Slaapproblemen

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen erg vervelend zijn en komen voor bij zeker anderhalf miljoen van de Nederlandse bevolking. Bij slaapproblemen kan onderscheid gemaakt worden tussen te weinig of juist te veel slaap. In beide gevallen heeft de persoon overdag veel last van vermoeidheid en moeite om normaal te functioneren. Slaapproblemen kunnen samenhangen met psychische problemen, maar kunnen ook te maken hebben met lichamelijke klachten. De meest voorkomende slaapproblemen zijn:

• Chronische slaapproblemen
• Slaapapneu
• Hypersomnie
• Narcolepsie
• Pavor nocturnus 
• Restless legs

Last van slaapproblemen?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Chronische slaapproblemen

Chronische slaapproblemen ontstaan bijna altijd door een combinatie van 3 factoren:

1. Een natuurlijke aanleg van slapeloosheid

Bij een natuurlijke aanleg van slapeloosheid is er sprake van geestelijke eigenschappen die ervoor zorgen dat je extra gevoelig bent voor slaapproblemen. Dit kan bijvoorbeeld een verhoogde waakzaamheid zijn. Hoewel sommige mensen overal doorheen kunnen slapen, worden mensen met een verhoogde waakzaamheid van het kleinste geluid al wakker.

2. Triggers van slapeloosheid

Triggers zijn gebeurtenissen die slapeloosheid opwekken. Dit kunnen verschillende dingen zijn, zoals het verliezen van een dierbaren, het krijgen van een nieuwe baan of het beëindigen van een relatie. Maar het kunnen ook kleine triggers zijn, zoals een stressvolle periode of knieklachten.

3. Bestendigers van slapeloosheid

Met bestendigers van slapeloosheid hebben wij het over slapeloosheid die door de persoon zelf in stand wordt gehouden. Acute slapeloosheid die ontstaan is door de eerder benoemde triggers, verandert langzaam in langdurige of chronische slapeloosheid. Een aantal voorbeelden zijn:

• Slapeloosheid compenseren door bijvoorbeeld uit te slapen of regelmatig dutjes doen.
• In de avond niks meer plannen of later op werk komen vanwege de slapeloosheid.
• Slaapmedicatie gebruiken.

Slaapapneu

Bij slaapapneu kan je ‘s nachts een aantal seconden tot een paar minuten stoppen met ademen, waardoor je wakker kan schrikken. Dit gaat gepaard met hard snurken, doordat er veel lucht naar binnen gezogen wordt.

Er zijn twee soorten slaapapneu, namelijk obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. Hoewel de symptomen erg veel op elkaar lijken, zijn de oorzaken van de twee vormen verschillend. 

Obstructief slaapapneu (OSA of OSAS)

Bij obstructief slaapapneu blokkeert de tong, de amandelen, het zachte gehemelte of het strottenklepje tijdelijk de luchtwegen. Doordat er geen adem gehaald kan worden, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd en worden de luchtwegen gedeblokkeerd. De ademhaling komt weer op gang. Als dit meerdere keren per nacht gebeurd, zorgt het voor een verstoorde slaap.

Centraal slaapapneu (CSA)

Centraal slaapapneu komt minder vaak voor dan obstructief slaapapneu. Bij deze vorm krijgen de ademhalingsspieren geen signaal van de hersenen om te bewegen. Hoewel de luchtwegen niet geblokkeerd worden, vindt er geen ademhaling plaats.

Narcolepsie

Bij narcolepsie voel je je de hele dag slaperig en heb je overdag plotselinge slaapaanvallen die soms gepaard gaan met spierverslapping, waardoor je in elkaar zakt. Narcolepsie is een chronische aandoening die vaak ontstaat tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar. 

Bij narcolepsie heb je last van één of meer van de volgende symptomen:

Overdag regelmatig plotseling in slaap vallen, ook als je ergens mee bezig bent.
• Je voelt je overdag bijna altijd slaperig, ook als je goed geslapen hebt.
• Je wordt ‘s nachts regelmatig wakker.
• Soms worden je spieren ineens slap, dit kan enkele seconden tot 2 minuten duren.
• Voordat je in slaap valt of net nadat je wakker wordt, zijn je spieren even verlamd. Je kunt niet bewegen en niet praten.
• Je hebt heftige dromen die net echt lijken tijdens het inslapen of bij het wakker worden.
• Je kunt moeilijk je aandacht ergens bijhouden. 

Rusteloze benen (restless legs)

Bij restless legs ervaar je een branderig en irriterend gevoel in je benen. Wanneer je beweegt met je benen verdwijnt het gevoel, maar wanneer je stopt met bewegen, komt het gevoel weer terug.

Bij rusteloze benen ervaar je één of meer van de volgende klachten:
Voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts ervaar je tintelingen of een kriebelig of vervelend gevoel in je benen.
Je voelt een onbedwingbare onrust in je benen waardoor je het gevoel krijgt dat je je benen ‘moet’ bewegen om het gevoel even kwijt te raken.
Het is lastig om rustig te liggen omdat je benen soms uit zichzelf schokkende bewegingen maken.
Je slaapt minder goed en kunt overdag moe of slaperig zijn.
De klachten zijn meestal het ergst voor het inslapen.
Als je lang zit kan je ook last krijgen van rusteloze benen. 

Hypersomnie

Bij hypersomnie heb je overdag moeite om wakker te blijven. Zowel overdag als ‘s nachts slaap je veel, maar je blijft toch moe. Daarnaast kan je bij hypersomnie last hebben van depressieve gevoelens, geheugenproblemen en hoofdpijn. 

Hypersomnie kan verschillende oorzaken hebben:
Het gebruik van slaapmiddelen of een bijwerking van een medicatie.
• Slaapdeprivatie of slaapgebrek.
Obstructief slaapapneu.
Een neurologische ziekte.
Rusteloze benen (restless legs).
Circadiane ritme stoornis.
Depressie.
De ziekte van Pfeiffer.

Pavor nocturnus (nachtangst)

Bij pavor nocturnus heb je in je slaap last van angstaanvallen waarbij je verward en schreeuwend wakker kan worden. Pavor nocturnus komt voornamelijk voor bij kinderen en vermindert naarmate je ouder wordt. Pavor nocturnus wordt ook wel nachtangst genoemd. 

Hoewel nachtangst en het hebben van een nachtmerrie veel op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde. Bij pavor nocturnus gaat er in principe geen nachtmerrie aan vooraf. Het is daarom beter te vergelijken met een soort paniekaanval waaruit je angstig wakker wordt.

Er is nog geen duidelijke oorzaak van pavor nocturnus. Er zijn echter wel een aantal factoren die de kans op het krijgen van een nachtangst aanval vergroten:
Een onregelmatig slaappatroon.
Een onbekende of onrustige slaapplek.
Koorts.
Bepaalde medicatie, zoals kalmeringsmiddelen of stimulerende middelen.
Alcoholgebruik.
Een volle blaas.
Stress.
Obstructieve slaapstoornissen zoals slaapapneu.

Slaapproblemen tijdens de overgang

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang slaapproblemen. Dit wordt meestal veroorzaakt door nachtelijk transpireren,  opvliegers of een toename van stress en spanning. 

Tijdens de overgang kunnen vrouwen last hebben van slapeloosheid en problemen met doorslapen. 

Oorzaken van slaapproblemen

De oorzaken van slaapproblemen zijn erg divers en kunnen te maken hebben met zowel lichamelijke als psychische klachten. De meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen zijn:

• Stress en spanning
• Te laat eten of sporten
• Overmatig cafeïnegebruik
• Traumatische gebeurtenissen
• Ouderdom
• Overmatig alcoholgebruik
• Te veel slaap overdag

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van slaapproblemen

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met slaapproblemen. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je lichamelijke klachten die je kunt overhouden aan slaapproblemen. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je klachten. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, oefentherapie en het losmaken van de spieren in het lichaam.

Heb je last van slaapproblemen? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

nl_NLDutch