Veelvoorkomende hardloopblessures 

Hoewel hardlopen een populaire sport is, komen hier ook veel blessures voor. Blessures ontstaan vaak doordat de signalen van het lichaam genegeerd worden. Veel hardlopers willen namelijk eerst hun rondje afmaken. Echter, het negeren van deze signalen kan ervoor zorgen dat je een (ernstige) hardloopblessure krijgt, waardoor je wellicht een tijdje niet meer kunt hardlopen. Luister daarom goed naar je lichaam.

Richard Smith Fysiotherapie: 
de fysiotherapeut voor hardloopblessures 

Heb je last van een hardloopblessure? Maak vandaag nog een afspraak en kom zo snel mogelijk van je blessures af!

Luister naar de signalen

Het is erg belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren tijdens het hardlopen. Merk je dat je loophouding tijdens het rennen veranderd om een pijnlijke plek te beschermen? Stop dan direct. Het negeren van dit signaal kan namelijk voor overbelastingsblessures zorgen. Elke keer als je merkt dat je loophouding verandert of je zoveel pijn hebt dat je pijnstillers nodig hebt, is het belangrijk om direct te stoppen. Door blijven gaan zal namelijk op geen enkele manier een positief effect hebben.

Stressfracturen

Stressfracturen zijn hele kleine breukjes die vooral voorkomen in de voeten, het bekken of de kuit- of scheenbeen. Het wordt ook vaak ‘shinsplits’ genoemd. Je ervaart hierbij vaak pijn die verergert als je op die plek druk uitoefent, als je op één been springt of bij hardlopen. 

Stressfracturen zijn het gevolg van overbelasting van je botten. Dit is vaak het resultaat van slecht opgebouwde high-impact trainingen, zoals hardlopen. Als je deze signalen negeert kan de blessure zo erg worden dat je volledig rust moet nemen en er zelfs gips of chirurgie nodig is om te genezen. 

De kans op herhaling is bij stressfracturen groot. Ga daarom langs bij een fysiotherapeut om te kijken wat de oorzaak is en wat je in het vervolg kunt veranderen om deze blessure te voorkomen.

Runners knee

Deze blessure bevindt zich in het gebied waar de knieschijf (patella) over het dijbeen (femur) wrijft. Bij een runners knee ervaar je pijn in de knie bij activiteiten zoals trappen aflopen, squatten en zware inspanning. 

Een runners knee is het gevolg van dysbalans van de spieren in de billen en heupen, en overmatige spanning in de bindweefsels rond de knie. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen. 

Het negeren van een runners knee kan leiden tot verhoogde beschadiging en afbraak van het kraakbeen dat zich onder je knieschijf bevindt. Als je dat kraakbeen eenmaal verloren hebt, is de kans erg klein dat er nieuw kraakbeen wordt aangemaakt. Het is daarom bij een runners knee ontzettend belangrijk om langs te gaan bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal je oefeningen geven die ervoor zorgen dat de knieschijf weer goed uitgelijnd wordt.

Achillespees blessures 

Veel hardlopers hebben last van lichte of hevige pijn aan de achillespees. Achillespees blessures variëren van milde beschadigingen aan de pees tot een volledige ruptuur (afscheuring). Bij deze blessures ervaar je meestal pijn bij de aanhechting van de pees op het bot. De pijn kan ook hoger zitten. In dit geval voelt de pees strak en gezwollen aan. 

Achillespees blessures komen voor als er te veel van de pees wordt gevraagd. Deze blessures komen vaak voor bij mannen en bij mensen met strakke, zwakke kuitspieren. Het negeren van deze blessures kan leiden tot chronische aantasting van de pees met Achilles tendinitis of een volledige scheuring van de pees. Ga daarom ook bij dit soort blessures langs bij een fysiotherapeut om snel van de blessure af te komen.

Heupblessures

Veel hardlopers hebben last van pijn in de heupregio. Deze pijn is vaak het gevolg van een val of overbelasting van pezen, botten of spieren. Heupblessures kunnen het gevolg zijn van verminderde kracht en stabiliteit van de bilspieren. Een te snel toenemende trainingsbelasting die je botten en spieren niet kunnen opvangen, kan ook leiden tot heupblessures

Elke pijn in de heupregio kan leiden tot een verandering in de loophouding en zo nieuwe blessures veroorzaken. Veel pezen in je heupen zijn relatief weinig doorbloed. Hierdoor zullen deze pezen niet snel genezen. Als je de pijn negeert kun je ervoor zorgen dat de genezing van deze pezen bijna onmogelijk is. Vermijd daarom bewegingen die pijn veroorzaken en ga langs bij een fysiotherapeut.

Hamstringblessures

Bij hamstringblessures heb je vaak last van plotselingen pijn of spierkrampen in de achterkant van het bovenbeen of de onderkant van de bil. Hamstringblessures zijn vaak het gevolg van een spier die scheurt. Dit kunnen kleine en grote scheuren zijn, hoewel grote scheuren bijna niet voor komen. Bij grote scheuren heb je last van intense blauwe plekken en zwellingen. 

Hamstringblessures ontstaan vaak door een dysbalans tussen de hamstrings, quadriceps en de bilspieren. Een zwakke core of een slechte warming-up kunnen deze blessures ook veroorzaken. Het is belangrijk om de hamstring eerst onder begeleiding van een fysiotherapeut te versterken voordat je weer begint met hardlopen.

Richard Smith Fysiotherapie

De fysiotherapeuten binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben veel ervaringen met het behandelen van de genoemde blessures. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, manuele therapie en het losmaken van spieren en pezen rondom de gewrichten. 

Heb je last van één van de genoemde blessures? Maak vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem contact met ons op.