Frozen Shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder, welke steeds erger wordt en kan uitstralen naar de bovenarm. Een frozen shoulder wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking aan de binnenkant van het gewrichtskapsel. Enkele weken tot maanden kan de schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijft. De schouder raakt dus als het ware ‘bevroren’.

Last van een frozen shoulder?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij frozen shoulder

De klachten bij een frozen shoulder ontwikkelen zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar. De totale duur kan oplopen van 18 tot 63 maanden. Bij een frozen shoulder ontstaan de klachten geleidelijk en deze worden verdeeld in 3 fases, zoals hieronder genoemd:
• De bevriezende/verstijvende fase: deze fase kan van enkele weken tot een jaar duren. De pijn wordt langzaam erger, kan uitstralen naar de bovenarm of onderarm en wordt steeds stijver.
• De bevroren fase: deze fase duurt ongeveer 4 tot 12 maanden. De pijn neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft aanwezig.
• De ontdooiende fase: deze fase duurt 12 tot 24 maanden. De pijn zal langzaam verdwijnen en de bewegingsvrijheid zal langzaam terugkeren tot normaal niveau.

Oorzaak van frozen shoulder

Wat de echte oorzaak is van een frozen shoulder is nog onduidelijk. Wel zijn er factoren die de kans op een frozen shoulder verhogen, zoals hieronder aangegeven:
• Een ongeval of een operatie.
• Langdurige rust van de schouder (immobilisatie).
• Overbelasting.
• Diabetes (suikerziekte).
• Hart- en longaandoeningen.
• Een beroerte.
Ziekte van Parkinson.

Frozen shoulder klachten worden onderscheiden in twee vormen: een primair frozen shoulder of een secundair frozen shoulder. Bij een primair frozen shoulder treden de klachten spontaan op, zonder duidelijke oorzaak. Bij een secundair frozen shoulder is het onderliggende probleem wel aan te tonen. De meest voorkomende klachten zijn:
• Een verspreide pijn bij rust.
• Een hevige pijn bij (snel) bewegen.
Pijn die uitstraalt naar de bovenarm of onderarm.
Grote bewegingsbeperkingen.

Slaaphouding bij frozen shoulder

Als je last hebt van een frozen shoulder is op je rug slapen de beste slaaphouding. Ondersteun de pijnlijke arm hierbij met een kussen, dit geeft de meeste verlichting van de pijnklachten aan de schouder. Zorg bij deze houding ook voor een kussen dat de nek goed ondersteunt, zodat de schouderklachten niet overgaan in nekklachten. 

Slaap je altijd op je zij? Dan kan je het beste op de pijnvrije zijkant liggen. Leg 1 of 2 goed gevulde kussens voor je torso en laat je pijnlijke arm hier op rusten. Een lichaamskussen is hier ook geschikt voor, mits deze genoeg gevuld is. Om ervoor te zorgen dat je stabiel ligt en je niet op je andere zij rolt, kan je een extra kussen achter je rug plaatsen. 

Kan je maar op één zijde liggen en is dat de zijde met de frozen shoulder? Laat je bovenlichaam en je hoofd allebei op een kussen rusten. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de twee kussens overblijft zodat je de pijnlijke arm hier tussen kunt plaatsen. Zo kan je arm wel rusten maar wordt hij niet overbelast. Door licht achterover te leunen creëer je extra stabiliteit.

Frozen shoulder oefeningen

Frozen shoulder voorkomen: 9 tips

1. Voorkom onnodige (snelle) bewegingen met je arm.
2. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten, zoals achter de computer.
3. Doe oefeningen om je schouder soepel en sterk te maken.
4. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.
5. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren.
6. Vermijd het tillen van zware voorwerpen.
7. Til geen voorwerpen boven schouderhoogte.
8. Voorkom dat je andere arm overbelast wordt.
9. Zorg dat je zelf niet te veel achter het stuur zit als je last hebt van je schouder.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van een frozen shoulder

In de meeste gevallen gaat een frozen shoulder vanzelf over. Dit kan echter heel lang duren, namelijk tussen de 10 maanden tot meer dan 3 jaar. Om dit proces te versnellen is het verstandig om langs te gaan bij een ervaren fysiotherapeut. 

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met frozen shoulder klachten. Een combinatie van fysiotherapie en eventuele manuele therapie bevordert het herstel van je schouder. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de frozen shoulder af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten rondom de schouder. 

Heb je last van een frozen shoulder? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.