Whiplash

Whiplash

Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier, bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. De diagnose whiplash wordt gesteld op basis van de toedracht van het ongeluk en de klachten. Bij een whiplash wordt het hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd, ook wel een ‘flexie-extensie-beweging’ genoemd.

Last van een whiplash?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij een whiplash

• Hoofdpijn
• Klachten in de rug, nek en schouders
• Pijn in de nek
• Concentratieproblemen
• Vermoeidheidsklachten
• Slaapproblemen
• Duizelig en vergeetachtigheid
• Overgevoeligheid voor geluid en licht

Oorzaken van een whiplash

In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een whiplash bij een kop staartbotsing of als een auto bij een andere auto achterop knalt. Een aantal andere oorzaken die een whiplash kunnen veroorzaken zijn:

• Een val van een stoel of een stoep
• Uitglijden
• In de botsauto’s
• Duiken in ondiep water
• Een ongeval tijdens het sporten

Gevolgen van een whiplash

Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten binnen een half jaar, maar bij een klein gedeelte blijken de klachten chronisch te zijn. De cognitieve klachten van een whiplash kunnen tot verminderde productiviteit leiden en een normaal sociaal leven in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan geheugenverlies, concentratieproblemen of overgevoeligheid. Ook een hernia is een van de mogelijke gevolgen van een whiplash.

Verwaarloosde whiplash

Het lastige van een whiplash is dat het niet altijd medisch aan te tonen is. Hierdoor kan je langere tijd last hebben van een whiplash, zonder dat je hier vanaf weet. In dit geval hebben we te maken met een verwaarloosde whiplash omdat deze niet behandeld is. 

Ook bij een verwaarloosde whiplash is het enorm belangrijk om langs te gaan bij een fysiotherapeut. Hoe langer je hier namelijk mee wacht, hoe erger de klachten worden en de kans vergroot dat de klachten niet zullen verdwijnen.

Chronische whiplash (Chronisch Whiplash Syndroom)

Een chronische whiplash wordt ook wel het chronische whiplash syndroom genoemd. We spreken van een chronische whiplash als de klachten langer dan drie maanden na het ongeval blijven aanhouden. 

Bij een chronische whiplash is de behandeling meestal gericht op het leren omgaan met de beperkingen die de klachten veroorzaken. Daarnaast zijn de chronische klachten het beste te verminderen door actief te blijven. Het is daarom verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut, zodat je leert hoe je actief kunt blijven zonder de klachten te verergeren.

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van een whiplash

Binnen Richard Smith fysiotherapie hebben wij veel ervaring met whiplash klachten. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de pijn in de nek/hoofd af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit fysiotherapie in combinatie met manuele therapie.

Heb je last van een whiplash? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.