Bij handbal verplaatsen de spelers zich met grote snelheden heen en weer op een relatief klein veld. Handbal is een sport waarbij veel lichamelijk contact plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat blessures regelmatig voorkomen binnen de sport. Dit zijn vaak blessures aan de enkel, knie, pols, elleboog, schouder en duim.
Doordat handbal een intensieve, conditionele contactsport is met veel lichamelijke duels, vergt de sport een goede techniek en hand-oogcoördinatie. Handbal spelers moeten snel kunnen reageren met vaardigheden zoals schijnbewegingen, rennen, gooien, afzetten, springen, landen, vangen en dribbelen met de bal. De dynamische bewegingen zorgen voor een hoge sportbelasting op de spieren en gewrichten zoals de enkel, knie en pols.
Veel handbal blessures ontstaan bij 1 op 1 situaties bij een blok of bij het voorkomen van een doelpoging. Er ontstaan ook veel blessures bij de landing na een actie. Tenslotte komen er ook veel overbelastingsblessures voor die geleidelijk ontstaan.
De meest voorkomende handbal blessure is de enkelverstuiking. Dit wordt ook wel distorsie, verzwikking of verdraaiing genoemd. Deze blessure ontstaat meestal bij een landing op de buitenzijde van de voet, waarbij de voetzool te ver naar binnen draait. Hierdoor komt er te veel rek op kapsel, banden en zenuwweefsel aan de buitenkant van de voet, en kunnen deze beschadigd raken. Het kraakbeen aan de binnenzijde kan beschadigen doordat het teveel in elkaar gedrukt wordt.
Beschadigd weefsel herstelt vanzelf. Spieren en zenuwweefsel daarentegen, moeten getraind worden. Maak daarom een afspraak bij een fysiotherapeut. Samen met de fysiotherapeut zal je oefeningen uitvoeren om de enkel weer te versterken.
Knieblessures ontstaan vaak door een verdraaiing. Bij een verdraaiing kunnen (kruis)banden en meniscusweefsel binnen het kniegewricht beschadigd raken. Bij letsel aan de meniscus kan zwelling ontstaan, waardoor de knie mogelijk niet meer goed kan buigen en strekken. Bij ernstig letsel aan de kruisbanden ontstaat vaak een inwendige bloeding of vochtvorming. De knie voelt dan dik en warm aan, doet pijn en beweegt niet meer goed.
Heb je last van een knieblessure? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een fysiotherapeut. Het is namelijk ontzettend belangrijk om de juiste diagnose te krijgen, zodat je op de juiste manier herstelt.
Polsblessures ontstaan bij handbal meestal als gevolg van een verkeerde landing na een val of een valworp. Dit zorgt ervoor dat aan de ene kant weefsels verrekt raken en aan de andere kant weefsel in de verdrukking komt.
Ga langs bij een fysiotherapeut om jouw polsblessure te laten behandelen. Neem in de tussentijd voldoende rust zodat je pols goed kan herstellen.
Elleboogblessures bij handbal zijn vaak acute blessures die ontstaan door overstrekking. Dit ontstaat bij het blokken van de bal door een keeper of verdediger. Om herhaling te voorkomen is training van de juiste techniek en de spieren van de arm en schouder noodzakelijk. Ga langs bij een fysiotherapeut om jouw blessure te laten behandelen.
Acute duimblessures ontstaan meestal door een val of een botsing met een persoon of de bal. De duim kan hierdoor verrekken of naar achteren klappen. Je ervaart hierbij acuut optredende pijn en zwelling, en kunt je duim meestal minder goed bewegen.
De klachten ontstaan doordat het weefsel rond de duim beschadigd is. Laat je duimblessure behandelen door een fysiotherapeut, zodat je snel weer kunt starten met handbal.
De fysiotherapeuten binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben veel ervaring met het behandelen van handbal blessures. Maak vandaag nog een afspraak of neem contact met ons op. Samen zorgen wij ervoor dat je zo snel mogelijk herstelt van jouw blessure.