Fibromyalgie

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Anders dan bij andere vormen van reuma zijn de spieren en het bindweefsel hierbij aangetast in plaats van de gewrichten. Om deze reden wordt het ook wel spierreuma genoemd. Vaak gaat de pijn gepaard met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. 

Bij deze aandoening komen vaak specifieke pijnpunten, of triggerpoints, in het lichaam. Dit worden ook wel tenderpoints of drukpunten genoemd.

Last van fibromyalgie?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij fibromyalgie

• Pijn in de rug, nek, schouder, borstbeen, heup of bovenkant van de knie
• Stijfheid bij het opstaan, ‘s ochtends of als je te lang hebt gezeten
• Chronische vermoeidheid
• Krachtverlies in de spieren
• Slaapproblemen
• Een zwaar gevoel in armen of benen
• Stemmingsklachten, zoals angst, depressie of concentratieproblemen
• Hoofdpijn
• Opgezette vingers

Tenderpoints bij fibromyalgie

Bij Fibromyalgie heb je ook last van tenderpoints (drukpunten): specifieke, gevoelige plekken die al pijn kunnen doen bij zeer lichte druk. Deze punten bevinden zich ter hoogte van de aanhechtingen van de spieren en in de buurt van de gewrichten. Tenderpoints zijn vaak gelijk verdeeld over beide kanten van het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat er 18 tenderpoints in het lichaam vastgesteld kunnen worden.

De fibromyalgie tenderpoints bevinden zich zowel aan de achterkant als aan de voorkant van het lichaam:
• De onderzijde aan de achterkant van je schedel.
• De schouderlijn, waar je nek overgaat in je schouder.
• Op de schouderbladen, 5 centimeter onder de bovenste schouderlijn.
• Op de voorkant van de hals, richting de zijkanten.
• Onder de hals, bij de connectie van je sleutelbeen en je borstbeen.
• Aan de binnenkant van je ellebogen, onder de plooi.
• Aan de weerzijde van je ruggengraat, ten hoogte van je navel.
• Aan de zijkant van je heupen, ter hoogte van je billen.
• Aan de binnenkant van je benen, 2 centimeter boven je knieschijf.

Triggerpoints bij fibromyalgie

Bij fibromyalgie heb je last van triggerpoints (pijnpunten): extreem pijnlijke punten die over het hele lichaam te vinden zijn. Deze punten voelen vaak aan als pijnlijke verhardingen of spierknobbels. Bij triggerpoints ervaar je pijn bij het rekken van je spieren aan het einde van een bewegingsuitslag. Dit zorgt ervoor dat veel mensen het rekken van hun spieren vermijden.

Het verschil tussen triggerpoints en tenderpoints

Triggerpoints zijn spierknopen die alleen pijn doen als er stevig op gedrukt wordt. Deze pijn straalt niet uit naar andere delen van het lichaam en deze punten zijn beperkt aanwezig in het lichaam. De punten worden gediagnosticeerd bij overbelasting van spieren. Hierdoor vindt er verkramping of verharding plaats.

Fibromyalgie tenderpoints daarentegen, zijn specifieke gevoelige plekken voor fibromyalgie en kunnen al pijn doen bij zeer lichte druk. Daarbij kunnen deze punten veelvuldig en aan beide zijden van het lichaam aanwezig zijn.

Fibromyalgie oorzaak

De oorzaak van deze aandoening is nog onbekend en daardoor moeilijk vast te stellen. Ook zijn er geen medicijnen om deze vorm van reuma te genezen. Daarentegen zijn wel manieren om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld het innemen van pijnstillers, voldoende beweging en ontspanning.

Verloop

Het verloop van de aandoening is voor iedereen anders. De klachten kunnen namelijk erg verschillen. De klachten kunnen na een tijdje verminderen, maar ze verdwijnen vrijwel nooit volledig. 

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van fibromyalgie

Er zijn geen behandelingen die deze vorm van reuma kunnen genezen. Wel is het mogelijk om iets tegen de klachten te doen. Dit kan bijvoorbeeld door inname van pijnstillers en voldoende beweging. Fysiotherapie is hierbij ook erg belangrijk, samen met de juiste begeleiding en een goede nachtrust.

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met klachten als fibromyalgie. Ons bewezen behandeltraject bevordert het verminderen van de klachten die u overhoudt aan deze vorm van reuma. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten en hoe je het beste met deze klachten om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je klachten af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, het losmaken van de spieren en oefentherapie om je kracht en houding te verbeteren.

Heb je last van fibromyalgie? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat je met zo min mogelijk klachten door het leven gaat.

Veelgestelde vragen over fibromyalgie

Het is mogelijk dat het overgaat naar gewrichtsreuma. Raadpleeg je huisarts of reumatoloog om erachter te komen of dit mogelijk is voor jou.

Er is nog weinig bekend over de oorzaak. De aandoening lijkt niet erfelijk te zijn.

Het is een chronische aandoening. Het is daarom erg belangrijk om de symptomen zoveel mogelijk te verminderen.

Stress is een grote prikkel voor fibromyalgie. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met chronische stress. Tegenwoordig komt chronische stress steeds vaker voor. Dit wordt veroorzaakt door langdurige, heftige stress. Door de stress voelen mensen zich mentaal, lichamelijk en emotioneel uitgeput. De stress zorgt daardoor ook voor dat fibromyalgie toeneemt.

Deze twee aandoeningen worden vaak door elkaar gehaald. Bij artrose worden de klachten echter veroorzaakt door het achteruitgaan en uiteindelijk verdwijnen van het kraakbeen. Dit is niet het geval bij fibromyalgie.