Meniscusletsel

Meniscusletsel

In de knie zit aan de binnen- en buitenzijde een meniscus. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor; er zit dan een kleine of grote scheur in. De klachten kunnen zijn: pijn en/of een klikkend gevoel in de knie. Bij meniscusletsel is de knie vaak gezwollen door vochtophoping en soms lukt het niet meer om het been geheel te strekken, de knie zit dan ‘op slot’. Meniscusletsel kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het sporten, een draaiende beweging of een ongeval. Meniscusletsel kan ook geleidelijk ontstaan als de kwaliteit van een meniscus vermindert.

Last van meniscusletsel?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij meniscusletsel

Er zijn verschillende klachten die bij meniscusletsel kunnen ontstaan. Klachten die het meest voorkomen zijn:
• Pijn in de knie
De knie is opgezwollen
Traplopen, hurken en draaiende bewegingen doen pijn
Een klikkend gevoel in de knie
Slotklachten, het lukt dan niet om de knie te strekken of te buigen

Mocht je een van deze klachten ervaren is het zeer verstandig om er direct naar te laten kijken, zodat de klachten verder onderzocht kunnen worden. Hiermee kan er aangetoond of het echt om meniscusletsel gaat.

meniscusletsel

Symptomen bij meniscusletsel

Er zijn verschillende klachten die bij meniscusletsel kunnen ontstaan. Klachten die het meest voorkomen zijn:
• Pijn in de knie
De knie is opgezwollen
Traplopen, hurken en draaiende bewegingen doen pijn
Een klikkend gevoel in de knie
Slotklachten, het lukt dan niet om de knie te strekken of te buigen

Mocht je een van deze klachten ervaren is het zeer verstandig om er direct naar te laten kijken, zodat de klachten verder onderzocht kunnen worden. Hiermee kan er aangetoond of het echt om meniscusletsel gaat.

meniscusletsel

Oorzaken van meniscusletsel

De binnen- en buitenmeniscus staan bij veel bewegingen onder grote druk. Met name bij draaibewegingen bij het sporten of werken, of bij een ongeval kan de druk te groot worden en meniscusletsel veroorzaken. Op dat moment kan er een scheur in de meniscus ontstaan. Acuut meniscusletsel herkent zich in een moment waarop in één keer klachten ontstaan, meestal door een verdraaiing van de gebogen knie terwijl deze op de grond staat. Er kan dan een knappend geluid of gevoel ontstaan, waarna de knie na enkele uren dik wordt.

Degeneratief meniscusletsel

Er is sprake van degeneratief meniscus letsel als de binnenste en buitenste meniscus door veroudering in kwaliteit achteruit gaan. Het begint vanaf 30 jaar. Door veroudering en mogelijk door langdurige overbelasting treed er slijtage op in de meniscus. De meniscus wordt kwetsbaar, kan scheuren en veroorzaakt pijn wanneer deze belast wordt. 

Bij degeneratief meniscus letsel bevindt de pijn zich meestal aan de kant van de beschadigde meniscus. Je ervaart pijn bij traplopen, hurken en belaste draaibewegingen van de knie. In sommige gevallen kun je de knie plots niet meer strekken en buigen. Dit komt doordat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht. 

Met oefentherapie ga je aan de slag met stabiliserende, spierkracht versterkende en proprioceptie stimulerende oefeningen. Doe dit wel onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Oefeningen bij meniscusletsel

Meniscusletsel voorkomen: 5 tips

1. Draag goed schoeisel om schokbelasting of verdraaiing te voorkomen.
2. Leef gezond en voorkom overgewicht.
3. Doe kracht- en stabiliteitsoefeningen om de knie sterker te maken.
4. Geef je knie voldoende rust.
5. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van meniscusletsel

Binnen Richard Smith fysiotherapie hebben wij veel ervaring met meniscusletsel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je meniscusletsel af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie in combinatie met manuele therapie.

Heb je last van meniscusklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.