Parkinson

Wat is Parkinson?

Parkinson is een hersenaandoening waarbij een klein gedeelte van de cellen in de hersenen beschadigd raakt en afsterft, waardoor de cellen geen dopamine meer aanmaken. Dopamine is een stof die ons lichaam onder controle houdt en ervoor zorgt dat het lichaam soepel blijft bewegen. Parkinson is niet te genezen en treft vooral mensen boven de 50 jaar.

Last van Parkinson?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij Parkinson

Je kunt Parkinson herkennen aan de volgende symptomen:
• Trillende handen
Trage bewegingen van de handen en benen
Stijfheid
Sloffen en schuifelen tijdens het lopen
Kleine bewegingen worden moeilijker
Spieren in het gezicht worden minder actief waardoor het moeilijker wordt om emotie te tonen

Parkinson oorzaak

De oorzaak van Parkinson is niet bekend. Wel is er wetenschappelijk achterhaald hoe bepaalde symptomen van Parkinson zich ontwikkelen. Parkinson ontstaat door het afsterven van een gedeelte van de zenuwcellen in de hersenen. Als het grootste deel van deze groep cellen is afgestorven dan kan er geen dopamine meer aangemaakt worden, waardoor verschijnselen van Parkinson ontstaan. Er zijn immers wel bepaalde afwijkingen of externe factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van Parkinson, zoals:
Een toenemende leeftijd
Een verstoorde eiwitstofwisseling
Bacteriën
Virussen
Giftige stoffen of materialen

Is Parkinson erfelijk?

In sommige gevallen is Parkinson erfelijk. Dit is vooral het geval als je op jonge leeftijd Parkinson krijgt.

Parkinson verloop

De ziekte van Parkinson begint met veranderingen in de manier waarop je beweegt. Je bewegingen worden trager en kleiner, je beweegt je gezicht minder, je armen en benen worden stijver en je handen kunnen gaan trillen. Deze klachten beginnen meestal aan één kant van het lichaam, na verloop van tijd kunnen deze klachten ook aan de andere kant van het lichaam ontstaan. 

In de loop der jaren worden de klachten steeds erger. Zo kun je onder andere:
• Meer veranderingen ervaren in de manier waarop je beweegt.
Kun je je depressief of angstig voelen en nergens zin in hebben.
Veranderingen ervaren in je gedrag. Je kunt last krijgen van dementie en psychoses.

Parkinson gevolgen

De gevolgen van Parkinson kunnen erg verschillen en zijn vaak te onderscheiden in motorische klachten en niet-motorische klachten. Motorische klachten zijn klachten gericht op beweging en niet-motorische klachten geestelijke klachten, zoals depressie. De meest voorkomende symptomen van Parkinson:
• Trillen
Stijfheid
Vermoeidheid
Langzaam en moeilijk bewegen
Uw arm of been niet kunnen bewegen
Evenwichtsproblemen
Moeite met coördinatie
Moeite met praten en schrijven
Een vlakke gezichtsuitdrukking

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van Parkinson

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met Parkinson. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je klachten die je kunt overhouden aan Parkinson. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je klachten af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit oefentherapie, mobilisatie en het losmaken van de spieren rondom de gewrichten.

Heb je last van Parkinson? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.