Tennisarm

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm, ook wel tenniselleboog genoemd, is de meest voorkomende blessure aan de elleboog. Bij een tennisarm ontstaat er een overbelasting van pezen en/of spieren van de onderarm. In de meeste gevallen ontstaat een tennisarm door herhaalde belastende bewegingen.

Last van een tennisarm?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen van een tennisarm (tenniselleboog)

In de beginfase is de pijn alleen ter hoogte van de zijkant van de elleboog aanwezig. Ook kunnen er typische ontstekingsreacties, zoals roodheid, zwelling, pijn of warmte aanwezig zijn en kan je moeite hebben om je elleboog te bewegen. Wanneer de klachten toenemen, zal de pijn naar de onderarm uitstralen en kan de kracht in de onderarm afnemen.

Oorzaken van een tennisarm (tenniselleboog)

De werkelijke oorzaak van een tennisarm is niet helemaal duidelijk. In de meeste gevallen zijn de onderarmspieren die aan de buitenkant van je elleboog vastzitten, overbelast geraakt. Elke handeling waarbij een combinatie plaatsvindt van een knijpbeweging met de hand en een draaibeweging met de arm kunnen een tennisarm veroorzaken. Ook door zwaar handwerk, zoals schroevendraaien of het uitwringen van een doek kan een tennisarm ontstaan.

Tips bij een tennisarm (tenniselleboog)

Een tennisarm gaat vanzelf over, al kan dat maanden duren. Er is niets bekend over hoe je het herstel van je tennisarm kan versnellen. Uiteraard zijn er manieren om de klachten zoveel mogelijk te remmen en om ervoor te zorgen dat uw arm niet stijf wordt, zoals:

• Houd je arm zo veel mogelijk in beweging.
• Voorkom onnodige (herhaaldelijke) bewegingen met je arm.
• Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten, zoals achter de computer.
• Laat je behandelen door een fysiotherapeut.
• Vermijd activiteiten die de pijn verergeren.
• Vermijd het tillen van zware voorwerpen.
• Voorkom overbelasting en neem voldoende rust.

Beste slaaphouding bij een tennisarm

Als je last hebt van een tennisarm kan het moeilijk zijn om de juiste slaaphouding te vinden. Dit zorgt ervoor dat je door het slapen meer pijnklachten krijgt. Een goede slaaphouding kan er daarentegen voor zorgen dat symptomen ‘s nachts verlichten. De beste slaaphouding bij een tennisarm is op je goede zij. Leg ook een kussen tussen je armen zodat je arm kan ontspannen.

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van een tennisarm

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met het behandelen van een tennisarm. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je tennisarm. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van je tennisarm af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit echografie, manuele therapie, het losmaken van de spieren rondom de gewrichten en bij zwelling zal tevens cryotherapie worden toegepast.

Heb je last van een tennisarm? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.