Scoliose

Wat is scoliose?

Scoliose is een verkromming van de wervelkolom (ruggengraat). Soms ontstaat er de wervelkolom een bocht, maar dit kunnen er ook twee zijn. De wervelkolom heeft dan de vorm van de letter S. Bij grotere bochten kun je duidelijk zien dat je rug niet recht is, je schouders en schouderbladen staan niet op gelijke hoogte en de taille heeft zowel links als rechts een andere vorm.

Last van scoliose?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij scoliose

Door de verkromming van de wervelkolom kan je een druk voelen tegen je maag, wat maagzuur van veroorzaken. Verder kunnen er klachten ontstaan als hoofdpijn, stijfheid, vermoeidheid, longklachten en uitstralende pijn naar de benen.

scoliose fysiotherapie

Symptomen bij scoliose

Door de verkromming van de wervelkolom kan je een druk voelen tegen je maag, wat maagzuur van veroorzaken. Verder kunnen er klachten ontstaan als hoofdpijn, stijfheid, vermoeidheid, longklachten en uitstralende pijn naar de benen.

scoliose fysiotherapie

Oorzaken van scoliose

De oorzaak van scoliose wordt onderscheiden in drie verschillende vormen:

• Aangeboren scoliose
• Scoliose door  veroudering of een spier/zenuwaandoening
• Scoliose zonder bekende oorzaak (structurele scoliose)
• Scoliose door een slechte houding of beenlengteverschil (niet-structurele scoliose)

Degeneratieve scoliose

Als scoliose op latere leeftijd ontstaat, hebben we het over degeneratieve scoliose. Deze scoliose ontstaat door slijtage van de gewrichten in de wervelkolom. In de meeste gevallen komt dit door het natuurlijke verouderingsproces. We spreken ook van degeneratieve scoliose als een al van kinds af aan bestaande scoliose erger wordt door degeneratie, zoals artrose. 

Degeneratieve scoliose kan voor verschillende klachten zorgen. Zo kan het veel invloed hebben op je houding, omdat het moeilijker wordt om rechtop te staan. Daarnaast kan de kromming de ruimte in de buik en borstholte beperken. Hierdoor wordt het middenrif beperkt in zijn natuurlijke beweging en kan er kortademigheid ontstaan.

Tips bij scoliose

1. Voorkom te veel bagage, zoals een te zware (rug)tas.
2. Verander zo veel mogelijk je houding.
3. Geef je lichaam voldoende, maar niet te veel rust.
4. Slaap niet elke dag op dezelfde kant.
5. Zorg voor een juist matras en kussen.
6. Doe oefeningen om je rug soepel en sterk te houden.
7. Praat over je problemen.
8. Laat je behandelen door een fysiotherapeut.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van scoliose

Binnen Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met scoliose. Een combinatie van fysiotherapie en eventueel manuele therapie bevordert het herstel van je scoliose. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de scoliose klachten af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten in de rug, nek en schouders. 

Heb je last van scoliose?  Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.