Hamstringblessure

Hamstringblessure

Hamstringblessures komen vaak voor. Als je hamstringblessures ervaart, is het weefsel van één van de hamstrings beschadigd. Meestal ontstaan hamstringblessures tijdens het sporten, bij het trekken van een sprint of een andere explosieve beweging. Ook een onverwachte of trappende beweging kan leiden tot een blessure. 

Wanneer je een blessure aan je hamstring oploopt kan je een felle pijn aan de achterkant van je bovenbeen ervaren. Deze pijn kan lijken op een messteek en gaat gepaard met een gevoel van kramp. Vervolgens kan de hamstring stijf worden en na een aantal dagen kan er een bloeduitstorting ontstaan.

Onderwerpen op deze pagina

Waar zit je hamstring?

De hamstring is een spiergroep verdeeld over drie spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Deze spieren lopen van de bilspier naar de binnen- en buitenzijde van de knie. Deze spieren hebben invloed op de bewegingen van zowel het heup- als het kniegewricht. Je hamstrings spelen een grote rol bij het coördineren van de bewegingen van je been tijdens het lopen. 

De meeste hamstringblessures ontstaan tijdens het rennen. Wanneer je gaat rennen moeten je hamstrings namelijk tijdens de laatste zwaaifase van je been (sub)maximaal gestrekt zijn en exentrisch aanspannen om de voorwaartse beweging van je been te remmen. Dit betekent dat de spier langer wordt en tegelijkertijd kracht moet leveren.

Oorzaken van hamstringblessures

Er zijn verschillende oorzaken waardoor hamstringklachten kunnen ontstaan. De meeste klachten ontstaan door:
• Vermoeidheid
• Overbelasting van de spier
• Vochtgebrek in de spier
• Een te hoge inspanning
• Een verkeerde beweging
• Een te zwakke spier
• Stijfheid in de spier
• Disbalans van de spieren

Hamstring verrekt 

Een verrekte hamstring komt vaak voor bij sporten waarbij er sprake is van een plotselinge inspanning in kracht of snelheid, zoals voetbal, atletiek en racketsporten. In dit geval heeft de blessure een acute oorzaak. 

Een verrekking in de hamstrings kan ook een niet acute oorzaak hebben. In dit geval hebben we het over sporten waarbij de loopbeweging vaak en gedurende een lange tijd wordt herhaald, zoals bij een marathon of triatlon. 

Je kunt een verrekte hamstring herkennen aan een plotselinge pijn die voelt als een messteek of zweepslag, in combinatie met kramp. Daarnaast ontstaat er een zwelling boven of onder de blessure en wordt de huid meestal na enkele uren of dagen blauw. 

Hamstring (af)gescheurd

Mocht je een acute, felle pijn aan je hamstring ervaren dan kan het zijn dat je een spierscheur heeft opgelopen. Deze spierscheuren zijn verdeeld over drie klassen: eerste-, tweede- en derdegraads letsel.

Eerstegraads letsel:

Het buigen van je been geeft een vervelend gevoel, maar wandelen doet nauwelijks pijn. Een klein gedeelte van de spier is verrekt of beschadigd en de zwelling is minimaal. Deze vorm van hamstringklachten gaat met rust vanzelf weer over.

Tweedegraads letsel:

Er is een zichtbare zwelling aanwezig en drukken op de hamstring doet pijn. Het buigen van de knie doet pijn en zelfs lichte inspanning, zoals wandelen gaat moeizaam.

Derdegraads letsel:

De zwaarste vorm van hamstringklachten is derdegraads letsel. Bij derdegraads letsel ervaar je een hevige pijn bij het lopen en soms zijn er zelfs krukken nodig om te verplaatsen. Naast de pijn en grote zwelling in de hamstring, kan je ook pijn voelen in de naastgelegen spieren. Er zijn meerdere spiervezels beschadigd en mogelijk houd je een blauwe kleur over aan je hamstring.

Hamstringblessure voorkomen: 6 tips

1. Geef je spieren voldoende rust.
2. Zorg voor voldoende vochtinname.
3. Leef gezond en voorkom overgewicht.
4. Denk aan voldoende eiwitinname.
5. Doe oefeningen om de spieren sterk en soepel te houden.
6. Laat je regelmatig behandelen door een fysiotherapeut.

Last van een hamstringblessure?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van een hamstringblessure

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met blessures. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je blessures. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je blessures. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie en het losmaken van de spieren in en rondom de hamstring.

Heb je last van hamstringblessures?  Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.