KANS (RSI)

KANS (RSI)

KANS is een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek of schouder. KANS is de nieuwe benaming voor klachten die vroeger RSI werden genoemd. De klachten gaan niet vanzelf over, maar blijven aanhouden en kunnen steeds erger worden. In veel gevallen is KANS een werkgerelateerd probleem, zoals een ‘muisarm’. Echter kan je KANS klachten ook thuis of tijdens het sporten oplopen. De meest voorkomende symptomen van KANS zijn pijn en stijfheid. Ook kunnen er tintelingen in de nek, schouders, bovenrug, armen of handen worden ervaren.

Last van KANS (RSI) klachten?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

KANS (RSI) klachten

KANS klachten zijn te onderscheiden in drie fases:
Fase 1: Je hebt geringe klachten, zoals pijn en vermoeidheid aan je handen, polsen, armen, schouders of je nek tijdens het werk, sporten of na een lange periode van werken. De klachten zijn meestal plaatselijk en verdwijnen na een goede nachtrust. Je kunt je dagelijkse werkzaamheden nog goed uitvoeren en de klachten zijn nog acceptabel.
Fase 2: De klachten treden steeds vaker op, ook gerelateerd aan bepaalde taken zoals bijvoorbeeld typen of scrollen met de muis. Ook ’s avonds en in het weekend blijft de pijn aanhouden en kan er naast tintelingen ook krachtsverlies optreden.
Fase 3: Er is sprake van zeer heftige problematiek, de pijn is altijd aanwezig en je hebt een verlamd gevoel met duidelijke tintelingen. In deze fase kan je zelfs geen licht werk meer verrichten en kunnen slaapproblemen optreden.

Oorzaken van KANS (RSI)

In de meeste gevallen van KANS is er geen duidelijke oorzaak, omdat de klachten over het algemeen geleidelijk ontstaan. De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van KANS klachten:
• Te vaak herhaalde bewegingen
Een langdurige statische houding
Te lang met een computer of muis werken
Een verkeerd ingerichte werkplek
Stress, vermoeidheid of spanning
Een te hoge (werk)druk
Fysiek zwaar werk

KANS (RSI) voorkomen: 9 tips

1. Voorkom onnodige (herhaaldelijke) bewegingen met je arm.
2. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten, zoals achter de computer.
3. Doe oefeningen om je lichaam soepel en sterk te houden.
4. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.
5. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren.
6. Vermijd het tillen van zware voorwerpen.
7. Til geen voorwerpen boven schouderhoogte.
8. Voorkom stress, spanning of een te hoge (werk)druk.
9. Voorkom overbelasting en neem voldoende rust.

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van KANS (RSI)

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met KANS klachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventuele manuele therapie bevordert het herstel van je KANS klachten. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de KANS klachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten. 

Heb je last van een KANS klachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.