Spit

Wat is spit?

Spit, ook wel acute lumbago genoemd is een voorbeeld van heftige lage rugpijn die plotseling in de rug schiet. In de volksmond spreekt men ook wel van ‘’door de rug gaan’’. Spit ontstaat meestal heel plotseling na overbelasting of een verkeerde beweging, zoals bukken, tillen of draaien. In sommige gevallen kan spit ook geleidelijk ontstaan. 

Last van spit?

Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten en kom vandaag nog bij ons langs.

Onderwerpen op deze pagina

Symptomen bij spit

De symptomen van spit zijn niet voor iedereen hetzelfde. De symptomen die het meest voorkomen bij spit zijn:

• Een hevige en stekende acute pijn in de onderrug.
• Pijn die uitstraalt naar de billen of bovenbenen.
• Een verstijfd gevoel in de onderrug.
• Moeite om de onderrug te bewegen.
• Niet lang stil kunnen zitten.

Oorzaak van spit

De oorzaak van spit was lange tijd onduidelijk, maar recentelijk onderzoek heeft bevestigd dat spit veroorzaakt wordt door een verstuiking of een scheurtje in een van de wanden van de tussenwervelschijf. Dit zorgt voor een hoge spanning in de rugspieren, waardoor een verkeerde beweging ervoor kan zorgen dat je door je rug gaat, oftewel spit veroorzaakt.

Spit voorkomen: 6 tips

1.  Blijf in beweging.
2. Voorkom dat je te lang dezelfde houding aanneemt.
3. Vermijd bewegingen die je onderrug te zwaar belasten.
4. Laat je (preventief) behandelen door een fysiotherapeut.
5. Doe regelmatig oefeningen om je onderrug soepel en sterk te houden.
6. Voorkom stress en oververmoeidheid.

Wat te doen bij spit?

Spit is een acute lage rugpijn die vaak ontstaat na overbelasting of het maken van een verkeerde beweging. Het is verstandig om zo snel mogelijk langs te gaan bij een fysiotherapeut die ervoor kan zorgen dat je klachten verdwijnen. Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen.

Ten eerste is het belangrijk om in beweging te blijven. Je spieren worden namelijk stijf als je te lang stil zit en dit zorgt alleen maar voor meer pijn. Om in beweging te blijven maar niet te veel pijn te krijgen raden wij het aan om te gaan zwemmen, wandelen of fietsen.  

Hoewel het belangrijk is om in beweging te blijven, moet je wel oppassen voor plotselinge bewegingen. Dit soort abrupte bewegingen kunnen de pijn namelijk verergeren. Probeer daarom niet te veel met je romp te draaien, niet te diep te bukken en niet te zwaar te tillen.

Als je eenmaal last hebt gehad van spit, is de kans dat de klachten terugkomen vrij groot. Sterke buik- en rugspieren ontlasten je rug en maken de kans op rugklachten een stuk kleiner. Train je buik- en rugspieren daarom wat vaker om spit en andere rugklachten te voorkomen.

Werken met spit

Als je last hebt van spit is het belangrijk om te blijven bewegen en zo veel mogelijk normale activiteiten uit te blijven voeren. In de meeste gevallen is het daarom verstandig om door te blijven werken. Heb je zittend werk? Wissel het zitten dan zo vaak mogelijk af met staan of een kort rondje lopen. 

Moet je voor je werk zwaar fysiek werk verrichten, zoals tillen of bukken? Dan is het verstandig om zolang je last hebt van klachten niet aan het werk te gaan. Blijf wel zoveel mogelijk in beweging. Wij raden het aan om regelmatig op een rustig tempo te wandelen, te fietsen of te zwemmen.

Oefeningen bij spit

Als je last hebt van spit is het verstandig om langs te gaan bij een fysiotherapeut. De fysiotherapeut stelt samen met jou een behandelplan op om zo snel mogelijk van je klachten te herstellen. Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om de klachten van spit te verminderen. Zorg er wel voor dat je eerst bij een fysiotherapeut controleert of je deze oefeningen mag uitvoeren. 

Oefening 1: Plank

  1. Ga op de grond liggen, duw jezelf omhoog en steun op je ellebogen en tenen.
  2. Zorg voor een rechte rug en span je buikspieren aan. 
  3. Houd dit 15-30 seconden vast.

Oefening 2: De brug

  1. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen in een hoek van 90 graden en je voeten plat op de grond. 
  2. Strek één been en breng de heup van de grond. Zorg dat dit been op dezelfde hoogte komt als je andere bovenbeen. 
  3. Ondersteun je onderrug met je handen indien nodig. 
  4. Houd deze positie 15-30 seconden vast. 

Oefening 3: Good morning

  1. Ga rechtop staan en kruis je handen over je borst. 
  2. Buig je bovenlichaam gecontroleerd zo ver mogelijk naar voren. 
  3. Kom langzaam weer omhoog.

Spit of hernia?

Doordat hernia en spit op dezelfde manier ontstaan, is het soms moeilijk om de twee aandoeningen van elkaar te onderscheiden. Er zit echter wel een groot verschil tussen de twee aandoeningen. 

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. De kern van deze tussenwervelschijf kan door scheuren van de omliggende vezellagen uitsteken. Deze vezellagen bestaan uit ongeveer 20 lamellen. Als je last hebt van een hernia zijn de lamellen helemaal doorbroken en is er een uitstulping. Bij spit daarentegen zijn de lamellen ingescheurd en vindt er geen uitstulping plaats. Het is mogelijk dat meerdere spit aanvallen uiteindelijk tot een hernia leiden.

Wat onze klanten over ons zeggen:

Laurent Lokhorst
Laurent Lokhorst
2022-11-07
Goed geholpen door Martijn.
Duncan
Duncan
2022-07-05
Ik ben hier terecht gekomen via een goeie kennis. Hij had rugklachten waarvoor hij geopereerd zou worden, door de behandeling bij Richard is dit nu niet meer nodig! Bizar resultaat! Ik zelf kwam voor iets anders. Door jarenlange trainingen en valpartijen waren mijn spieren behoorlijk verhard en stijf, door de deep tissue behandeling van Kim ben ik nu weer soepel en pijnvrij in mijn benen en onderrug! New chapter!
Pieter de Jong
Pieter de Jong
2022-06-20
Ik was bij meerdere fysio's geweest waarbij de mijn klachten maar niet verbeterden. Dus op een gegeven moment bij Richard Smith naar binnen gestapt. Ik ben behandeld door Kim aan problemen aan mijn kuiten (zweepslag), bovenbeen (opgebouwde spanning) en schouder. De behandeling is 1 uur en de intake was snel gebeurd, dus gelijk aan de gang. Het resultaat na 3 beurten is echt verbluffend. Ik kan weer lekker hardlopen. Mijn zoon en vrouw gaan hier nu ook heen. Ook zij zijn zeer tevreden!
Johan Sares
Johan Sares
2022-05-17
Top fysio praktijk de beste die er is, ik ben al jaren klant en ik raad dit iedereen aan voor al je klachten en /of pijntjes Groet, abdelmajid Bouali
Ralf aka Yapi
Ralf aka Yapi
2022-05-13
Ik was op zoek naar een goede Fysio voor mijn schouderpijn waar ik al een week of 5 last van had. Mijn sportmasseur was verhinderd en had zelf goede ervaringen met Danny, een van de Fysiotherapeuten. Dus belde ik voor een afspraak. De dame aan de telefoon gaf me een goed gevoel en stelde mij een aantal vragen over mijn pijn. Dezelfde dag kon ik al bij Danny terecht die gespecialiseerd is in o.a. schouders. Mijn ervaring met Fysiotherapeut locaties is dat het vooral een ziekenhuis en/of een klinische sfeer uitstraalt. Deze Fysiotherapeut locatie is geheel anders. Bij binnenkomst ademt het vooral sportcultuur en warmte uit. Natuurlijke en authentieke materialen en een ruime en rustieke wachtruimte waar een aardige dame je verder helpt. De wachtruimte ademt bijna de sfeer uit van een Grand Cafe, een lekker kopje koffie, mooi binnenvallend zonlicht en rust. Danny wist direct mijn probleempunt te lokaliseren. Aan het einde van de 1e behandeling was de mobiliteit van mijn schouder al sterk verbeterd. Ik heb nu 4 behandelingen gehad, 2x per week en mijn schouder gaat met sprongen vooruit. Ben erg blij dat ik deze Fysiotherapeut heb gevonden. Ik had niet gedacht dat een fysiotherapeut zoveel aandacht kon geven aan de gehele ervaring van sport en cultuur. Dank!
Kim de Waal
Kim de Waal
2022-05-10
Ik ben heel goed behandeld, de mensen zijn heel vriendelijk en voel me hier meer dan welkom!
Rocco Pasquino
Rocco Pasquino
2022-05-10
Hartstikke klantvriendelijke mensen, goede behandelingen en de service is ook top! Je krijgt drinken aangeboden in een hele gezellige wachtruimte. Niet dat je naar een fysio praktijk gaat voor een drankje, maar het is altijd mooi meegenomen.

De behandeling van spit

Bij Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met spit. Een combinatie van fysiotherapie en eventueel manuele therapie bevordert het herstel van je spit. Wij geven je uitleg over het beloop van de klachten, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een plan op om zo snel mogelijk van de spit af te komen. Naast het geven van adviezen kan de behandeling bestaan uit oefentherapie en/of het losmaken van de spieren en gewrichten in de onderrug. 

Heb je last van spit? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat je zonder klachten door het leven gaat.