Wat veroorzaakt stress?

Het stressniveau neemt continu toe. Maar waar komt die stress eigenlijk vandaan? Het is soms moeilijk om de oorzaak van stress te bestrijden, omdat je niet altijd weet wat deze oorzaak precies is.

Wat is stress?

Stress ontstaat als er te lang te veel spanning aanwezig is. Niet iedereen is even gevoelig voor stress. Het kan zich uiten in zowel lichamelijke als mentale kenmerken. Bijvoorbeeld in je gedachten, gedrag en/of gevoelens.

Symptomen van stress

Stress kan leiden tot zowel mentale als lichamelijke klachten. Als je voor lange tijd last hebt van stress, is je hele lichaam vaak gespannen. Je kunt hierdoor verzuring en klachten krijgen in bijvoorbeeld je nek, schouders en rug

Lichamelijke klachten

• Blijvend vermoeid;
• Slaapproblemen;
• Gevoel van duizeligheid;
Verminderde eetlust;
Hartkloppingen;
Veel zweten;
Darmklachten;
Verslechterde weerstand.

Mentale klachten

• Last hebben van een schuldgevoel;
• Futloos voelen;
Onzeker zijn;
Geen of weinig zelfvertrouwen hebben;
• Een onrustig gevoel in je lichaam;
Vergeetachtig zijn; 
Problemen met concentreren;
Last hebben van angsten.

Oorzaken van stress

Stress kan door ontzettend veel verschillende oorzaken ontstaan. Veel voorkomende oorzaken zijn een hoge werkdruk of ziekte of overlijden van een naasten. Stress wordt veroorzaakt doordat je draagkracht (wat je aan kunt) niet in balans is met je draaglast (wat er van je gevraagd wordt). 

Tegenwoordig zie je steeds meer tijdsdruk ontstaan. Alles moet snel geregeld worden. Dit veroorzaakt stress. Daarnaast wordt er ook vanaf kinds af aan al veel van je verwacht. Als kind wordt er van je verwacht dat je het goed doet op school. Als je ouder bent wordt er van je werkgever verwacht dat je goed werk aflevert. Dit zijn allemaal oorzaken van stress.

Over het algemeen geven werk en relaties de meeste stresssymptomen af. 

Niet iedereen reageert even heftig op stress. Er zijn een aantal eigenschappen die je hier kwetsbaarder voor maken, zoals:

• Perfectionisme;
• Ambitie;
Prestatiegerichtheid;
Competitief;
Niet ‘niets’ kunnen doen;
• Vaak meerdere dingen tegelijk doen;
Veel van jezelf eisen;
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel
Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen;
Moeite hebben met je grenzen aangeven;
Moeite hebben met je gevoelens te uiten;
Slecht voor jezelf op kunnen komen.

Stressmanagement

Aangezien het stressniveau continu toe blijft nemen, wordt omgaan met stress ook steeds belangrijker. Een andere benaming voor omgaan met stress is stressmanagement. Ben je benieuwd hoe stressmanagement in zijn werk gaat? Lees dan onze blog over stressmanagement.

Richard Smith Fysiotherapie

Heb je last van stress? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak. Door de juiste behandeling kunnen wij ervoor zorgen dat jouw stress niet overgaat in overspannenheid of een burn-out.