Ruim dertig procent van de Nederlandse bevolking heeft wel eens aan last van schouderklachten. Bij 3 op de 10 mensen verdwijnen de klachten binnen 6 weken vanzelf. In sommige gevallen kan het echter wel een half jaar tot een jaar duren voordat zij van de schouderklachten af zijn. Bij schouderklachten is het belangrijk om in beweging te blijven. Als je dit niet doet kan je last krijgen van een ‘Frozen Shoulder’. Zorg er natuurlijk wel voor dat je binnen de pijngrens blijft en hier niet overheen gaat.
Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor je klachten kunt krijgen. Veel voorkomende oorzaken van zijn:
• Veel in dezelfde (verkeerde) houding zitten, bijvoorbeeld met een kantoorbaan of in de auto.
• Een verkeerde slaappositie.
• Artrose: slijtage van het schoudergewricht.
• Een val of een botsing.
• Frozen Shoulder.
• Slijmbeursontsteking.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor je klachten kunt krijgen. Veel voorkomende oorzaken van zijn:
• Veel in dezelfde (verkeerde) houding zitten, bijvoorbeeld met een kantoorbaan of in de auto.
• Een verkeerde slaappositie.
• Artrose: slijtage van het schoudergewricht.
• Een val of een botsing.
• Frozen Shoulder.
• Slijmbeursontsteking.
De duur van schouderklachten en het herstel hiervan is afhankelijk van de soort klachten. Daarom is het goed om te weten wat voor type klachten je voelt. Soorten schouderklachten kunnen zijn:
• Acute schouderklachten: deze klachten ontstaan na het maken van een verkeerde beweging of na een val.
• Chronische schouderklachten: we spreken van chronische schouderklachten als de klachten 3 maanden of langer aanwezig zijn.
• Specifieke schouderklachten: van deze klachten is de oorzaak duidelijk.
• Aspecifieke schouderklachten: bij deze vorm is de oorzaak van de klachten (nog) onduidelijk.
Bij een frozen shoulder heb je last van een ernstige bewegingsbeperking in de schouder. Dit ontstaat meestal door een ontsteking in de schouderpezen. Het gewrichtskapsel van de schouder verstijft en zorgt ervoor dat je in enkele weken tot maanden de schouder steeds minder goed kunt bewegen.
De klachten van een frozen shoulder worden ingedeeld in 3 fases:
1. De bevriezende fase: in deze fase begin je pijn te krijgen aan je schouder en ontstaat de bewegingsbeperking. Deze fase kan enkele weken tot een jaar duren.
2. De bevroren fase: de pijn verdwijnt langzaam maar de bewegingsbeperking blijft. Deze fase duurt ongeveer 4 tot 12 maanden.
3. De ontdooiende fase: in de laatste fase verdwijnt de pijn langzaam en keert de bewegingsvrijheid langzaam terug tot het normale niveau. Deze fase duurt 12 tot 24 maanden.
Een frozen shoulder gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Dit kan echter tussen de 10 maanden en meer dan 3 jaar duren. Het is daarom verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut zodat dit proces versneld kan worden.
Een slijmbeursontsteking is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. Deze ontsteking kan in meerdere gewrichten van het lichaam plaatsvinden, waaronder de schouder. Bij een slijmbeursontsteking in de schouder heb je last van:
• Hevige pijn in je schouder.
• Moeite om je schouder of arm te bewegen.
• Eventuele uitstraling van de pijn naar de bovenarm.
Daarnaast wordt de pijn ‘s nachts vaak erger. Bij een slijmbeursontsteking in de schouder is het verstandig om zoveel mogelijk rust te nemen en langs te gaan bij een fysiotherapeut.
Wanneer je schouder uit de kom schiet, kan dit schade aan het kapsel van de schouder veroorzaken. Een schouder schiet meestal uit de kom door een directe val op de schouder of een klap op de schouder.
De symptomen hierbij zijn:
• Lichte tot uitgesproken pijn op en rondom het gewricht.
• Een bewegend sleutelbeen.
• Zwelling rondom het schoudergewricht.
• Een instabiel gewricht.
Een peesontsteking ontstaat wanneer de pees lange tijd verkeerd of overmatig is belast. Bij een peesontsteking in de schouder zijn bewegingen boven schouderhoogte moeilijker dan normaal en doen deze bewegingen pijn.
Bij een peesontsteking in de schouder is het belangrijk om voldoende rust te nemen en de schouder te koelen. Daarnaast wordt het aangeraden om langs te gaan bij een fysiotherapeut.
Het labrum glenoidale is een ring van kraakbeen dat zich rondom de onderkant van het schoudergewricht bevindt. Het geeft het schoudergewricht extra steun en zorgt ervoor dat het gewricht op zijn plaats blijft. Wanneer een stuk van deze ring ontwricht, gerafeld of gescheurd is, ontstaat er een labrumscheur. Deze labrumscheur kan zorgen voor pijn in de schouder, een instabiel schoudergewricht en een ontwrichting van de schouder.
Als je last hebt van een labrumscheur is het verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut helpt je om te herstellen door middel van (stretch)oefeningen, manuele therapie en fysiotherapie.
1. Houd je schouder in beweging. Bij voorkeur zoveel mogelijk pijnvrij.
2. Vermijd zware belasting van de schouder.
3. Neem regelmatig een pauze van een paar minuten.
4. Zorg voor een juiste houding.
5. Indien je op kantoor werkt, stel dan het bureau en het computerscherm in op de juiste hoogte.
6. Doe regelmatig oefeningen om je schouder soepel en sterk te houden.
7. Schakel een fysiotherapeut in om je schouderklachten te behandelen.
Laurent Lokhorst2022-11-07Goed geholpen door Martijn.Duncan2022-07-05Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!Pieter de Jong2022-06-20Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!Johan Sares2022-05-17Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid BoualiRalf aka Yapi2022-05-13Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!Kim de Waal2022-05-10Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!Rocco Pasquino2022-05-10Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.
Er zijn verschillende schouderklachten en elke klacht wordt op een eigen manier behandeld. Aan de hand van de aard van de klachten, stelt de fysiotherapeut samen met jou een plan op.
Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met schouderklachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventuele manuele therapie bevordert het herstel van je schouderklachten. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de schouderklachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de schouder.
Heb je last van schouderklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.
Er zijn verschillende schouderklachten. De meest voorkomende zijn:
• Labrumscheur: het labrum is een kraakbeenring rond de schouder die zorgt voor een betere hechting tussen de schouderkop en de schouderkom.
• Klachten aan de rotator cuff pezen: de rotator cuff bestaat uit vier schouderpezen. De pezen hiervan zitten rondom de schouderkop. Deze spieren zijn erg belangrijk voor draaibewegingen en het heffen van de armen.
• Klachten aan de lange bicepspees: de biceps is met twee pezen bevestigd aan het schoudergewricht.
• Artrose: dit treedt op wanneer het kraakbeen in de schoudergewrichten begint te slijten.
• Frozen shoulder: wordt ook wel een stijve schouder genoemd. Hierbij verdikt en verschrompelt het gewrichtskapsel in de schouder.
Meestal verdwijnen schouderklachten vanzelf na 2 tot 6 weken. Als de schouderklacht een eenduidige oorzaak heeft, bijvoorbeeld een lichte sportblessure, verloopt het herstel meestal snel. Is de klacht het gevolg van langdurige overbelasting? Dan duurt het herstel meestal langer.
Blijf je schouder en arm zoveel mogelijk gebruiken, zelfs als het een beetje pijn doet. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je schouderklachten niet erger worden en dat je schouder niet vast gaat zitten.
Ga op de zijkant liggen waar je geen pijn aan je schouder hebt en trek je benen een klein stukje op. Trek je onderste arm uit en leg hier een kussen op. Deze kan je vasthouden tijdens het slapen. Heb je aan allebei de schouders klachten? Dan is op je rug slapen de beste optie. Leg je armen ontspannen naast je.
Uitstraling in je arm kan verschillende redenen hebben. Dit kan komen door een hernia in de nek of klachten aan het hart, maar dit komt gelukkig niet vaak voor. Het zijn vaak uitstralingsklachten door verhoogde spierspanning of zogenaamde triggerpoints. Deze kunnen ontstaan door overbelasting, een klap, stress en spanning.
Als het knakken geen pijn doet is er meestal niks aan de hand. Heb je een traumamoment meegemaakt en is het een scherpe knak met veel pijn? Dan adviseren wij om wel langs de huisarts of fysiotherapeut te gaan.