Intervaltraining

Intervaltraining is een trainingsmethode die jou kan helpen om jouw hardlooptempo, uithoudingsvermogen én vetverbranding te verbeteren. Maar wat houdt intervaltraining precies in en hoe moet je ermee starten?

Wat is intervaltraining?

Bij intervaltraining worden belasting en herstel steeds met elkaar afgewisseld. Het is hierbij wel belangrijk dat de herstelfase kort genoeg is zodat je niet volledig hersteld. Daarentegen moet het wel lang genoeg duren om ervoor te zorgen dat je de volgende belasting fase alles kunt geven. 

Intervaltraining heeft als doel om je uithoudingsvermogen, snelheid en het vermogen om zo lang mogelijk te presteren, te verbeteren. In eerste instantie was intervaltraining vooral populair onder duursporters, zoals hardlopen, wielrennen en roeien. Tegenwoordig is het ook een populaire trainingsmethode onder sportklimmers, langlaufers en vechtsporters. Daarbij is intervaltraining ook onderdeel geworden van functional training in de vorm van een HIIT-workout, Tabata-training of circuittraining. Bij deze trainingen wordt het voornamelijk gebruikt om vetverbranding te stimuleren.

Intervaltraining schema

Een intervaltraining schema moet volledig afgestemd zijn op jouw persoonlijke behoeften en doelen. Het is daarbij wel erg belangrijk dat je een warming-up van 10 tot 15 minuten uitvoert, voordat je begint met intervallen. 

Over het algemeen zitten de intervallen tussen de 30 seconden en 2 minuten of tussen de 100 meter en de 400 meter. Korte intervallen brengen namelijk twee voordelen met zich mee:

• Het is makkelijker om een hoge snelheid aan te houden als de interval kort is;
• Het is mentaal makkelijker te overzien omdat je vaker pauze hebt. 

Je kunt de intervallen verhogen naar bijvoorbeeld 3 tot 5 minuten als je vorm beter wordt. 

Als je begint met intervallen is het verstandig om de pauzes even lang te maken als de belasting. Als je interval 30 seconden duurt, duurt je pauze dus ook 30 seconden.

Beginnen met intervaltraining

Als je begint met intervaltraining is het verstandig om te werken aan je uithoudingsvermogen. Loop je makkelijk 10 kilometer of 1 uur achter elkaar? Dan kan je starten met intensieve intervaltraining waarbij je andere doelen voor jezelf kunt stellen. 

Een intensieve intervaltraining is namelijk een zware belasting voor je hele lichaam. Naast je spieren worden namelijk ook je botten, pezen, banden en kraakbeen belast. En die hebben veel langer de tijd nodig om zich aan te passen aan de zware belasting. Als je te snel te veel wilt doen kan je te maken krijgen met overbelasting. Overbelasting uit zich vaak in chronische ontstekingen die lang moeten genezen.

Richard Smith Fysiotherapie

Ben je begonnen met intervaltraining en heb je last van overbelasting? Of heb je nog last van een blessure waardoor je niet aan intervaltraining kunt beginnen? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak