Hernia

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van weefsel of orgaan uit een lichaamsholte. Het komt meestal voor in de rug, maar kan ook in de nek voorkomen. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken, waardoor er pijnklachten in een arm of een been kunnen ontstaan. Het komt vaak voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar oud. De meeste hernia’s zijn het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. De exacte verklaring is niet bekend, maar bijvoorbeeld een verkeerde houding en gebrek aan gezonde lichaamsbeweging spelen over het algemeen een grote rol.

Last van een hernia?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen van een hernia

De intensiteit van de pijn is heel wisselend. Soms voel je nauwelijks pijn, maar het kan voorkomen dat de pijn zo hevig is dat je dagelijkse werkzaamheden worden belemmerd. Overige symptomen die je bij een hernia kunt ervaren zijn:
Een scherpe pijn in één bil of been.
Pijn bij hoesten, niezen of persen.
Krachtverlies in je been of het gevoel dat je been slaapt.
Een brandend, prikkelend of doof gevoel in je been.
Verlammingsverschijnselen in de voeten.

Hernia

Symptomen van een hernia

De intensiteit van de pijn is heel wisselend. Soms voel je nauwelijks pijn, maar het kan voorkomen dat de pijn zo hevig is dat je dagelijkse werkzaamheden worden belemmerd. Overige symptomen die je bij een hernia kunt ervaren zijn:
Een scherpe pijn in één bil of been.
Pijn bij hoesten, niezen of persen.
Krachtverlies in je been of het gevoel dat je been slaapt.
Een brandend, prikkelend of doof gevoel in je been.
Verlammingsverschijnselen in de voeten.

Hernia

Oorzaken van een hernia

• Te zware belasting van de rug.
Een slechte conditie van de rugspieren.
Overgewicht.
Slijtage van de tussenwervels.

Nekhernia

Bij een nekhernia zitten er zenuwen klem in de nek. Er zitten soepele kussentjes tussen de wervels in je nek. Dit zijn tussenwervelschijven. Deze kussentjes gaan in dit geval uitpuilen. Net als bij een rughernia, kan deze uitpuiling op je zenuwen drukken. Hierdoor kan je last krijgen van je arm.

Rughernia

Bij een (onder)rughernia is er sprake van een uitpuiling van een schijfje tussen je wervels. Zo een schijfje wordt een tussenwervelschijfje genoemd. In het midden van dit schijfje zit een soort zachte gel. Wanneer deze gel uitpuilt, kan het op je zenuwen drukken en deze prikkelen. Dit kan je in je rug, bil, onderbeen, voet en soms in je bovenbeen voelen.

Dubbele hernia

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van weefsel of orgaan uit een lichaamsholte. Doordat deze uitstulping op een zenuw kan drukken, kunnen er pijnklachten in de arm of been ontstaan. Bij een dubbele hernia wordt er op meerdere zenuwwortels gedrukt. Dit ontstaat bijvoorbeeld doordat de hernia al een tijdje heeft kunnen uitpuilen of omdat er op meerdere niveaus een hernia zit. 

De symptomen van een dubbele hernia zijn hetzelfde als de symptomen van een enkele hernia. Het is niet bekend wat de exacte oorzaak van een dubbele hernia is. Zwaar lichamelijk werk, stress, roken en langdurig autorijden staan wel bekend als risicofactoren voor een dubbele hernia. 

Wat te doen bij een hernia?

Het is bij een hernia erg belangrijk dat je blijft bewegen. Heb je zittend werk? Probeer dan niet te lang te blijven zitten en tussendoor zo veel mogelijk te staan. Daarbij is het bij een hernia verstandig om veel te gaan wandelen. Begin met korte wandelen en breid dit langzaam uit. 

Als je last hebt van een hernia wil je je rug niet te zwaar belasten. Vermijd bukken en tillen daarom zo veel mogelijk. Probeer je rug alleen binnen de pijngrens te belasten. Een fysiotherapeut kan je helpen om dit op een veilige manier te doen zonder de klachten te verergeren.

Wat is het verschil tussen een nekhernia en een rughernia?

De symptomen en klachten van een nek- en rughernia komen grotendeels overeen, maar de plek waar de pijn zich bevindt is anders. Bij een nekhernia is een tussenwervelschijf tussen één van de nekwervels versleten en uitgepuild. De uitpuiling van een tussenwervelschijf zorgt voor verschillende symptomen en nekklachten, zoals een snijdende pijn in de nek die uitstraalt naar de arm of het been wat kan leiden tot functieverlies. Bij een rughernia is het zo dat er alleen verlammingsverschijnselen in de benen kunnen optreden.

Oefeningen bij een hernia

In sommige gevallen kan je bij een hernia oefeningen uitvoeren om de klachten te verminderen en het herstel beter te laten verlopen. Vraag altijd eerst aan een fysiotherapeut of arts of jij deze oefeningen kan uitvoeren. 

Oefening 1: knieën naar de borst

 1. Ga op je rug liggen en strek je benen uit. 
 2. Trek je benen naar je borst en houd ze met beide handen vast.
 3. Trek je knieën naar je borst en houd dit 5 seconden vast. 
 4. Laat je knieën weer los en herhaal de beweging. 


Oefening 2: kwispelen

 1. Ga op je handen en knieën staan. 
 2. Trek je navel naar binnen en span je buikspieren aan. 
 3. Maak een kwispelende beweging en beweeg je billen zo ver mogelijk naar links en rechts. 
 4. Laat je schouders met je billen mee bewegen. 


Oefening 3: zittende kat-hond beweging

 1. Ga op een stoel zitten en houd je handen op je bovenbenen. 
 2. Maak je rug bol en beweeg je kin naar je borst. 
 3. Maak je rug vervolgens hol door je borst naar voren te bewegen en je hoofd naar achter.
 4. Herhaal dit een aantal keer.

Hernia na bevalling

Tijdens de zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in het lichaam van een vrouw. Zo verandert het zwaartepunt van het lichaam doordat er extra gewicht op het lichaam van de vrouw komt te staan. Dit extra gewicht zorgt ook voor meer druk op de rug. 

De veranderingen in het lichaam zijn risicofactoren voor het ontstaan van een hernia. In de meeste gevallen is er sprake van een lichte hernia. Hoewel deze klachten vanzelf verdwijnen, kan dit proces erg lang duren. Wij raden het daarom aan om langs te gaan bij een fysiotherapeut.

Hernia zonder rugpijn

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping uit een lichaamsholte die op een zenuw kan drukken. Zodra deze uitstulping op een zenuw drukt, krijg je last van klachten zoals pijn in je rug met eventuele uitstraling naar je been. 

Je kan ook last hebben van een uitstulping die niet op een zenuw drukt. In dit geval is er nog steeds sprake van een hernia, maar je ervaart geen rugpijn. 

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van een hernia

Het is heel belangrijk om in beweging te blijven en niet te lang stil te zitten. De fysiotherapeut helpt jou daarom ook met een aantal oefeningen. Het is begrijpelijk als je door alle pijnklachten angstig bent om te bewegen. Echter, als je niet genoeg beweegt kunnen je rugklachten aanhouden. Vandaar dat de oefeningen een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling.

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met hernia klachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventueel manuele therapie bevordert het herstel van je hernia. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de hernia klachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten in de rug, nek en schouders. 

Heb je last van een hernia? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je met zo min mogelijk klachten door het leven gaat.

Veelgestelde vragen over een hernia

Het geneest meestal spontaan. Veel mensen blijven na een hernia echter wel over met rugklachten. Het is daarom erg verstandig om met fysiotherapie aan deze klachten te werken. Zo heb je ook na een hernia zo min mogelijk klachten.

Ongeveer 80% van alle hernia’s geneest vanzelf binnen 6 tot 8 weken. Daarom vindt er bij voorkeur geen operatie plaats. Indien het nodig is kan je wel geopereerd worden.

Sommige mensen blijven werken. Dit is in het begin meestal wel in een lager tempo en met aangepaste werktijden. De meeste mensen kunnen na 6 tot 12 weken weer volledig werken. Het maakt hierbij niet uit of dit lichamelijk werk is of niet.

Het is belangrijk dat je genoeg blijft bewegen en niet stil zit. Wandelen is daarom een goede optie.

Als je last hebt van een hernia is het belangrijk om je rug niet te erg te belasten. Dit kan bijvoorbeeld met zwemmen, fietsen, wandelen en zelfs met roeien. Met deze sporten houd je je rug sterk zonder dat je je rug te veel belast.