door de spierscheur, te stelpen.
• Houdt het been zoveel mogelijk hoog.
Het is erg belangrijk om snel hulp in te schakelen om zo snel mogelijk te genezen van je klachten. Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak bij een fysiotherapeut.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om hamstringblessures bij het hardlopen te voorkomen:
• Zorg voor een uitgebreide warming-up. Door je spieren warm te maken voordat je begint met hardlopen, kan je de kans op spierscheuren aanzienlijk verkleinen.
• Sluit altijd af met een cooling-down. Met een cooling-down na het hardlopen zorg je ervoor dat je lichaam wordt afgekoeld en het herstel verbeterd wordt.
• Zorg voor een goede core-stabiliteit.
• Sprintoefeningen dragen een hoog risico van overbelasting en blessures van de hamstrings met zich mee. Bouw een sprinttraining daarom rustig op en zorg na afloop voor voldoende herstel.
• Zorg voor een goede flexibiliteit in de heup en het kniegewricht.
• Let op je looptechniek. Maak je paslengte bijvoorbeeld wat korter wanneer je van een heuvel afrent en zorg ervoor dat je tijdens een sprint niet te ver voorover buigt.
Bij Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met het behandelen van hamstringblessures. De fysiotherapeut geeft jou hierbij uitleg over het beloop van de klachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Daarbij kan de behandeling bestaan uit mobilisatie en het losmaken van spieren rondom de hamstrings.
Wil je meer weten over de behandeling van hamstringblessures bij Richard Smith Fysiotherapie? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.