Bovenbeenblessures

Bovenbeen-blessures

Bovenbeenblessures

Bovenbeenblessures

Bovenbeenblessures kunnen erg vervelend zijn. De spieren in het bovenbeen zijn sterk en worden veel gebruikt, waardoor deze veel belasting te verduren krijgen. De bovenbeenspieren behoren immers tot de grootste spieren in het menselijk lichaam, dus deze klachten kunnen grote gevolgen hebben. Deze klachten zijn divers en komen vaak voort vanuit een probleem in de aangrenzende gewrichten, zoals de heup en de knie.

Bovenbeenblessures kunnen divers zijn. Zo heb je bijvoorbeeld acute en geleidelijke klachten. Acute klachten ontstaan plotseling en geven een reactie die goed te herkennen is; roodheid, zwelling of moeite en pijn met bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een verrekking of een spierscheurtje in het bovenbeen. Geleidelijke klachten komen langzaam opzetten. Deze klachten zijn vaak moeilijk te lokaliseren en de pijn is moeilijk te benoemen.

Last van een bovenbeenblessure?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Oorzaken van bovenbeenblessures

Oorzaken van bovenbeenblessures

Er zijn verschillende oorzaken waardoor bovenbeenklachten kunnen ontstaan. De meeste klachten ontstaan door:

• Vermoeidheid
• Overbelasting van de spier
• Vochtgebrek in de spier
• Een te hoge inspanning
• Een verkeerde beweging
• Een te zwakke spier
• Stijfheid in de spier
• Disbalans van de spieren

Bovenbeenblessures

Oorzaken van bovenbeenblessures

Er zijn verschillende oorzaken waardoor bovenbeenklachten kunnen ontstaan. De meeste klachten ontstaan door:

• Vermoeidheid
• Overbelasting van de spier
• Vochtgebrek in de spier
• Een te hoge inspanning
• Een verkeerde beweging
• Een te zwakke spier
• Stijfheid in de spier
• Disbalans van de spieren

Bovenbeenblessures

Overbelaste bovenbeenspieren

Overbelaste bovenbeenspieren ontstaan in de meeste gevallen bij het sporten. Het zijn dan vaak de hamstrings, quadriceps en spieren in de lies die overbelast raken.

Spierscheuring bovenbeen

Een spierscheuring in het bovenbeen ontstaat vaak wanneer er overmatige kracht op de spieren wordt uitgeoefend. Dit kan gebeuren als je plotseling start en stopt bij het sporten, snel van richting veranderd of de spier te ver op lengte komt.

Verrekte bovenbeenspieren

Een verrekking in een spier ontstaat als de spier met kracht samengetrokken wordt en er een tegenkracht in de tegenovergestelde richting is. Een verrekte spier kan onschuldig zijn. Toch is het wel belangrijk om deze verrekking serieus te nemen zodat het niet alsnog kan resulteren in een ernstige blessure.

Bovenbeenblessure voorkomen: 6 tips

Bovenbeenblessure voorkomen: 6 tips

1. Geef je spieren voldoende rust.
2. Zorg voor voldoende vochtinname.
3. Leef gezond en voorkom overgewicht.
4. Denk aan voldoende eiwitinname.
5. Doe oefeningen om de spieren sterk en soepel te houden.
6. Laat je regelmatig behandelen door een fysiotherapeut.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van een bovenbeen blessure

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klacht. In de meeste gevallen is het belangrijk om een goede balans te creëren tussen belasting en belastbaarheid, provocerende bewegingen te vermijden, aandacht te besteden aan een goede lichaamshouding, en mobiliteit, kracht en stabiliteit te vergroten.

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met bovenbeenblessures. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je blessure. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je klachten te herstellen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie en het losmaken van de spieren in en rondom het bovenbeen.

Heb je last van bovenbeenblessures? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.