Enkelklachten

Enkelklachten

Enkelklachten zijn klachten die men kan ervaren in of rondom het enkelgewricht. De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet, welke ook wel het bovenste spronggewricht wordt genoemd. Daarnaast zit er een gewricht tussen de twee achtervoetbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen, welke het onderste spronggewricht wordt genoemd. Er zijn bij het gewricht ook banden, spieren en kapsels betrokken. 

MAAK DIRECT EEN AFSPRAAK

Oorzaak enkelklachten

• De enkel is ontwricht: één of meerdere botstukken staan niet goed in positie;
• Er zit een ontsteking in de enkel: het vloeistof in het gewrichtskapsel is ontstoken, waardoor er een zwelling ontstaat;
• Een slijmbeursontsteking in de hiel: er treedt schade op aan de slijmbeurs ter hoogte van de hiel;
• Een verzwikking van de enkel: de weefsels en de banden rondom de enkel zijn beschadigd;
• Een enkelimpingement: er is weefselschade aan de achterkant van het enkelgewricht;
• Ziekte van Sever: ontstaat wanneer er te veel spanning staat op de groeischijf van de hiel. Dit is een van de enkelklachten die veel aangetroffen wordt bij jongeren.

Tips om enkelklachten te voorkomen:

1. Leef gezond en voorkom overgewicht;
2. Doe regelmatig oefeningen om de enkel sterker en soepeler te maken;
3. Geef je enkel voldoende rust;
4. Laat je behandelen door een fysiotherapeut;
5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Symptomen enkelklachten

Bij enkelklachten komen vaak de volgende symptomen voor:

• Een opgezwollen enkel;
• Een dikke enkel;
• Een pijnlijke enkel;
• Een blauwe enkel;
• Een stijve enkel;
• Een zeurende pijn in de enkel;
• Moeite met lopen.

Soorten enkelklachten

Er zijn verschillende soorten enkelblessures. Deze klachten kun je onderscheiden in acute, chronische, specifieke en aspecifieke enkelklachten.

Acute enkelklachten

Dit zijn klachten waarbij jij binnen zes weken van de pijn af bent.

Chronische enkelklachten

Wanneer je last hebt van deze vorm duren de klachten langer dan drie maanden.

Specifieke enkelklachten

Dit zijn klachten waarbij de oorzaak van de pijn duidelijk aan te tonen is.

Aspecifieke enkelklachten

Bij deze klachten is de oorzaak onbekend en moeilijk aantoonbaar.

Blessure aan de enkelbanden

Blessures aan de enkelbanden komen vaak voor. In de meeste gevallen klapt de enkel naar binnen wanneer iemand hier doorheen gaat. Dit wordt een inversie trauma genoemd. Een eversie trauma, als de enkel naar buiten klapt, komt heel weinig voor.

De enkelbanden aan de buitenkant komen enorm op rek te staan doordat de voet naar binnen klapt. Hierdoor kunnen ze verrekken, inscheuren of afscheuren. Deze blessures zijn onder te verdelen in graad 1 (verrekken), graad 2 (inscheuren) en graad 3 (afscheuren).

De behandeling

Blessures aan de enkelbanden worden op verschillende manieren behandeld.

• Verrekte enkelbanden (graad 1): bij verrekte enkelbanden is vaak een week rust en druk tegen eventuele zwelling voldoende. Een stevige schoen kan helpen om extra steun te geven.
• Ingescheurde of afgescheurde enkelbanden (graad 2 & 3): voor ingescheurde en afgescheurde enkelbanden wordt dezelfde behandeling toegepast. Het is belangrijk om één week rust te nemen door op krukken te lopen. Daarna is het gebruik van tape of een brace voor ongeveer 4 weken erg belangrijk. Bij Richard Smith Fysiotherapie helpen de fysiotherapeuten jou om zo snel mogelijk van de klachten af te komen.

Wat kunnen wij voor jouw enkelklachten betekenen?

Binnen Richard Smith fysiotherapie hebben wij veel ervaring met enkelklachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventuele manuele therapie bevordert het herstel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de enkelklachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie, mobilisatie en het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de heup. 

Heb je last van enkelklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.

Maak direct een afspraak bij Richard Smith Fysiotherapie