Rugklachten

Rugklachten

Rugklachten komen vaak voor. Pijn in de bovenrug komt over het algemeen minder vaak voor dan lage rugklachten. Dit komt doordat men de bovenrug minder belast dan de onderrug. Bij Richard Smith Fysiotherapie zien wij veel mensen met hoge rugklachten die zijn ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding (zittende houding op werk/kantoorbaan), een trauma, spanning of stress.

Last van rugklachten?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Pijn in onderrug

Voor lage rugpijn is 9 van de 10 keer geen specifieke oorzaak aantoonbaar. In weinig gevallen is er bij lage rugpijn sprake van een beschadiging van de rug of van een hernia. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hier niet veel last van kunt ervaren, integendeel.

Lage rugpijn is erg vervelend en kan in het dagelijks leven voor veel problemen zorgen. Werken, sporten, spelen met de kinderen of tuinieren kan hierdoor moeizaam worden. Ook kan dit invloed hebben op je humeur en privé sferen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je tegen je lage rugpijn kunt doen en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Aspecifieke lage rugpijn

Aspecifieke lage rugpijn, ook wel bekend onder de naam “spit” of “lumbago” is komt veel voor in Nederland. Van de westerse bevolking maakt 60 tot 90% ten minste één keer in het leven een periode door met aspecifieke lage rugpijn.

De pijn bevindt zich onder in de rug, tussen de onderste ribben en de billen. Het is mogelijk dat de pijn uitstraalt naar de billen of naar een of beide bovenbenen. Aspecifieke lage rugpijn kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Lage rugpijn kan een hevige en zeurende pijn veroorzaken, waardoor bewegen, zitten of staan erg moeizaam kan gaan. Mensen met aspecifieke lage rugklachten proberen hun rug zo min mogelijk te bewegen.

Symptomen bij lage rugpijn

Bij lage rugpijn ervaar je vaak heftige, zeurende pijn. Je kunt ook andere symptomen ervaren zoals:
• Sommige houdingen of bewegingen worden moeilijker om uit te voeren en doen pijn.
Na een tijdje stil zitten heb je last van een stijve rug.

Oorzaken van lage rugpijn

• Overbelasting
Een verkeerde lichaamshouding
Je rug is niet sterk genoeg
Je beweegt te weinig
Je gebruikt je rug te weinig
Beenlengteverschil
Stress
Medische oorzaak, zoals een hernia, een breuk of zenuwbeknelling

Lage rugklachten voorkomen: 5 tips

1. Blijf bewegen.
2. Voorkom dat je te lang dezelfde houding aanneemt.
3. Schakel een fysiotherapeut in.
4. Doe regelmatig oefeningen voor je onderrug.
5. Probeer stress te voorkomen.

Oefeningen onderrug

Hoge rugpijn bij zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van rugpijn. Hoge rugpijn bij zwangerschap komt vaak voort uit een verkeerde houding. De buik wordt steeds zwaarder en brengt daardoor steeds extra gewicht mee. Hierdoor ontstaat er snel een holle rug en spanning op het bovenste gedeelte van je rug. 

Probeer tijdens je zwangerschap goed op je houding te letten. Heb je erg veel last? Maak dan vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.

Hoge rugpijn

Hoge rugpijn is een zeldzame vorm van rugpijn en komt over het algemeen minder vaak voor dan lage rugpijn. Dit komt doordat men de bovenrug minder belast dan de onderrug. Hoge rugpijn bevindt zich meestal tussen de schouderbladen, maar kan zich ook in de ribbenkast of vlak onder de nek bevinden. Het kan gevoeld worden op een specifieke plek, maar ook in de hele bovenrug. Soms is het zo dat je alleen pijn voelt bij een bepaalde beweging of activiteit, maar het kan ook zijn dat de pijn constant aanwezig is.

Bij Richard Smith Fysiotherapie zien wij veel mensen die last hebben van hoge rugpijn, veroorzaakt door verschillende redenen. Wanneer de rugpijn niet goed wordt behandeld kan dit leiden tot vervelende gevolgen, zoals chronische pijn.

Symptomen bij hoge rugpijn

Hoge rugklachten en rugpijn ontstaan in de meeste gevallen geleidelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn het niet goed kunnen functioneren van de gewrichten. Er zijn verschillende manieren hoe rugklachten zich kunnen uiten. De pijn kan continu zijn, maar de pijn kan ook alleen opkomen als je bepaalde bewegingen maakt.

Veel voorkomende symptomen van hoge rugklachten kunnen zijn:
• Pijn tussen de schouderbladen.
Dof of kloppend gevoel.
Pijn in de bovenrug of vlak onder de nek.
Scherpe of (erin) schietende pijn.
Steken in bovenrug.
Stijfheid (kan in de gehele bovenrug).
Hoofdpijn.
Problemen met ademhalen.

rugklachten

Symptomen bij hoge rugpijn

Hoge rugklachten en rugpijn ontstaan in de meeste gevallen geleidelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn het niet goed kunnen functioneren van de gewrichten. Er zijn verschillende manieren hoe rugklachten zich kunnen uiten. De pijn kan continu zijn, maar de pijn kan ook alleen opkomen als je bepaalde bewegingen maakt.

Veel voorkomende symptomen van hoge rugklachten kunnen zijn:
• Pijn tussen de schouderbladen.
Dof of kloppend gevoel.
Pijn in de bovenrug of vlak onder de nek.
Scherpe of (erin) schietende pijn.
Steken in bovenrug.
Stijfheid (kan in de gehele bovenrug).
Hoofdpijn.
Problemen met ademhalen.

rugklachten

Oorzaken van hoge rugpijn

• Overbelasting
Rechts- of linkshandigheid
Een slecht afgestelde werkplek
Een verkeerde lichaamshouding
Stijfheid in de bovenrug
Je beweegt te weinig
Je gebruikt je rug te weinig
Beenlengteverschil
Stress

Bovenrug zit vast

Als je bovenrug ‘vast’ zit, kunnen de gewrichten in de bovenrug niet helemaal soepel bewegen. Een ‘vaste’ bovenrug gaat vaak gepaard met pijnklachten. 

Probeer je bovenrug los te maken met deze oefening. Probeer de nek-schouder regio tijdens het uitvoeren van de oefening goed te ontspannen. Laat je schouders zo ontspannen mogelijk hangen. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen bij de juiste uitvoering.

Rugpijn tussen schouderbladen

Veel mensen hebben last van rugpijn in de bovenrug, tussen de schouderbladen. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerde houding. Een verkeerde houding zorgt voor een blokkade tussen de wervelkolom en constante spanning op de spieren. Deze constante spanning zorgt er vervolgens weer voor dat de spieren verkrampen en de zenuwen verdrukt worden.

Oefeningen bij hoge rugpijn

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van rugklachten

Binnen Richard Smith fysiotherapie hebben wij veel ervaring met rugklachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventuele manuele therapie bevorderd het herstel van rugklachten. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de rugklachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten in de rug.

Heb je rugklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder rugklachten door het leven gaat.