Whiplash

Whiplash

Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier, bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. De diagnose whiplash wordt gesteld op basis van de toedracht van het ongeluk en de klachten. Bij een whiplash wordt het hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd, ook wel een ‘flexie-extensie-beweging’ genoemd.

Last van een whiplash?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij een whiplash

• Hoofdpijn
• Klachten in de rug, nek en schouders
• Pijn in de nek
• Concentratieproblemen
• Vermoeidheidsklachten
• Slaapproblemen
• Duizelig en vergeetachtigheid
• Overgevoeligheid voor geluid en licht

Oorzaken van een whiplash

In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een whiplash bij een kop staartbotsing of als een auto bij een andere auto achterop knalt. Een aantal andere oorzaken die een whiplash kunnen veroorzaken zijn:

• Een val van een stoel of een stoep
• Uitglijden
• In de botsauto’s
• Duiken in ondiep water
• Een ongeval tijdens het sporten

Gevolgen van een whiplash

Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten binnen een half jaar, maar bij een klein gedeelte blijken de klachten chronisch te zijn. De cognitieve klachten van een whiplash kunnen tot verminderde productiviteit leiden en een normaal sociaal leven in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan geheugenverlies, concentratieproblemen of overgevoeligheid. Ook een hernia is een van de mogelijke gevolgen van een whiplash.

Verwaarloosde whiplash

Het lastige van een whiplash is dat het niet altijd medisch aan te tonen is. Hierdoor kan je langere tijd last hebben van een whiplash, zonder dat je hier vanaf weet. In dit geval hebben we te maken met een verwaarloosde whiplash omdat deze niet behandeld is. 

Ook bij een verwaarloosde whiplash is het enorm belangrijk om langs te gaan bij een fysiotherapeut. Hoe langer je hier namelijk mee wacht, hoe erger de klachten worden en de kans vergroot dat de klachten niet zullen verdwijnen.

Chronische whiplash (Chronisch Whiplash Syndroom)

Een chronische whiplash wordt ook wel het chronische whiplash syndroom genoemd. We spreken van een chronische whiplash als de klachten langer dan drie maanden na het ongeval blijven aanhouden. 

Bij een chronische whiplash is de behandeling meestal gericht op het leren omgaan met de beperkingen die de klachten veroorzaken. Daarnaast zijn de chronische klachten het beste te verminderen door actief te blijven. Het is daarom verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut, zodat je leert hoe je actief kunt blijven zonder de klachten te verergeren.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van een whiplash

Binnen Richard Smith fysiotherapie hebben wij veel ervaring met whiplash klachten. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de pijn in de nek/hoofd af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie in combinatie met manuele therapie.

Heb je last van een whiplash? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.