Heupklachten

Heupklachten

Heupklachten zijn pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. De klachten komen op iedere leeftijd voor en ontstaan vaak door (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. Bij deze klachten kunnen er meerdere factoren een rol spelen. Zo kunnen het kraakbeen, de gewrichtsvloeistof, het kapsel, de banden en pezen rondom het gewricht beschadigd zijn. Ook kan er sprake zijn van botvorming langs de rand van het gewricht. Bij ongeveer vijftig procent van de ouderen rond de 65 jaar en zeventig procent van ouderen boven de 75 jaar is er sprake van heupklachten.

Last van heupklachten?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij heupklachten

Er zijn verschillende verschijnselen die je kunt ervaren bij heupklachten, zoals:
• Een drukkende of zeurende pijn ter hoogte van de heupkop aan de zijkant van het bovenbeen.
Mobiliteitsbeperking.
Klachten die verergeren bij traplopen, springen of hardlopen.
Zwelling of blauwe plekken rondom de heup.
Slapen op de pijnlijke heup is onmogelijk of zorgen dat de heupklachten verergeren.
Moeite met opstaan (startpijn).

Heupklachten

Symptomen bij heupklachten

Er zijn verschillende verschijnselen die je kunt ervaren bij heupklachten, zoals:
• Een drukkende of zeurende pijn ter hoogte van de heupkop aan de zijkant van het bovenbeen.
Mobiliteitsbeperking.
Klachten die verergeren bij traplopen, springen of hardlopen.
Zwelling of blauwe plekken rondom de heup.
Slapen op de pijnlijke heup is onmogelijk of zorgen dat de heupklachten verergeren.
Moeite met opstaan (startpijn).

Heupklachten

Oorzaken heupklachten

Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van heupklachten. Een van de belangrijkste oorzaken is artrose. Als je ouder wordt gaat de kwaliteit van het gewricht achteruit, waardoor deze artrose ontstaat. Artrose is via een röntgenfoto goed te beoordelen, echter zegt de mate van artrose niets over de ernst van de klachten.

Naast het verslechteren van het gewricht zijn er ook secundaire oorzaken:
Overbelasting: bijvoorbeeld door sporten, werk (verkeerde houding) of overgewicht.
Trauma (botbreuk, ontwrichting).
Beenlengte verschil, afwijking van het gewricht of hypermobiliteit.
Een eerdere operatie.

Slijmbeursontsteking heup

Slijmbeursontsteking heup

Een veelvoorkomende klacht aan de heup is een slijmbeursontsteking. Om bepaalde spieren en botten zitten slijmbeurzen. Deze slijmbeurzen zorgen ervoor dat je botten en spieren niet als schuurpapier langs elkaar bewegen. Slijmbeurzen zijn kleine holtes die gevuld zijn met vloeistof en dienen als een soort stootkussen en smeermiddel. Deze holtes kunnen holtes kunnen ontstoken raken. Als dit gebeurt heb je last van een slijmbeursontsteking. 

Versleten heup

Een versleten heup komt voornamelijk voor bij ouderen. Bij een versleten heup is er sprake van artrose in de heup, dit wordt ook wel coxartrose genoemd. Belangrijke symptomen van een versleten heup zijn verlies van kraakbeen, gewrichten vernauwing en reactieve woekeringen van het gewricht. Je ervaart hier vaak stijfheid, heuppijn en bewegingsbeperking bij. Bij veel pijnklachten kan er gekozen worden voor een nieuwe heup middels een totale heupprothese (THP).

Heupklachten voorkomen: 5 tips

1. Doe regelmatig oefeningen, zodat je bekkenbodem sterker wordt.
2. Blijf actief om zo je spierconditie op pijl te houden.
3. Let op je houding.
4. Geef jezelf rust wanneer nodig, helemaal als je bijvoorbeeld zwanger bent.
5. Raadpleeg een fysiotherapeut!

Revalidatie na heupoperatie

In de meeste gevallen mag je meteen op jouw kunstheup leunen. De eerste 4 tot 6 weken loop je met krukken voor meer stevigheid en om vallen te voorkomen. In overleg met een fysiotherapeut kun je de krukken minder gaan gebruiken. Tijdens de revalidatie voer je onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen uit om de pijn te verminderen, je spieren te versterken en je conditie te verbeteren.

Heupklachten bij hardlopen

Veel mensen hebben na of tijdens hardlopen last van heupklachten. Tijdens het hardlopen wordt de heup enorm belast. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je te hard van stapel loopt. Zorg er daarom voor dat je de trainingen langzaam opbouwt. Heupklachten kunnen ook ontstaan doordat je verkeerde hardloopschoenen aan hebt of door een verkeerde beweging te maken.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van heupklachten

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met heupklachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventuele manuele therapie bevordert het herstel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de heupklachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de heup.

Heb je last van heupklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.