Wat is Benigne Paroxismale Positieduizeligheid (BPPD)?

Wat is Benigne Paroxismale Positie-duizeligheid (BPPD)?

Benigne Paroxismale Positieduizeligheid wordt ook wel positieduizeligheid of BPPD genoemd. Bij BPPD krijg je een aanval van draaiduizeligheid als je je hoofd snel van houding veranderd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je je omdraait in bed of bij vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken. Zo een aanval duurt hoogstens 1 minuut.

Symptomen BPPD

Bij positieduizeligheid kan je last hebben van de volgende klachten:

Draaiduizeligheid aanvallen als je je hoofd te snel beweegt of van houding veranderd;
• De aanvallen duren meestal maximaal 1 minuut en gaan vanzelf over;
• Het lijkt alsof alles om je heen beweegt;
• Je kan je tijdens zo een aanval misselijk voelen en zelfs overgeven;
• Je wordt meestal niet duizelig als je je hoofd langzaam beweegt.

Oorzaak BPPD

BPPD, oftewel positieduizeligheid, heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 cirkelvormige buisjes in je binnenoor. In die buisjes zit een vloeistof. Deze vloeistof beweegt mee met de bewegingen die je maakt.

De oorzaak voor BPPD is nog onbekend. Wat men vermoedt is dat de oorsteentjes in het binnenoor losraken en door een snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit zorgt ervoor dat de zintuigcellen kortdurende overprikkeling ervaren waardoor draaiduizeligheid ontstaat.

BPPD kan voorkomen na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. Er is echter in de meeste gevallen geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.

BPPD behandeling

In de meeste gevallen gaat BPPD vanzelf binnen 4 weken over. Het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk van je activiteiten blijft doen. Pas hierbij wel op met gevaarlijk werk, zoals hoogtewerk op een ladder of dak, en bij achteromkijken tijdens het autorijden.

BPPD oefeningen

Er zijn een aantal oefeningen die je thuis kunt uitvoeren om de duizeligheid te verminderen. Ga met gesloten ogen op de rand van je bed zitten en draai je hoofd 45 graden weg van de aangetaste zijde. Ga vervolgens voor minstens 30 seconden op je zij liggen. Dit lokt de duizeligheid uit. Kom zodra de duizeligheid over is weer rechtovereind. Ga vervolgens op je andere zij liggen. Doe deze oefeningen 3 keer per dag en niet langer dan 1 maand.

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jouw klachten betekenen?

We hebben bij Richard Smith Fysiotherapie veel ervaring met patiënten met positieduizeligheid. De fysiotherapeut kan de zogenaamde Epley-beweging met je uitvoeren. Deze beweging zorgt ervoor dat het gruis zich verplaatst naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. 

Wil je meer weten over de behandeling van positieduizeligheid? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak.