Frozen Shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder, welke steeds erger wordt en kan uitstralen naar de bovenarm. Een frozen shoulder wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking aan de binnenkant van het gewrichtskapsel. Enkele weken tot maanden kan de schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijft. De schouder raakt dus als het ware ‘bevroren’.

Last van een frozen shoulder?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij frozen shoulder

De klachten bij een frozen shoulder ontwikkelen zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar. De totale duur kan oplopen van 18 tot 63 maanden. Bij een frozen shoulder ontstaan de klachten geleidelijk en deze worden verdeeld in 3 fases, zoals hieronder genoemd:
• De bevriezende/verstijvende fase: deze fase kan van enkele weken tot een jaar duren. De pijn wordt langzaam erger, kan uitstralen naar de bovenarm of onderarm en wordt steeds stijver.
• De bevroren fase: deze fase duurt ongeveer 4 tot 12 maanden. De pijn neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft aanwezig.
• De ontdooiende fase: deze fase duurt 12 tot 24 maanden. De pijn zal langzaam verdwijnen en de bewegingsvrijheid zal langzaam terugkeren tot normaal niveau.

Oorzaak van frozen shoulder

Wat de echte oorzaak is van een frozen shoulder is nog onduidelijk. Wel zijn er factoren die de kans op een frozen shoulder verhogen, zoals hieronder aangegeven:
• Een ongeval of een operatie.
• Langdurige rust van de schouder (immobilisatie).
• Overbelasting.
• Diabetes (suikerziekte).
• Hart- en longaandoeningen.
• Een beroerte.
Ziekte van Parkinson.

Frozen shoulder klachten worden onderscheiden in twee vormen: een primair frozen shoulder of een secundair frozen shoulder. Bij een primair frozen shoulder treden de klachten spontaan op, zonder duidelijke oorzaak. Bij een secundair frozen shoulder is het onderliggende probleem wel aan te tonen. De meest voorkomende klachten zijn:
• Een verspreide pijn bij rust.
• Een hevige pijn bij (snel) bewegen.
Pijn die uitstraalt naar de bovenarm of onderarm.
Grote bewegingsbeperkingen.

Slaaphouding bij frozen shoulder

Als je last hebt van een frozen shoulder is op je rug slapen de beste slaaphouding. Ondersteun de pijnlijke arm hierbij met een kussen, dit geeft de meeste verlichting van de pijnklachten aan de schouder. Zorg bij deze houding ook voor een kussen dat de nek goed ondersteunt, zodat de schouderklachten niet overgaan in nekklachten. 

Slaap je altijd op je zij? Dan kan je het beste op de pijnvrije zijkant liggen. Leg 1 of 2 goed gevulde kussens voor je torso en laat je pijnlijke arm hier op rusten. Een lichaamskussen is hier ook geschikt voor, mits deze genoeg gevuld is. Om ervoor te zorgen dat je stabiel ligt en je niet op je andere zij rolt, kan je een extra kussen achter je rug plaatsen. 

Kan je maar op één zijde liggen en is dat de zijde met de frozen shoulder? Laat je bovenlichaam en je hoofd allebei op een kussen rusten. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de twee kussens overblijft zodat je de pijnlijke arm hier tussen kunt plaatsen. Zo kan je arm wel rusten maar wordt hij niet overbelast. Door licht achterover te leunen creëer je extra stabiliteit.

Frozen shoulder oefeningen

Frozen shoulder voorkomen: 9 tips

1. Voorkom onnodige (snelle) bewegingen met je arm.
2. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten, zoals achter de computer.
3. Doe oefeningen om je schouder soepel en sterk te maken.
4. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.
5. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren.
6. Vermijd het tillen van zware voorwerpen.
7. Til geen voorwerpen boven schouderhoogte.
8. Voorkom dat je andere arm overbelast wordt.
9. Zorg dat je zelf niet te veel achter het stuur zit als je last hebt van je schouder.

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van een frozen shoulder

In de meeste gevallen gaat een frozen shoulder vanzelf over. Dit kan echter heel lang duren, namelijk tussen de 10 maanden tot meer dan 3 jaar. Om dit proces te versnellen is het verstandig om langs te gaan bij een ervaren fysiotherapeut. 

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met frozen shoulder klachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventuele manuele therapie bevordert het herstel van je schouder. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de frozen shoulder af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de schouder. 

Heb je last van een frozen shoulder? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.