Liesblessure

Liesblessure

Liesblessures komen veel voor bij sporters. De pijn is voornamelijk aanwezig als je op de plek drukt van de blessure of als je de spieren in de lies aanspant. Voorbeelden van bewegingen die de spieren in de lies maken zijn het heffen van de knie, het naar binnen bewegen van het been of een schoppende beweging. Meestal zijn liesblessures het gevolg van overbelasting van de pezen van de lies, maar de blessure kan ook plotseling ontstaan door een verrekking van de lies.

Last van een liesblessure?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Oorzaken van liesblessures

Liesblessures kunnen verschillende oorzaken hebben. De regio van de lies omvat de voorkant en binnenkant van het bovenbeen, de onderbuik en de schaamstreek. Liesklachten kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verrekking of spierscheur, maar kan ook geleidelijk optreden. Veel voorkomende oorzaken van liesblessures zijn:
• Een niet goed functionerende lendenwervelkolom
Onvoldoende stabiliteit van de bekken
Beperkte beweeglijkheid
Een matige of geen warming up
Niet toepassen van een cooling down
Overbelasting van de spieren
Verkorte spieren van de heup of het bovenbeen
Beenlengteverschil

Symptomen bij liesblessures

Het precieze pijnpunt is bij een liesblessure moeilijk aan te wijzen. Over het algemeen voel je pijnklachten rondom het schaambeen, de aanhechtingen van de adductoren of in de buikregio. Naarmate de klachten verergeren kunnen er ook meerdere pijnlijke plekken ontstaan. Bij een liesblessure ervaar je meestal stijfheid en wordt de pijn vaak tijdens of na het sporten erger. 

Oefeningen bij liesblessures

Liesblessures voorkomen: 8 tips

1. Zorg voor een goede warming up.
2. Doe regelmatig rek- en strekoefeningen.
3. Doe een goede cooling down na elke training.
4. Doe regelmatig oefeningen om je lies sterker te maken.
5. Hanteer een gezonde levensstijl.
6. Zorg voor een goede stabiliteit van de bekken.
7. Geef je spieren voldoende rust.
8. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van een liesblessure

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met liesklachten. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel van je liesklachten. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk te herstellen van je liesklachten. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit mobilisatie, oefentherapie en het losmaken van de spieren in en rondom de lies.

Heb je last van liesklachten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.