Spierontsteking

Spierontsteking

Een spierontsteking is een aandoening die vrijwel bij iedereen kan voorkomen. Een spierontsteking, ook wel ‘myositis’ genoemd is een ontstekingsproces in de spier waarbij een pijnlijke verharding en zwelling ontstaat. Naast spieren kunnen ook andere weefsels, zoals de huid, gewrichten en de longen ook ontsteken. Omdat in meerdere systemen van het lichaam een spierontsteking kan ontstaan, wordt een spierontsteking (myositis) een systeemziekte genoemd.

Last van spierontsteking?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen van spierontsteking

De meest voorkomende klacht bij patiënten met myositis is spierzwakte in voornamelijk grote spiergroepen. Andere symptomen van een spierontsteking kunnen zijn:

• Pijn of irritatie in de spier
• Een rode kleur en zwelling op de plek van de pijn
• Moeite met heffen van de armen
• Moeite met opstaan of traplopen
• Moeite met ademhalen

Oorzaken van spierontsteking

In de meeste gevallen is de oorzaak van een spierontsteking onbekend. Er zijn wel verschillende oorzaken mogelijk waardoor een spierontsteking kan ontstaan, zoals een infectie door een virus, bacterie of geneesmiddel. Echter komen deze zelden voor. Oorzaken die vaker voorkomen zijn onder andere overbelasting, spierzwakte en voorafgaande acute letsels. Andere oorzaken van een spierontsteking kunnen systemische ontstekingsreacties in het lichaam zijn of in het ergste geval kan het te maken hebben met een tumor.

Spierontsteking voorkomen: 9 tips

1. Zorg voor een goede warming up.
2. Doe na elke training een goede cooling down.
3. Stretch regelmatig.
4. Vermijd repetitieve bewegingen.
5. Neem een correcte houding aan in het dagelijks leven.
6. Doe regelmatig oefeningen om de spieren sterk en soepel te houden.
7. Drink voldoende voor, tijdens en na elke training.
8. Voorkom te zwaar tillen.
9. Luister naar je lichaam en neem voldoende rust.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van spierontsteking

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met het behandelen van een spierontsteking. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je spierontsteking. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je spierontsteking. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, cryotherapie, oefentherapie en het losmaken van de spieren.

Heb je last van een spierontsteking? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.