Enkelblessures

Enkelblessures

Enkelblessures zijn blessures die men kan ervaren in of rondom het enkelgewricht. De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet, welke ook wel het bovenste spronggewricht wordt genoemd. Daarnaast zit er een gewricht tussen de twee achtervoetbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen, welke het onderste spronggewricht wordt genoemd. Er zijn bij het gewricht ook banden, spieren en kapsels betrokken.

Last van een enkelblessure?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Oorzaken van enkelblessures

Enkelblessures kunnen op verschillende manieren ontstaan:
• De enkel is ontwricht: één of meerdere bot stukken staan niet goed in positie.
• Er zit een ontsteking in de enkel: het vloeistof in het gewrichtskapsel is ontstoken, waardoor er een zwelling ontstaat.
• Een slijmbeursontsteking in de hiel: er treedt schade op aan de slijmbeurs ter hoogte van de hiel.
• Een verzwikking van de enkel: de weefsels en de banden rondom de enkel zijn beschadigd.
• Een enkelimpingement: er is weefselschade aan de achterkant van het enkelgewricht.
• Ziekte van Sever: ontstaat wanneer er te veel spanning staat op de groeischijf van de hiel. Dit is één van de enkelklachten die veel aangetroffen wordt bij jongeren.

Symptomen bij enkelblessures

Bij enkelklachten komen vaak de volgende symptomen voor:
• Een opgezwollen enkel
• Een dikke enkel
• Een pijnlijke enkel
• Een blauwe enkel
• Een stijve enkel
• Een zeurende pijn in de enkel
• Moeite met lopen

Soorten enkelblessures

Er zijn verschillende soorten enkelblessures. Deze blessures kun je onderscheiden in acute, chronische, specifieke en aspecifieke klachten.
• Acute enkelklachten: dit zijn klachten waarbij jij binnen zes weken van de pijn af bent.
Chronische enkelklachten: wanneer je last hebt van deze vorm duren de klachten langer dan drie maanden.
Specifieke enkelklachten: dit zijn klachten waarbij de oorzaak van de pijn duidelijk aan te tonen is.
Aspecifieke enkelklachten: bij deze klachten is de oorzaak onbekend en moeilijk aantoonbaar.

Enkelblessures voorkomen: 5 tips

1. Leef gezond en voorkom overgewicht.
2. Doe regelmatig oefeningen om de enkel sterker en soepeler te maken.
3. Geef je enkel voldoende rust.
4. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.
5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Blessure aan de enkelbanden

Blessures aan de enkelbanden komen vaak voor. In de meeste gevallen klapt de enkel naar binnen wanneer iemand hier doorheen gaat. Dit wordt een inversie trauma genoemd. Een eversie trauma, als de enkel naar buiten klapt, komt heel weinig voor.

De enkelbanden aan de buitenkant komen enorm op rek te staan doordat de voet naar binnen klapt. Hierdoor kunnen ze verrekken, inscheuren of afscheuren. Deze blessures zijn onder te verdelen in graad 1 (verrekken), graad 2 (inscheuren) en graad 3 (afscheuren).

De behandeling van enkelbanden

Blessures aan de enkelbanden worden op verschillende manieren behandeld:
Verrekte enkelbanden (graad 1): bij verrekte enkelbanden is vaak een week rust en druk tegen eventuele zwelling voldoende. Een stevige schoen kan helpen om extra steun te geven.
Ingescheurde of afgescheurde enkelbanden (graad 2 & 3): voor ingescheurde en afgescheurde enkelbanden wordt dezelfde behandeling toegepast. Het is belangrijk om één week rust te nemen door op krukken te lopen. Daarna is het gebruik van tape of een brace voor ongeveer 4 weken erg belangrijk. Bij Richard Smith Fysiotherapie helpen de fysiotherapeuten jou om zo snel mogelijk van de klachten af te komen.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van enkelblessures

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met enkelblessures. Een combinatie van fysiotherapie en eventuele manuele therapie bevordert het herstel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de enkelklachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie, mobilisatie en het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de enkel. 

Heb je last van enkelblessures? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.