Gewrichtspijn

Gewrichtspijn

Een gewricht is een verbinding tussen twee botten waarbij beweging mogelijk is. Dit wordt een discontinue verbinding genoemd. Botten kunnen op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. Het kan zijn dat botten aan elkaar vast zitten door middel van kraakbeen, bindweefsel, of een botverbinding. Gewrichten in de vorm van een kraakbeenverbinding worden onder meer aangetroffen in de tussenwervelschijven in de wervelkolom.

Last van gewrichtspijn?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Wat zijn gewrichtsklachten?

Bij gewrichtsklachten zijn je gewrichten pijnlijk en/of gezwollen. Je gewrichten zijn zogenaamde ‘scharnierpunten’ tussen botten en bevinden zich op verschillende plekken in je lichaam, zoals je schouders, rug, ellebogen, polsen, handen/vingers, heupen, knieën, enkels en tenen. Je gewrichten zijn voorzien van een laagje kraakbeen en bevatten ook vocht. Dit zorgt ervoor dat de verschillende delen van de gewrichten soepel langs elkaar kunnen schuiven.

Er zijn verschillende soorten gewrichten:
• Kogelgewricht: deze kan in alle richtingen bewegen. Voorbeelden hiervan zijn je schouder en je heup.
• Zadelgewricht: deze kan in twee richtingen bewegen. Bij de overgang van je hand naar je duim zit een zadelgewricht. Daarom kan je duim ook in meer richtingen bewegen dan je andere vingers.
• Eivormig gewricht: ook deze kan maar in twee richtingen bewegen, net als het zadelgewricht. Je pols is een voorbeeld van een eivormig gewricht.
• Scharniergewricht: deze kan maar in een richting bewegen. Je vingers en knieën bestaan uit scharniergewrichten.
• Rolgewricht: deze kan, net als het scharniergewricht, maar in een richting bewegen. De twee botten in je onderarm (spaakbeen en ellepijp) vormen samen een rolgewricht.

Symptomen bij gewrichtspijn

Bij gewrichtspijn heb je vaak last van:
• Pijnlijke en stijve gewrichten, zowel met als zonder inspanning.
Gevoelige gewrichten.
Functieverlies: bewegingen die je vroeger deed worden lastiger of zelfs onmogelijk.
Zwelling rondom het gewricht.
Roodheid rondom het gewricht.
Vermoeidheid.

Oorzaken van gewrichtspijn

Mogelijke oorzaken van gewrichtspijn zijn:
Overbelasting.
Blessures (zoals een gescheurde meniscus).
Slijtage aan het kraakbeen en de gewrichten (zoals bij artrose).
Ontstekingen in de gewrichten (door bijvoorbeeld reumatoïde artritis, jicht of acute reuma).

Gewrichtsklachten

Er zijn een aantal gewrichtsklachten die vaak voorkomen:
Artrose
Fibromyalgie
Jeugdreuma
• Jicht
Lage rugklachten
Nek– en schouderklachten
Reuma
KANS (RSI)
Whiplash

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van gewrichtspijn

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met gewrichtsklachten. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je het beste met deze klachten om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je klachten af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, het losmaken van de spieren rondom de gewrichten en bij zwelling zal tevens cryotherapie worden toegepast.

Heb je last van gewrichtsklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.