Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd, is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. Slijmbeursontsteking komt voornamelijk voor bij mensen boven de 30 jaar en komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Een slijmbeursontsteking kan je leven flink beheersen. De pijn kan zelfs zo hevig zijn, dat je amper kunt functioneren. Slijmbeurzen komen overal in het lichaam voor en daardoor kan deze aandoening in veel gewrichten ontstaan. De gewrichten waar slijmbeursontstekingen het meeste voorkomen zijn de schouder, knie, heup, elleboog en enkel.
Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.
Als er sprake is van een slijmbeursontsteking, zijn er duidelijke signalen aanwezig van een ontsteking. De belangrijkste symptomen van een slijmbeursontsteking zijn pijn en stijfheid. Soms kan de plek ook gezwollen en warm aanvoelen. Door de zwelling heeft het gewricht minder ruimte om te bewegen, waardoor het lichaamsdeel waar de ontsteking zich bevindt vaak pijnlijk aanvoelt tijdens het bewegen.
De meest voorkomende oorzaak van een slijmbeursontsteking is overbelasting. Ook kan een slijmbeursontsteking ontstaan door plotselinge druk op de slijmbeurs of tijdens een val of een stoot. In sommige gevallen is de slijmbeursontsteking het gevolg van een bacteriële infectie.
Symptomen:
• Koorts
• Rillingen
• Opgezette klier in je oksel
• Misselijkheid
Behandeling:
Het is verstandig om niet op elleboog te leunen zolang de pijn aanwezig is. Je kunt je arm wel gewoon blijven gebruiken, maar zorg ervoor dat je je elleboog niet ergens tegen aanstoot. Het is verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut. Met fysiotherapie kan de ontsteking namelijk sneller genezen.
Oefeningen:
• Elleboog buigen en strekken:
Ga rechtop staan en laat je elleboog langs je lichaam hangen. Buig je ellebogen door je handen omhoog te brengen en je bovenarmen rechts langs het lichaam te houden. Herhaal dit 10 keer.
• Elleboog draaien:
Sta rechtop met je bovenarmen en ellebogen tegen je lichaam aan. Buig je ellebogen in een hoek van 90 graden zodat je handen naar voren wijzen. Draai je handpalm afwisselend naar boven en naar beneden. Herhaal dit 10 keer.
Stop altijd met deze oefeningen als het pijn begint te doen tijdens de uitvoering van de oefening.
Symptomen:
• Pijn in de knie
• Vooral pijn tijdens het buigen van de knie
• Eventueel zwelling
• Rode huid rond de zwelling
Behandeling:
Eén van de meest effectieve behandelmethodes is het nemen van rust. Enkel rust nemen zorgt er wel voor dat de genezing lang duurt. Het is daardoor verstandig om ook langs een fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut laat je oefeningen uitvoeren om je knie weer op kracht te krijgen en het herstel te versnellen.
Oefeningen:
• Rekken van de kuitspieren:
Ga rechtop staan en maak een grote stap voorwaarts met je rechterbeen. Houd je linkervoet daarbij op de grond. Breng rek op je linkerkuit en houd deze rek vast. Wissel vervolgens van been.
• Rekken van de quadriceps:
Ga rechtop staan en houd je met je linkerhand vast aan een stoel (of iets anders). Breng je rechtervoet richting je bil en trek deze met je rechterhand nog verder aan waardoor er een rek ontstaat aan de voorzijde van het bovenbeen. Houd deze rek vast. Wissel vervolgens van been.
Krijg je pijn bij het uitvoeren van deze oefeningen? Stop dan direct.
Symptomen:
• Pijn aan de zijkant van de heup
• Eventueel uitstraling van de pijn naar het bovenbeen
• De pijn wordt erger als je loopt, traploopt of op de pijnlijke heup ligt
• Eventueel rode, opgezwollen en warme huid om het heupgewricht
Behandeling:
Het is verstandig om de pijnlijke plek te verkoelen met bijvoorbeeld een ice pack. Probeer de pijnlijke heup ook een tijdje niet te veel te belasten en voldoende rust te houden.
Oefeningen:
• Rekken van de lies:
Ga rechtop staan en breng je rechtervoet met een grote stap naar voren. Breng je gewicht zo veel mogelijk naar deze voet. Leun een beetje met je bovenlichaam naar achteren en draai een kwartslag naar rechts. Houd de rek die in de linker lies ontstaat even vast. Wissel van kant.
• Rekken van de hamstrings:
Ga rechtop staan en plaats een stoel of kruk voor je. Plaats je linkervoet met de hiel op de stoel of kruk, en laat je omhoog wijzen. Buig voorover en raak met je linkerhand de tenen van je linkervoet aan. Houd dit een paar seconden vast. Kom weer omhoog. Draai je rechtervoet nu een kwartslag naar buiten, buig weer voorover en raak weer met je linkerhand je tenen aan. Houd dit ook even vast. Wissel van kant.
Begin pas aan deze oefeningen als de ergste pijn in de heup afgenomen is.
Symptomen:
• Hevige pijn in de schouder;
• Moeite om de schouder of de arm te bewegen
• De pijn wordt ‘s nachts vaak erger en een goede slaaphouding vinden is lastig
• Eventueel uitstraling van de pijn naar de bovenarm
Behandeling:
Houd zoveel mogelijk rust en luister naar je lichaam. Het is verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut. De therapeut kan advies geven over het belasten van de schouder en andere bewegingen laten zien die minder pijn doen.
Oefeningen:
• Armen draaien:
Laat de niet geblesseerde arm rusten op een oppervlak en laat de arm van de zere schouder hangen. Draai met de zere arm rondjes met de klok mee en daarna tegen de klok in. Houd je schouder laag en ontspannen.
• Schouders draaien:
Laat je armen langs je lichaam hangen. Maak vervolgens rondjes met je schouders naar voren en daarna naar achteren.
Stop direct met de oefeningen als je pijn krijgt tijdens de uitvoering.
1. Zorg voor een goede warming up.
2. Doe na elke training een goede cooling down.
3. Stretch regelmatig.
4. Luister naar je lichaam en voorkom overbelasting.
5. Geef je lichaam voldoende rust.
6. Vermijd repetitieve bewegingen.
7. Neem een correcte houding aan in het dagelijks leven.
8. Zorg voor een goede techniek om extra druk op de slijmbeurs te voorkomen.
9. Doe regelmatig oefeningen om de spieren sterk en soepel te houden.
10. Drink voldoende voor, tijdens en na elke training.
11. Voorkom te zwaar tillen.
Laurent Lokhorst2022-11-07Goed geholpen door Martijn.Duncan2022-07-05Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!Pieter de Jong2022-06-20Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!Johan Sares2022-05-17Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid BoualiRalf aka Yapi2022-05-13Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!Kim de Waal2022-05-10Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!Rocco Pasquino2022-05-10Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.
Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met het behandelen van een slijmbeursontsteking. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je slijmbeursontsteking. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je slijmbeursontsteking. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, cryotherapie, oefentherapie en het losmaken van de spieren rondom het gewricht.
Heb je last van een slijmbeursontsteking? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.