Knieklachten

Knieklachten

Knieklachten zijn, na nek– en rugklachten, de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. 1 op de 300 Nederlanders geeft aan wel eens last te hebben van knieklachten. Je knie kan opeens pijn doen of dik worden na een val of een verkeerde beweging. Je knie kan dan gekneusd of verrekt zijn, maar het kan ook zijn dat je meniscus of je knieband is gescheurd. De meeste knieklachten gaan in een paar maanden vanzelf over. Mocht je de knie niet goed kunnen bewegen of strekken, dan is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen.

Last van knieklachten?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Oorzaken van knieklachten

Er zijn meerdere oorzaken waardoor je knieklachten kunt krijgen. Veel voorkomende oorzaken zijn:
• Langdurige overbelasting door overmatig lopen, rennen, krachttraining of andere belastende activiteiten
Te korte of zwakke spieren
Afwijkende voet- en of beenstand
Overgewicht
Te snel groeien
Verkeerd schoeisel

Knieklachten

Oorzaken van knieklachten

Er zijn meerdere oorzaken waardoor je knieklachten kunt krijgen. Veel voorkomende oorzaken zijn:
• Langdurige overbelasting door overmatig lopen, rennen, krachttraining of andere belastende activiteiten
Te korte of zwakke spieren
Afwijkende voet- en of beenstand
Overgewicht
Te snel groeien
Verkeerd schoeisel

Knieklachten

Symptomen bij knieklachten

In het dagelijks leven kunnen er meerdere symptomen opspelen die je kunt ervaren bij knieklachten, zoals:
• Pijn bij het staan, hurken of lopen
Het gevoel dat je door je been heen zakt (instabiliteit)
Het niet meer kunnen uitvoeren van werk of sport
Zwelling
Blauwe plek (hematoom)
Het gevoel dat de knie op slot zit
Knappend of krakend gevoel/geluid in de knie

Veel voorkomende knieklachten

Knie artrose

Artrose komt vaak voor in het kniegewricht. Het wordt ook wel versleten knie genoemd. Bij artrose in de knie wordt het kraakbeen in de knie dunner.

Jumpers knee

Bij een jumpers knee is er sprake van een overbelastingsblessure. De aandoening komt vaak voor bij sporten met sprongbelasting.

Osgood Schlatter (groeipijn)

Dit komt vaak voor bij jongens die snel groeien en veel sporten. Onder je knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Bij groeipijn is deze plek gevoelig en verdikt.

Meniscusletsel

Meniscusletsel is de verzamelnaam voor verschillende complicaties aan de meniscus. Dit kan bijvoorbeeld een meniscusscheur of een meniscectomie zijn.

Kruisband letsel

Hierbij kan er sprake zijn van voorste of achterste kruisband letsel. Het belangrijkste symptoom bij kruisband letsel is de instabiliteit van de knie. 

Oefeningen bij knieklachten

Knieklachten voorkomen: 7 tips

1. Zorg voor een sterk lichaam en een goede conditie.
2. Voorkom zowel overbelasting als onderbelasting. Blijf dus zo veel mogelijk in beweging, maar overdrijf hier niet in.
3. Leef gezond en voorkom overgewicht.
4. Doe spierversterkende oefeningen.
5. Zorg voor goed schoeisel.
6. Neem voldoende tijd om te herstellen.
7. Laat je preventief behandelen door een fysiotherapeut. Voorkomen is beter dan genezen!

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van een burn-out

Binnen Richard Smith fysiotherapie hebben wij veel ervaring met knieklachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventueel manuele therapie bevordert het herstel van je knieklachten. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de knieklachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de knie.

Heb je last van knieklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder knieklachten door het leven gaat.