Het chronische-vermoeidheidssyndroom is een niet-aangeboren, chronische multisysteemziekte. Mensen die last hebben van dit syndroom, hebben naast vermoeidheid ook last van chronische klachten zoals pijn.
De aandoening is erg onvoorspelbaar. De ene dag gaat het een stuk beter of slechter dan de andere dag. Daarbij verschilt de ernst van de symptomen per persoon. Een aantal mensen met deze aandoening raakt (gedeeltelijk) aan huis of bed gebonden. In het ergste geval zijn mensen volledig bedlegerig. Zij zijn tot niets anders in staat dan te liggen in donker en stilte. Op deze manieren proberen zij zoveel mogelijk prikkels te vermijden.
Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.
• Ernstige vermoeidheid of uitputting.
• Inspanningsintolerantie: kleine lichamelijke of geestelijke inspanning verergeren de klachten.
• Een verstoorde en niet verkwikkende slaap.
• Vertraagde informatieverwerking.
• Neurocognitieve problemen:
• Problemen met concentreren, begrijpen, herinneren en denken.
• Moeite met op woorden te komen.
• Orthostatische intolerantie:
• Duizeligheid, misselijkheid, zweten, kortademigheid, buikpijn, hoofdpijn, hartkloppingen.
• Een soort zwakte tijdens opstaan of zitten, die juist afneemt bij liggen.
• Afwisselende pijn in spieren en gewrichten en soms pijnlijke lymfklieren, hoofd-, keel- of buikpijn.
• Koorts en verhoogde gevoeligheid voor bepaalde stoffen.
Er is geen oorzaak bekend voor deze aandoening. In de meeste gevallen is de aandoening ontstaan na het oplopen van een virus of na een operatie. De echte oorzaak voor deze aandoening is echter nooit volledig aangetoond.
De diagnose kan worden gesteld als iemand last heeft van de volgende symptomen:
1. Vermoeidheid, gepaard met het significant dalen van het algemeen functioneren. Deze vermoeidheid is niet al het hele leven aanwezig en wordt niet veroorzaakt door voortdurende buitensporige inspanningen.
2. Inspanningsintolerantie.
3. Verstoorde en niet verkwikkende slaap. Zelfs na langdurige nachtrust voel je je nog steeds niet volledig uitgerust.
4. Er is sprake van orthostatische intolerantie of neurocognitieve problemen.
5. De symptomen houden minimaal 6 maanden aan.
Laurent Lokhorst2022-11-07Goed geholpen door Martijn.Duncan2022-07-05Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!Pieter de Jong2022-06-20Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!Johan Sares2022-05-17Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid BoualiRalf aka Yapi2022-05-13Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!Kim de Waal2022-05-10Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!Rocco Pasquino2022-05-10Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.
Er is geen behandeling die het chronische-vermoeidheidssyndroom kan genezen. Het is echter wel mogelijk om de klachten te verminderen.
Door middel van fysiotherapie kunnen bijvoorbeeld de klachten van inspanningsintolerantie verminderd worden. Samen met jouw fysiotherapeut leer je om voldoende en verantwoord te bewegen binnen de mogelijkheden. Meer willen bewegen dan mogelijk kan leiden tot een langdurige periode van herstel. Het is daarom erg belangrijk om activiteit en rust tijdens de behandeling voldoende af te wisselen.
Bij Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met patiënten met het chronische-vermoeidheidssyndroom. Je krijgt uitleg over het beloop van de klachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. De fysiotherapeut stelt samen met jou een plan op om je klachten zo snel mogelijk te verminderen.
Heb je last van het chronische-vermoeidheidssyndroom? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak. Samen met jou kunnen wij ervoor zorgen dat je met zo min mogelijk klachten door het leven gaat.
Er is geen test die deze aandoening diagnosticeert. De diagnose wordt gedaan op basis van een bloed- en lichamelijk onderzoek. Nadat er vastgesteld is dat de patiënt geen andere aandoening heeft, wordt het chronische-vermoeidheidssyndroom vastgesteld.
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen:
• Eet gezond en beweeg voldoende, hierdoor krijg je energie.
• Doe dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt.
• Maak gebruik van lijstjes, dingen onthouden kost veel energie.
• Maak gebruik van een strak dag-en-nachtritme.
• Schrap alle dingen die niet noodzakelijk zijn.
• Deel grote taken op in kleine delen.
Het is een chronische aandoening en kan dus niet genezen worden. De klachten kunnen wel verminderd worden door bijvoorbeeld fysiotherapie.