Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Etalagebenen, ook wel perifeer arterieel vaatlijden of PAV genoemd, is een vaatziekte waarbij de slagaderen in je been zijn vernauwd. Deze vernauwing kan een hevige pijn, kramp of een doof gevoel in je been veroorzaken. Het is een veel voorkomende aandoening waaraan wereldwijd miljoenen mensen lijden. In Nederland wordt dit aantal geschat op ongeveer 400.000 mensen.

Last van etalagebenen?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Etalagebenen symptomen

• Pijn of een vermoeid gevoel in de benen.
• Brandend of tintelend gevoel in de benen.
• Pijn in de voeten in rust.
• Rode, blauwe of bleke verkleuring van de huid.
• Temperatuurverhoging van de huid.
• Pijn in de bilstreek.
• Zweren of wondjes op de huid van benen en voeten.
Haaruitval op de voeten of tenen.

Oorzaak van etalagebenen

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een ophoping van vette, wasachtige afzettingen in de slagaders, ook wel plaque genoemd. Een andere naam hiervoor is atherosclerose of slagaderverkalking. Overige oorzaken zijn:
Suikerziekte (diabetes)
Een hoge bloeddruk
Roken
Overmatig alcoholgebruik
Overgewicht
Te weinig lichaamsbeweging
Een verhoogd cholesterolgehalte
Ouderdom
Aanleg

Risicofactoren

Wereldwijd lopen miljoenen mensen het risico op deze aandoening. In veel gevallen is de diagnose nooit gesteld of is de ziekte nooit behandeld. Naarmate je ouder wordt, kunnen aandoeningen of gewoontes leiden tot het ontwikkelen van etalagebenen. Hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op etalagebenen. Risicofactoren voor deze aandoening zijn onder andere:
Roken
Diabetes (suikerziekte)
Leeftijd van 50+ jaar
Een hoge bloeddruk
Een te hoog cholesterolgehalte in uw bloed
Erfelijke hart- of vaatziekten
Overgewicht
Te weinig lichaamsbeweging
Stress

Looptraining

De ernst van etalagebenen wordt uitgedrukt in het aantal meters dat je kunt lopen zonder pijn te hebben. Hoe minder ver je kunt lopen, hoe ernstiger de ziekte is. Daarentegen wordt lopen juist ook als oplossing gebruikt. 

Looptherapie is een behandeling voor mensen met claudicatio intermittens. Door middel van looptherapie leer je weer pijnvrij te lopen. Bij deze behandeling ga je regelmatig oefenen met lopen in een stevige wandelpas. De afstand die je loopt wordt steeds langer.

Bij Richard Smith Fysiotherapie wordt er bij deze behandeling ook aandacht besteed aan een gezonde leefstijl. Hiermee kan je de gevolgen van de slagaderverkalking beperken. De fysiotherapeut besteed samen met jou bijvoorbeeld aandacht aan:
Het stoppen met roken (indien dit van toepassing is).
Gezond eten.
Het ontwikkelen van een actieve leefstijl.

Door te lopen ontstaat er zuurstoftekort in je beenspieren en heb je sneller last van verzuring dan bijvoorbeeld bij fietsen. Door regelmatig intensief te lopen worden de bloeddoorstroming en de stofwisseling in de spieren beter. Hierdoor wordt de zuurstof beter gebruikt en verbeterd je looppatroon, waardoor je langer kunt lopen. Daarnaast heeft looptherapie een positief effect op de risicofactoren van slagaderverkalking.

Met looptherapie kan je de functionele loopafstand vergroten. Samen met de fysiotherapeut leer je een goed looppatroon aan en verbeter je je uithoudingsvermogen.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

Etalagebenen behandeling

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met etalagebenen. Een combinatie van fysiotherapie en looptherapie bevordert het herstel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je klachten af te komen. 

Heb je last van etalagebenen? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je met zo min mogelijk klachten door het leven gaat.