Reuma is een chronische aandoening aan de gewrichten, spieren of pezen. Het kan op iedere leeftijd voorkomen en in sommige gevallen zijn ook organen betrokken, zoals het hart, de longen of de nieren. De meeste vormen van deze aandoening veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Je kan hierdoor minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kan je moe of lusteloos worden.
Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.
De meeste mensen hebben last van:
• Pijn
• Stijfheid in gewrichten of spieren
• Last van vermoeidheid
• Moeite met bewegen.
Heb je last van gewrichtsontstekingen? Dan worden je gewrichten dik en warm. Mensen met deze aandoening hebben vaak last van beperkingen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij lang staan, traplopen of het huishouden doen. De klachten zijn wisselend: de ene dag gaat het goed, en de andere dag gaat het minder goed.
Bij veel vormen is de oorzaak niet bekend. In sommige gevallen kan het een gevolg zijn van overbelasting van een gewricht of een te lang herhaalde beweging. Overige oorzaken zijn:
• Erfelijkheid
• Gebrek aan beweging
• Stress
• Een verstoord afweersysteem
• Virussen, bacteriën of schimmels
• Een slechte nierfunctie
• Ouderdom
• Te lang een verkeerde houding aannemen
• Te vaak dezelfde bewegingen maken
Artrose is een aangeboren of verworven aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Artrose kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid. Deze vorm wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd.
Jicht ontstaat door een te hoge urinezuurspiegel in het bloed, waardoor het lichaam deze gaat omzetten in urinezuurkristallen en er een ontsteking ontstaat. De ontsteking kan op verschillende plaatsen van het lichaam tot uiting komen en heftige pijn veroorzaken.
Osteoporose is een chronische aandoening waarbij de botsterkte afneemt. Deze vorm wordt ook wel botontkalking genoemd.
Deze vorm wordt ook wel polymyalgia rheumatica genoemd. Er kunnen hierbij ontstekingen ontstaan in de schouder- en heupgewrichten, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen. Dit heeft te maken met het afweersysteem. Het afweersysteem zorgt er meestal voor dat bijvoorbeeld bacteriën en virussen opgeruimd worden. Bij deze vorm gebeurt er iets anders. Het afweersysteem richt zich namelijk op het eigen lichaam: de gewrichten, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen.
Deze ziekte komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 50 jaar.
Dit is een vorm die de spieren, pezen of slijmbeurzen aantast. De bekendste vorm hiervan is fibromyalgie, waarbij pijn in de spieren en bindweefsel ontstaat.
Deze vorm ontstaat door een infectie met een bepaalde bacterie. Het gaat hierbij om streptokok, uit de groep-A-streptokokken. Dit is een bacterie die veel voorkomt en vaak voor keelinfecties zorgt. Mensen hebben bij deze vorm last van hoge koorts en gewrichtsklachten. Het opvallende hierbij is dat de gewrichtsklachten verspringen en je steeds van een ander gewricht last hebt. In de meeste gevallen hebben mensen last van hun knieën, ellebogen of polsen.
Deze vorm komt bijna niet meer voor in westerse landen. Dit komt door het gebruik van antibiotica, betere voeding en een goede hygiëne. Als het wel voorkomt is dit vaak bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar.
Dit zijn vormen van reuma waarbij het immuunsysteem gezonde cellen als kwade cellen ziet. Deze cellen vallen je eigen lichaam aan, waardoor ontstekingen in je gewrichten ontstaan.
Bij deze vorm komen er aanvallen van gewrichtsontstekingen voor in één of meerdere gewrichten. Het is vernoemd naar het Griekse woord ‘palindromis’, wat terugkerend betekent. Tijdens deze aanvallen hebben mensen last van pijn en dikke gewrichten en kunnen zij minder goed bewegen. Het kan ook voorkomen dat mensen koorts krijgen of dat het weefsel om je gewricht ontstoken raakt. Bij het laatste is er sprake van periartritis.
De aanvallen zijn dus terugkerend en zijn in de meeste gevallen binnen een week over.
1. Leef en eet gezond.
2. Drink zo min mogelijk alcohol en cafeïne.
3. Zorg voor voldoende beweging.
4. Voorkom stress.
5. Geef je lichaam voldoende rust.
6. Zorg voor voldoende inname van vitamine, zoals vitamine D.
7. Praat over je problemen.
8. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.
Laurent Lokhorst2022-11-07 Goed geholpen door Martijn. Duncan2022-07-05 Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter! Pieter de Jong2022-06-20 Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden! Johan Sares2022-05-17 Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali Ralf aka Yapi2022-05-13 Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank! Kim de Waal2022-05-10 Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom! Rocco Pasquino2022-05-10 Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.
De behandeling verschilt per persoon. Dit komt doordat deze aandoening bij iedereen op een andere manier verloopt. Het is belangrijk om samen met de arts te kijken naar de beste behandeling voor jou. Een aantal behandelingen zijn:
• Medicatie (bijvoorbeeld tabletten, injecties of een infuus)
• Fysiotherapie of oefentherapie voor hulp bij bewegen
• Ergotherapie voor hulp bij dagelijkse bezigheden
• Een operatie
Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met reuma. Ons bewezen behandeltraject bevordert het herstel. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van uw klachten af te komen. Naast het geven van advies kan de behandeling bestaan uit oefentherapie, mobilisatie, het losmaken van de spieren rondom de gewrichten, en bij zwelling zal tevens cryotherapie worden toegepast.
Heb je last van reuma? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.
Ruim 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid door hun reuma. Bij de meeste vormen van reuma zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen. Vaak is reuma onzichtbaar. Het is aan de buitenkant niet te zien.
Als je reuma hebt, krijg je met verschillende behandelaars te maken. Behalve de reumatoloog, krijg je bijvoorbeeld ook te maken met een reumaverpleegkundige, een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Zij kunnen jou helpen omgaan met (de gevolgen van) reuma.
Reuma klachten komen meestal voor in de volgende lichaamsdelen:
• Handen
• Knieën
• Tenen
• Vingers
• Schouders
• (Voor)voeten
• Rug
• Polsen
• Longen
Iedereen kan reuma krijgen, en op elke leeftijd. Er zijn dus ook kinderen met een vorm van reuma. Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En elke dag komen er 700 mensen bij.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat alcohol en Jicht slecht samengaan. De urinezuurspiegel wordt door alcohol bij mensen met Jicht tijdelijk verhoogt. Alcohol kan, bij mensen die veel urinezuur in hun bloed hebben, aanleiding zijn voor een jichtaanval. Deze groep mensen krijgen een paar uur na het drinken van een glas alcohol last. Binnen drie uur na het drinken van alcohol stijgt het urinezuurgehalte naar een hoogtepunt. Daarom is het advies al jaren om bij Jicht geen alcohol te drinken.