Hamstringblessures

Hamstringblessures

Hamstringblessures komen vaak voor. Als je hamstringblessures ervaart, is het weefsel van één van de hamstrings beschadigd. Meestal ontstaan hamstringblessures tijdens het sporten, bij het trekken van een sprint of een andere explosieve beweging. Ook een onverwachte of trappende beweging kan leiden tot een blessure. 

Wanneer je een blessure aan je hamstring oploopt kan je een felle pijn aan de achterkant van je bovenbeen ervaren. Deze pijn kan lijken op een messteek en gaat gepaard met een gevoel van kramp. Vervolgens kan de hamstring stijf worden en na een aantal dagen kan er een bloeduitstorting ontstaan.

Last van een hamstringblessures?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Waar zit je hamstring?

De hamstring is een spiergroep verdeeld over drie spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Deze spieren lopen van de bilspier naar de binnen- en buitenzijde van de knie. Deze spieren hebben invloed op de bewegingen van zowel het heup- als het kniegewricht. Je hamstrings spelen een grote rol bij het coördineren van de bewegingen van je been tijdens het lopen. 

De meeste hamstringblessures ontstaan tijdens het rennen. Wanneer je gaat rennen moeten je hamstrings namelijk tijdens de laatste zwaaifase van je been (sub)maximaal gestrekt zijn en exentrisch aanspannen om de voorwaartse beweging van je been te remmen. Dit betekent dat de spier langer wordt en tegelijkertijd kracht moet leveren.

Oorzaken van hamstringblessures

Er zijn verschillende oorzaken waardoor hamstringklachten kunnen ontstaan. De meeste klachten ontstaan door:
• Vermoeidheid
• Overbelasting van de spier
• Vochtgebrek in de spier
• Een te hoge inspanning
• Een verkeerde beweging
• Een te zwakke spier
• Stijfheid in de spier
• Disbalans van de spieren

Hamstring verrekt 

Een verrekte hamstring komt vaak voor bij sporten waarbij er sprake is van een plotselinge inspanning in kracht of snelheid, zoals voetbal, atletiek en racketsporten. In dit geval heeft de blessure een acute oorzaak. 

Een verrekking in de hamstrings kan ook een niet acute oorzaak hebben. In dit geval hebben we het over sporten waarbij de loopbeweging vaak en gedurende een lange tijd wordt herhaald, zoals bij een marathon of triatlon. 

Je kunt een verrekte hamstring herkennen aan een plotselinge pijn die voelt als een messteek of zweepslag, in combinatie met kramp. Daarnaast ontstaat er een zwelling boven of onder de blessure en wordt de huid meestal na enkele uren of dagen blauw. 

Hamstring (af)gescheurd

Mocht je een acute, felle pijn aan je hamstring ervaren dan kan het zijn dat je een spierscheur heeft opgelopen. Deze spierscheuren zijn verdeeld over drie klassen: eerste-, tweede- en derdegraads letsel.

Eerstegraads letsel:

Het buigen van je been geeft een vervelend gevoel, maar wandelen doet nauwelijks pijn. Een klein gedeelte van de spier is verrekt of beschadigd en de zwelling is minimaal. Deze vorm van hamstringklachten gaat met rust vanzelf weer over.

Tweedegraads letsel:

Er is een zichtbare zwelling aanwezig en drukken op de hamstring doet pijn. Het buigen van de knie doet pijn en zelfs lichte inspanning, zoals wandelen gaat moeizaam.

Derdegraads letsel:

De zwaarste vorm van hamstringklachten is derdegraads letsel. Bij derdegraads letsel ervaar je een hevige pijn bij het lopen en soms zijn er zelfs krukken nodig om te verplaatsen. Naast de pijn en grote zwelling in de hamstring, kan je ook pijn voelen in de naastgelegen spieren. Er zijn meerdere spiervezels beschadigd en mogelijk houd je een blauwe kleur over aan je hamstring.

Hamstringblessures voorkomen: 6 tips

1. Geef je spieren voldoende rust.
2. Zorg voor voldoende vochtinname.
3. Leef gezond en voorkom overgewicht.
4. Denk aan voldoende eiwitinname.
5. Doe oefeningen om de spieren sterk en soepel te houden.
6. Laat je regelmatig behandelen door een fysiotherapeut.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van een hamstringblessure

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met blessures. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je blessures. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je blessures. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie en het losmaken van de spieren in en rondom de hamstring.

Heb je last van hamstringblessures?  Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.