Sporten met spierpijn (DOMS)

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Elke sporter, beginnend of gevorderd, heeft er weleens last van: spierpijn. Spierpijn is een reactie van je spieren op een belasting waar zij niet aan gewend zijn. Maar wat is spierpijn precies? En is het verstandig om te sporten met spierpijn? Lees verder voor meer informatie over spierpijn!

In dit artikel

Wat is spierpijn (DOMS)?

Spierpijn wordt ook wel DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) genoemd. Beginnende sporters of mensen die gevarieerd sporten hebben hier vaak last van. Hoewel de meeste sporters het vervelend vinden dat de spierpijn hen beperkt, geeft het ze vaak ook het gevoel dat ze goed bezig zijn geweest.

De oorzaak van spierpijn

Spierpijn wordt voornamelijk veroorzaakt doordat je spieren worden blootgesteld aan een bepaalde belasting waar ze niet aan gewend zijn. Dit is een combinatie van een verhoogde sensitiviteit van de zenuwreceptoren, verhoogde pijnsignalen en een verstoring van cellulaire structuren. 

Je voelt spierpijn pas na de training. Dit komt doordat de meeste beschadigingen in de spieren pas een flinke tijd na de inspanning ontstaan. 

Sporten met spierpijn

Is spierpijn goed?

Er wordt vaak vanuit gegaan dat spierpijn betekent dat je een goede training hebt gehad. Daarom wordt het ook door veel mensen als maatstaf gebruikt. Spierpijn is echter niet altijd het resultaat van goede inspanning. Als je dagen na je training nog steeds gesloopt bent, betekent dit niet dat je een kwalitatief goede training hebt gehad. Een training is pas kwalitatief goed als je merkt dat je vooruitgang boekt en na loop van tijd sterker en beter wordt in de oefeningen. 

Daarnaast associëren veel mensen spierpijn met spiergroei. Dit komt voornamelijk doordat beginnende sporters veel spierpijn én veel spiergroei ervaren. Ook dit is niet waar. Spierpijn is een bijproduct van krachttraining en dient niet als doel nagestreefd te worden. Het kan je progressie namelijk tegen werken.

Hoe lang duurt spierpijn?

Spierpijn treed meestal 6-8 uur na de inspanning op en piekt na 48 uur. De duur van de spierpijn en de mate van het optreden verschilt enorm. Het is afhankelijk van factoren zoals de intensiteit van de inspanning, het trainingsniveau van de sporter en de genen.

Sporten met spierpijn

Sporten met spierpijn is niet altijd verstandig. Je moet spierpijn namelijk niet onderschatten. Spierpijn is een teken dat je lichaam aan het herstellen is en tijdens deze fase gaan trainen kan dit herstelproces beïnvloeden. 

Sporten met spierpijn is echter niet per se slecht. Als je na een beetje bewegen merkt dat de spierpijn verminderd, is het geen probleem om weer te gaan trainen. Merk je echter dat bewegen de spierpijn niet verminderd? Dan is het verstandig om een dag over te slaan en je lichaam goed te laten herstellen.

Spierpijn voorkomen

Een goede manier om spierpijn te voorkomen is door de trainingsfrequentie te verhogen. Spierpijn ontstaat in de meeste gevallen namelijk omdat je spieren de inspanning niet gewend zijn. Als je bijvoorbeeld 1 keer per week je benen traint, zul je hoogstwaarschijnlijk na elke training last hebben van spierpijn. Als je de trainingsfrequentie verhoogt en dus vaker per week je benen traint, dan raken je spieren er meer aan gewend en zal je spierpijn afnemen.

Wat te doen tegen spierpijn?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om spierpijn te verminderen:

• Neem een warme douche of bad. Dit stimuleert de doorbloeding van de spieren waardoor de pijn sneller afneemt. 
• Eet voldoende eiwitten. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven en ondersteunen het herstel van je spieren na inspanning.

Verminder je spierpijn met een sportmassage

Kom bij ons langs voor een sportmassage. Een sportmassage bevordert het herstel van de spieren, neemt de aanwezige pijn weg en heeft een stressverminderende werking. De sportmassage zorgt voor een betere doorbloeding en stofwisseling waardoor je lichaam in staat is afvalstoffen sneller af te voeren en je spieren sneller kunnen herstellen. Maak direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten.