Spit

Wat is spit?

Spit, ook wel acute lumbago genoemd is een voorbeeld van heftige lage rugpijn die plotseling in de rug schiet. In de volksmond spreekt men ook wel van ‘’door de rug gaan’’. Spit ontstaat meestal heel plotseling na overbelasting of een verkeerde beweging, zoals bukken, tillen of draaien. In sommige gevallen kan spit ook geleidelijk ontstaan. 

Last van spit?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij spit

De symptomen van spit zijn niet voor iedereen hetzelfde. De symptomen die het meest voorkomen bij spit zijn:

• Een hevige en stekende acute pijn in de onderrug.
• Pijn die uitstraalt naar de billen of bovenbenen.
• Een verstijfd gevoel in de onderrug.
• Moeite om de onderrug te bewegen.
• Niet lang stil kunnen zitten.

Oorzaak van spit

De oorzaak van spit was lange tijd onduidelijk, maar recentelijk onderzoek heeft bevestigd dat spit veroorzaakt wordt door een verstuiking of een scheurtje in een van de wanden van de tussenwervelschijf. Dit zorgt voor een hoge spanning in de rugspieren, waardoor een verkeerde beweging ervoor kan zorgen dat je door je rug gaat, oftewel spit veroorzaakt.

Spit voorkomen: 6 tips

1.  Blijf in beweging.
2. Voorkom dat je te lang dezelfde houding aanneemt.
3. Vermijd bewegingen die je onderrug te zwaar belasten.
4. Laat je (preventief) behandelen door een fysiotherapeut.
5. Doe regelmatig oefeningen om je onderrug soepel en sterk te houden.
6. Voorkom stress en oververmoeidheid.

Wat te doen bij spit?

Spit is een acute lage rugpijn die vaak ontstaat na overbelasting of het maken van een verkeerde beweging. Het is verstandig om zo snel mogelijk langs te gaan bij een fysiotherapeut die ervoor kan zorgen dat je klachten verdwijnen. Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen.

Ten eerste is het belangrijk om in beweging te blijven. Je spieren worden namelijk stijf als je te lang stil zit en dit zorgt alleen maar voor meer pijn. Om in beweging te blijven maar niet te veel pijn te krijgen raden wij het aan om te gaan zwemmen, wandelen of fietsen.  

Hoewel het belangrijk is om in beweging te blijven, moet je wel oppassen voor plotselinge bewegingen. Dit soort abrupte bewegingen kunnen de pijn namelijk verergeren. Probeer daarom niet te veel met je romp te draaien, niet te diep te bukken en niet te zwaar te tillen.

Als je eenmaal last hebt gehad van spit, is de kans dat de klachten terugkomen vrij groot. Sterke buik- en rugspieren ontlasten je rug en maken de kans op rugklachten een stuk kleiner. Train je buik- en rugspieren daarom wat vaker om spit en andere rugklachten te voorkomen.

Werken met spit

Als je last hebt van spit is het belangrijk om te blijven bewegen en zo veel mogelijk normale activiteiten uit te blijven voeren. In de meeste gevallen is het daarom verstandig om door te blijven werken. Heb je zittend werk? Wissel het zitten dan zo vaak mogelijk af met staan of een kort rondje lopen. 

Moet je voor je werk zwaar fysiek werk verrichten, zoals tillen of bukken? Dan is het verstandig om zolang je last hebt van klachten niet aan het werk te gaan. Blijf wel zoveel mogelijk in beweging. Wij raden het aan om regelmatig op een rustig tempo te wandelen, te fietsen of te zwemmen.

Oefeningen bij spit

Als je last hebt van spit is het verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut stelt samen met jou een behandelplan op om zo snel mogelijk van je klachten te herstellen. Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om de klachten van spit te verminderen. Zorg er wel voor dat je eerst bij een fysiotherapeut controleert of je deze oefeningen mag uitvoeren. 

Oefening 1: Plank

  1. Ga op de grond liggen, duw jezelf omhoog en steun op je ellebogen en tenen.
  2. Zorg voor een rechte rug en span je buikspieren aan. 
  3. Houd dit 15-30 seconden vast.

Oefening 2: De brug

  1. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen in een hoek van 90 graden en je voeten plat op de grond. 
  2. Strek één been en breng de heup van de grond. Zorg dat dit been op dezelfde hoogte komt als je andere bovenbeen. 
  3. Ondersteun je onderrug met je handen indien nodig. 
  4. Houd deze positie 15-30 seconden vast. 

Oefening 3: Good morning

  1. Ga rechtop staan en kruis je handen over je borst. 
  2. Buig je bovenlichaam gecontroleerd zo ver mogelijk naar voren. 
  3. Kom langzaam weer omhoog.

Spit of hernia?

Doordat hernia en spit op dezelfde manier ontstaan, is het soms moeilijk om de twee aandoeningen van elkaar te onderscheiden. Er zit echter wel een groot verschil tussen de twee aandoeningen. 

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. De kern van deze tussenwervelschijf kan door scheuren van de omliggende vezellagen uitsteken. Deze vezellagen bestaan uit ongeveer 20 lamellen. Als je last hebt van een hernia zijn de lamellen helemaal doorbroken en is er een uitstulping. Bij spit daarentegen zijn de lamellen ingescheurd en vindt er geen uitstulping plaats. Het is mogelijk dat meerdere spit aanvallen uiteindelijk tot een hernia leiden.

Wat onze klanten over ons zeggen:

De behandeling van spit

Bij Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met spit. Een combinatie van fysiotherapie en eventueel manuele therapie bevordert het herstel van je spit. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de spit af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten in de onderrug. 

Heb je last van spit? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.