Artrose

Artrose

Artrose is een aangeboren of verworven aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. De aandoening kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid. Om te zorgen dat een gewricht soepel kan bewegen, zijn de botuiteinden bekleed met een dikke laag weefsel; het kraakbeen. Het wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd.

Bij deze aandoening verslechtert de kwaliteit van het kraakbeen en soms verdwijnt het zelfs helemaal. Bovendien neemt de hoeveelheid synoviale vloeistof in het gewricht af, waardoor de botten over elkaar kunnen schuren. Dit veroorzaakt veel pijn in de gewrichten. De aandoening komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, nek, schouders en heupen. Wanneer de aandoening voorkomt in meerdere gewrichten tegelijkertijd wordt dit poly-artrose genoemd. Wanneer het voorkomt bij een enkel gewricht dan spreken we van mono-articulaire artrose.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten artrose:

• Primaire artrose

Deze vorm wordt ook wel idiopathische artrose genoemd. We hebben het hier over artrose die zonder aanwijsbare oorzaak is ontstaan. Hier valt ook artrose onder die ontstaat bij veroudering.  

• Secundaire artrose

Secundaire artrose wordt veroorzaakt door een onderliggende oorzaak, zoals een ongeluk of aangeboren aandoening. Er wordt steeds meer kraakbeen afgebroken door belasting en steeds minder kraakbeen aangemaakt.

Last van artrose?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Oorzaken van artrose

Er is nog veel onbekend over de oorzaak van artrose. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op artrose vergroten:

• De kans op artrose neemt toe met de leeftijd. 
• Artrose komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. 
• Overgewicht.
Regelmatige overbelasting. Bijvoorbeeld mensen met een zwaar beroep of topsporters. 
Erfelijkheid.
Gewrichtsschade. Bijvoorbeeld door een ongeluk, blessure of aandoening. 
Een ontsteking in het gewricht, zoals bij reuma

Artrose

Oorzaken van artrose

Er is nog veel onbekend over de oorzaak van artrose. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op artrose vergroten:

• De kans op artrose neemt toe met de leeftijd. 
• Artrose komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. 
• Overgewicht.
Regelmatige overbelasting. Bijvoorbeeld mensen met een zwaar beroep of topsporters. 
Erfelijkheid.
Gewrichtsschade. Bijvoorbeeld door een ongeluk, blessure of aandoening. 
Een ontsteking in het gewricht, zoals bij reuma

Artrose

De symptomen van artrose

Veelvoorkomende bij artrose symptomen zijn:

Pijn, vooral tijdens het bewegen.
Stijfheid, vooral na een periode van geen of weinig beweging.
Krakend geluid/gevoel.
Bewegingsbeperking.
Standsverandering.
Vochtophoping in het gewricht (hydrops).

Artrose voorkomen

• Leef en eet gezond. 
Drink zo min mogelijk alcohol en cafeïne.
Zorg voor voldoende beweging.
Voorkom stress.
Zorg voor voldoende inname van vitamine, zoals vitamine D.
Laat je behandelen door een fysiotherapeut.

Oefeningen bij artrose

Hand artrose

Knie artrose

Heup artrose

Voet artrose

Rug artrose

Schouder artrose

Duim artrose

Nek artrose

Pols artrose

Tenen artrose

Elleboog artrose

Tenen artrose

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van artrose

Artrose is een chronische aandoening. Dit betekent dat de aandoening niet genezen kan worden. Daarentegen kunnen de klachten met de juiste behandeling wel verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door fysiotherapie of oefentherapie.  

De fysiotherapeut helpt jou om je gewrichten soepel te houden door middel van beweegoefeningen. Daarbij kijkt de fysiotherapeut naar je houding en geeft je tips om met de klachten om te gaan. Bij oefentherapie wordt er ook nog gefocust op het uitvoeren van oefeningen die de pijn en klachten kunnen doen verminderen.

Heb je last van artrose? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

Veelgestelde vragen over artrose

De aandoening is niet te genezen en neemt meestal langzaam toe. Het is wel mogelijk om de klachten te verminderen. De fysiotherapeuten bij Richard Smith Fysiotherapie kunnen jou hierbij helpen.

Het is erg belangrijk om in beweging te blijven. Door middel van beweging voorkom je dat klachten terugkomen of verergeren. Daarentegen is het ook belangrijk dat je je gewrichten niet overbelast.

Het is niet hetzelfde als slijtage. Slijtage is een natuurlijk verouderingsproces wat vooral op latere leeftijd voorkomt. Artrose daarentegen, is een vorm van reuma die ook op jongere leeftijd voor kan komen.

Erfelijke aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening. Indien dit onderdeel is van de oorzaak krijg je er vaak op jongere leeftijd mee te maken en zijn meerdere gewrichten hierdoor aangetast.

Om deze aandoening vast te stellen wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een lichamelijk onderzoek. De arts let hierbij op de pijn en beperkingen bij het bewegen van het gewricht, de stand van het gewricht, drukpijn, en of het gewricht warm en opgezet is.