Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn, gelokaliseerd in en om het hoofd, is een vrijwel onschuldige klacht. De oorzaken moeten gezocht worden in de spieren en banden rond schedel en nek, de bloedvaten, de hersenvliezen en de druk van de hersenen.

Er zijn verschillende typen hoofdpijn en ieder type heeft eigen symptomen en oorzaken. Zo kan je last hebben van clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn, migraine, inspanningshoofdpijn of hoofdpijn na het gebruik van medicijnen.

Last van hoofdpijn?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Oorzaken van hoofdpijn

Het kan ontstaan door veel dingen. Meestal is de oorzaak niet ernstig en kan je bijvoorbeeld paracetamol innemen. Ook kan voldoende rust en ontspanning helpen. Mogelijke oorzaken zijn onder andere:
• Spanning of stress
Migraine
Inspanning tijdens sporten of een andere beweging
Vermoeidheid
Overmatig alcoholgebruik
Griep, verkoudheid of een bijholteontsteking
Schommelingen in de hormoonspiegel
Problemen met je gebit of kaak
Slecht zicht

Hoofdpijn

Oorzaken van hoofdpijn

Het kan ontstaan door veel dingen. Meestal is de oorzaak niet ernstig en kan je bijvoorbeeld paracetamol innemen. Ook kan voldoende rust en ontspanning helpen. Mogelijke oorzaken zijn onder andere:
• Spanning of stress
Migraine
Inspanning tijdens sporten of een andere beweging
Vermoeidheid
Overmatig alcoholgebruik
Griep, verkoudheid of een bijholteontsteking
Schommelingen in de hormoonspiegel
Problemen met je gebit of kaak
Slecht zicht

Hoofdpijn

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een naar verhouding zeer zeldzame, maar zeer hevige vorm van hoofdpijn, die in aanvallen voorkomt. Ongeveer 1 op de 1000 inwoners heeft hier last van. Deze vorm van hoofdpijn treedt in de meeste gevallen op bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. De pijn bevindt zich aan één kant van het hoofd, meestal rond het oog. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook bestaan er verschillende vormen van clusterhoofdpijn, zoals episodische clusterhoofdpijn en chronische clusterhoofdpijn.

Oorzaak clusterhoofdpijn

Hoewel er uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar deze vorm van hoofdpijn, is er nog geen duidelijke oorzaak bekend. Er zijn echter wel een aantal verschillende factoren die voor een aanval kunnen zorgen, zoals alcohol, medicijnen, een hormoonstoornis, kou, te weinig zuurstof, bepaalde smaakversterkers en een onrustig slaappatroon. Ook kunnen blokkades in het wervelkolom, zoals afgeknelde zenuwen, leiden tot deze aandoening.

Symptomen clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is te herkennen aan de volgende kenmerken:
• Plaatselijke hoofdpijn in een hevige vorm
Een onrustig gevoel
Veel zweten in je gezicht of op je voorhoofd
Vermoeidheid als gevolg van heftige hoofdpijn
Een gezwollen ooglid (aan de kant van de hoofdpijn)
Een tranend oog (aan de kant van de hoofdpijn)
Een rood oog (aan de kant van de hoofdpijn)
Een verminderde nachtrust

Gevolgen van clusterhoofdpijn

De gevolgen van deze aandoening kunnen voor patiënten zeer ernstig zijn, zeker wanneer de klachten chronisch zijn. De pijn kan het werk en het sociale leven van patiënten behoorlijk beïnvloeden.
Extreme vermoeidheid
Weinig zin om dingen te ondernemen
Een vervelende zeurende pijn
Zeer gespannen spieren

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Dit is de meest voorkomende primaire vorm van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn voelt als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van je hoofd, of als een strakke band om je hoofd.

Oorzaak van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn ontstaat door spierspanningen in de hals, schouder en het hoofd. Deze spierspanningen kunnen veroorzaakt worden door spanning, een verkeerde houding of door te weinig te wisselen van houding. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak voor spanningshoofdpijn.

Symptomen bij spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn heb je last van zeurende, drukkende en knellende pijn. Het kan aanvoelen als een knellende band om het hoofd. Deze pijn straalt vaak uit naar de schouders en de nek.

De pijn varieert van mild tot matig. Daarbij wordt de pijn niet erger door lichamelijke inspanning. Er is ook geen sprake van misselijkheid en overgeven.

Een aantal symptomen van deze vorm van hoofdpijn zijn:
Pijn aan beide kanten van het hoofd, rondom het hoofd of in de nek
Drukkende, knellende pijn of het gevoel van een strakke band om het hoofd
Milde tot matige pijn
De spieren van de schouders, nek en schedel voelen extra gevoelig aan
Last hebben van fel licht of hard geluid
Minder zin in eten, maar niet misselijk
De pijn wordt niet erger bij inspanning
De pijn kan minuten tot dagen duren.

Spanningshoofdpijn kan verminderd worden door frisse lucht, goede nachtrust, afleiding, sport en ontspanning. Dit advies verschilt echter per persoon. Het is daarom belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van je hoofdpijn is en wat voor jou helpt om de hoofdpijn te verminderen.

Hoofdpijn na sporten: inspanningshoofdpijn

Hoofdpijn na sporten: inspannings-hoofdpijn

Deze vorm ontstaat tijdens of enkele uren na het sporten en verdwijnt meestal binnen 24 uur. Het is bonzend en beperkt zich meestal niet tot 1 zijde van het hoofd.

Migraine

Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd.

Kijk voor meer informatie over migraine op onze migraine pagina.

Hoofdpijn voorkomen: 4 tips

Zelfs met de beste wil van de wereld is het vaak moeilijk te vermijden. Wel kun je een aantal stappen ondernemen als je voelt dat je er last van krijgt, zoals:
1. Neem op tijd je pijnstillers in
2. Zorg voor voldoende rust en ontspanning.
3. Zorg voor voldoende frisse lucht.
4. Voorkom stilzitten en kom in beweging.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van hoofdpijn

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met hoofdpijn klachten. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je lichamelijke klachten waardoor hoofdpijn veroorzaakt wordt of klachten die je kunt overhouden na een hoofdpijn aanval. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van de klachten. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, oefentherapie en het losmaken van de spieren in het lichaam.

Heb je last gehad van hoofdpijn? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je met zo min mogelijk klachten door het leven gaat.