Overspannen

Overspannen

Door bepaalde gebeurtenissen of problemen kan je overspannen raken. Wanneer je dit bent kan je meerdere lichamelijke of geestelijke klachten ervaren. Deze zijn voor iedereen verschillend.

Ben je overspannen?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Ben ik overspannen?

Als je overspannen bent heb je last van zowel lichamelijke als mentale symptomen. 

Lichamelijke klachten:
Vermoeidheid
Hoofdpijn of spierpijn
Slecht slapen
Buikpijn of darmproblemen
Een verlaagde weerstand
Hartkloppingen
Een verhoogde bloeddruk of cholesterol
Meer zweten en trillen

Mentale klachten:
Overprikkeling
Een onrustig, angstig of opgejaagd gevoel
Huilbuien
Niet meer kunnen genieten
Besluiteloosheid
Concentratieproblemen
Onzekerheid
Schuldgevoelens

Overspannen

Ben ik overspannen?

Als je overspannen bent heb je last van zowel lichamelijke als mentale symptomen. 

Lichamelijke klachten:
Vermoeidheid
Hoofdpijn of spierpijn
Slecht slapen
Buikpijn of darmproblemen
Een verlaagde weerstand
Hartkloppingen
Een verhoogde bloeddruk of cholesterol
Meer zweten en trillen

Mentale klachten:
Overprikkeling
Een onrustig, angstig of opgejaagd gevoel
Huilbuien
Niet meer kunnen genieten
Besluiteloosheid
Concentratieproblemen
Onzekerheid
Schuldgevoelens

Overspannen

Oorzaken van overspannenheid

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je overspannen kunt raken, zoals:
• Spanning op het werk (arbeidsconflict) of thuis
Onduidelijkheid over de toekomst
Te weinig lichaamsbeweging
Oververmoeidheid
Te hoge werkdruk
Geen nee kunnen zeggen
Perfectionisme
Alles onder controle willen hebben
Door blijven werken terwijl het lichaam rust nodig heeft
Moeite met planning en structuur

Burn-out of overspannen?

Overspannenheid en burn-outs hebben veel dezelfde kenmerken. Er zijn echter wel wat verschillen. Burn-outs en overspannenheid hebben uiteindelijk allebei te maken met één ding: stress. Stress is de druk of spanning die iemand wordt opgelegd. Dit kan zowel door diegene zelf zijn of door de omgeving waar die persoon zich in bevindt. Korte periodes van stress hoeven geen problemen op te leveren. Dit kan er juist voor zorgen dat je het maximale uit jezelf haalt. Ongezonde stress daarentegen kan wel problemen met zich mee brengen. Stress kan schadelijk zijn voor je lichaam, als je meer stress moet verwerken dan je kunt verdragen.

• Overspannen:

Er is sprake van overspannenheid als stress voor een lange tijd aanhoudt. Bijvoorbeeld een aantal maanden. Je hebt in dit geval een aantal weken nodig om te herstellen. Het is hierbij belangrijk om genoeg te rusten en voldoende tijd voor jezelf te nemen. De klachten lijken erg veel op de klachten van een burn-out, maar ze zijn meestal minder intens. 

• Burn-out:

Heb je je overspannenheidsklachten langer dan 6 maanden genegeerd of ben je niet goed herstelt? Dan kan je last krijgen van een burn-out. In de meeste gevallen heeft een burn-out te maken met jarenlang over je grenzen gaan. Hierdoor is een burn-out vaak lastig te herkennen. Je doet dit namelijk al hele lange tijd op deze manier.

Bekijk ons blogbericht over het verschil tussen een burn-out en overspannenheid voor meer informatie.

Overspannen herstel

Als je overspannen bent is het verstandig om hulp te vragen bij mensen die je hierbij kunnen helpen. Dit kan bijvoorbeeld je huisarts zijn of een psycholoog, maar fysiotherapie kan je hier ook goed bij helpen. 

Er zijn ook een aantal oefeningen die je zelf kunt doen:
1. Praten over de klachten. Door te praten over je klachten zorg je automatisch voor bewustwording. Daarnaast weet je omgeving hierdoor beter waar je doorheen gaat.
2. Ontspan. Doe iets waardoor je je goed kan ontspannen.
3. Blijf in beweging en let op je voeding. Zeker als je overspannen bent is het belangrijk om op je gezondheid te letten. Dit is namelijk essentieel om over je overspannenheid heen te komen.
4. Probeer je hoofd leeg te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je gedachten op te schrijven. Je hoeft hierdoor niet meer alles te onthouden en kan later reflecteren op je eigen gedachten. 

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van overspannenheid

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met patiënten die overspannen zijn. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je lichamelijke klachten die je kunt overhouden aan overspannenheid. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, oefentherapie en het losmaken van de spieren in het lichaam.

Ben je overspannen? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

Veelgestelde vragen over overspannenheid

Bij overspannenheid is een periode van 6 weken vaak voldoende om te herstellen. Het is verstandig om je hierbij te laten adviseren door je huisarts of fysiotherapeut.

Bij overspannenheid zijn de klachten niet alleen geestelijk, ook je lichaam trapt op de rem. Adrenaline en cortisol (stresshormoon) wordt extra aangemaakt. Daarnaast gaat ook de spierspanning omhoog, wat bijvoorbeeld weer kan resulteren in spanningshoofdpijn. Ook je nek en rug kunnen pijn gaan doen. De extra aanmaak van cortisol veroorzaakt daarnaast het uitstellen van een afweerreactie bij ziekte, met als gevolg ontstekingen en infecties.