Draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid is erg vervelend. Meestal zie je bij hierbij alles om je heen draaien of bewegen. Ook kan je het gevoel hebben dat je zelf ronddraait terwijl je zit of ligt. Het komt meestal door een verstoring van het evenwichtsorgaan. Als deze niet goed werkt, krijgen je hersenen verkeerde informatie. Daardoor kan het zijn dat je alles ziet draaien of je krijgt het gevoel dat je zelf valt of draait.

Last van draaiduizeligheid?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Oorzaak van draaiduizeligheid

Naast een verstoring in het evenwichtsorgaan zijn er nog meer mogelijke oorzaken voor draaiduizeligheid:
• Migraine
• Beroerte
• Binnenoorontstekingen
• De ziekte van Ménière
• Gebruik van medicatie
• Hoofdletsel waarbij het binnenoor beschadigt
• Bloeddrukdaling
• Bloedsuikerdaling
• Overmatig alcoholgebruik
• Angst of depressie
• Een doorbloedingsstoornis in je evenwichtsorgaan of je hersenen

Symptomen van draaiduizeligheid

Bij draaiduizeligheid heb je last van verschillende klachten, zoals:
• Alles om je heen draait of beweegt
• Alles dubbel zien
• Moeite met lopen
• Moeite met praten
• Minder alert zijn
• Zwakte in armen of benen
• Transpireren
• Afwijkende oogbewegingen

Oefeningen bij draaiduizeligheid

Er zijn een paar oefeningen die duizeligheid kunnen verhelpen. Bij het uitvoeren van de oefeningen zul je in het begin duizelig worden, maar dat is normaal. Houd de oefeningen vol, dan wordt de duizeligheid geleidelijk minder. Doe deze oefeningen dagelijks. 

Voor het uitvoeren van de oefeningen heb je een bank of bed nodig. Voer de oefeningen als volgt uit:

Draaiduizeligheid bij stress

Stress kan zowel de oorzaak als het gevolg van duizeligheid zijn. Daarbij kan stress duizeligheid versterken, én kan duizeligheid stress weer versterken. Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid. Hierdoor kun je meer last hebben van duizeligheid. Duizeligheid als gevolg van stress kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.

Draaiduizeligheid voorkomen: 7 tips

Helaas zijn niet alle vormen even goed te behandelen. Wel hebben wij van Richard Smith Fysiotherapie een aantal tips om draaiduizeligheid te voorkomen, zoals hieronder:

1. Sta niet overhaast op.
2. Doe specifieke oefeningen tegen draaiduizeligheid.
3. Drink niet te veel alcohol.
4. Zorg voor een gezond voedingspatroon.
5. Zorg voor voldoende vochtinname
6. Geef je lichaam voldoende rust.
7. Rook niet.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid wordt behandeld door middel van de Epley-manoeuvre. Het doel van deze behandeling is het verplaatsen van de oorsteentjes naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Op deze manier kunnen ze niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen en wordt duizeligheid voorkomen. 

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij vaak te maken met patiënten die last hebben van draaiduizeligheid. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je lichamelijke klachten die je kunt overhouden als gevolg van draaiduizeligheid. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om de klachten zo snel mogelijk te verhelpen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit het optimaliseren van de fysieke activiteit door middel van specifieke oefensessies. Ook kan het losmaken van de spieren in het lichaam onderdeel uitmaken van het behandeltraject.

Heb je last gehad van draaiduizeligheid? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je met zo min mogelijk klachten door het leven gaat.