Burn-out

Burn-out

Van de beroepsbevolking in Nederland ervaart jaarlijks 16% burn-out klachten of symptomen van een burn-out. Vooral bij vrouwen en jonge professionals neemt het aantal klachten aanzienlijk toe. Bij een burn-out ben je extreem vermoeid en opgebrand. Lichamelijk en geestelijk voel je je totaal uitgeput. Het is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds meer toenemen en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed.

Last van een burn-out?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Verschil burn-out en overspannen

Een burn-out is een vorm van overspannenheid waarbij je emotioneel en lichamelijk bent uitgeput. Het is het eindstadium van een langdurige periode van stress en overspanning. Je fysieke en mentale energiereserves raken als het ware op door deze periode van stress en overspanning.

In het begin lukt het nog wel om door de vermoeidheid en spanning heen te werken, maar na dit langere tijd te ervaren lukt dit niet meer. Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wordt moeilijker en je voelt je vaak afstandelijk en geïrriteerd naar anderen.

Hoewel een burn-out vaak verward wordt met overspannenheid is dit niet hetzelfde. Bekijk onze blog over het verschil tussen een burn-out en overspannenheid voor meer informatie. 

Burn-out symptomen 

De meeste mensen die tegen een burn-out aanlopen krijgen last van stemmingswisselingen. Hierdoor kun je snel geïrriteerd raken en lukt het steeds minder goed om je emoties onder controle te houden. Meer symptomen zijn:

• Geen plezier in dagelijkse activiteiten
• Geen energie om dingen te ondernemen
• Besluiteloosheid
• Geestelijke en lichamelijke vermoeidheid
• Een gevangen of opgesloten gevoel
• Angstig zijn;
• Moeite met het uiten van gevoelens

Je kunt ook last hebben van lichamelijke klachten, zoals:

Hoofdpijn
• Duizeligheid
• Een pijnlijk gevoel op de borst
• Hartkloppingen
• Buikpijn of een opgeblazen gevoel
• Last van de spijsvertering

Burn-out oorzaken

Een burn-out kan meerdere oorzaken hebben:

• Spanning op het werk of thuis
• Onduidelijkheid over de toekomst
• Te weinig lichaamsbeweging
• Oververmoeidheid
• Te hoge werkdruk
• Geen ‘nee’ kunnen zeggen
• Perfectionisme
• Alles onder controle willen hebben
• Door blijven werken terwijl het lichaam rust nodig heeft
• Moeite hebben met planning en structuur

Hoe herken je een burn-out?

Je kunt een burn-out herkennen aan verschillende kenmerken:

1. Mensen met een burn-out hebben vaak last van spanningsklachten zoals lichamelijke vermoeidheid, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en een opgejaagd gevoel.
2. Veel mensen die last hebben van een burn-out hebben het gevoel dat ze grip op de situatie verliezen en krijgen daardoor een gevoel van machteloosheid.
3. Alle klachten die bij een burn-out komen kijken zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dit kunnen taken op het werk, thuis, in sociale omgeving en zelfs in het verkeer bevatten.

Burn-out voorkomen: 9 tips

1. Geef je grenzen aan.
2. Zorg voor voldoende beweging.
3. Praat over je problemen.
4. Neem een time-out.
5. Leef en eet gezond.
6. Durf uit je comfort zone te stappen.
7. Geniet van de kleine dingen in het leven.
8. Wacht niet te lang met hulp zoeken.
9. Werk aan je sociale leven.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van een burn-out

Het is erg belangrijk dat de behandeling van een burn-out onder deskundige begeleiding plaatsvindt. Het gaat namelijk niet alleen om het herstellen, maar ook om anders leren denken en anders leren handelen. Je overtuigingen, coping stijl en het bijbehorende gedrag dienen te veranderen. Als dit niet gebeurt is de kans op een volgende burn-out groot.

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met burn-out klachten. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je lichamelijke klachten die je kunt overhouden. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, oefentherapie en het losmaken van de spieren in het lichaam.

Heb je last gehad van een burn-out? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

Veelgestelde vragen over een burn-out

Bij een burn-out raakt je hormoonhuishouding uit balans. Hierdoor worden je lichaam en geest letterlijk stilgezet. Dit uit zich bij iedereen op een andere manier. Je bent op, zelfs opstaan kan al te veel moeite kosten.

De meeste mensen herstellen volledig. Zorg er wel voor dat het herstel onder deskundige begeleiding plaatsvindt.

Ongeveer een kwart van de mensen die het hebben gehad, krijgen er later nog een keer mee te maken.