Blessures voorkomen: 6 tips

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Als je veel bezig bent met sporten, is het oplopen van een blessure het laatste dat je wilt. Een blessure betekent namelijk vaak dat je een tijdje niet meer (volledig) kunt deelnemen aan jouw sportactiviteiten. Hoewel je niet alle blessures kunt voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een blessure te verkleinen. 

In dit artikel

Hoe ontstaat een blessure?

Een blessure kan op meerdere manieren ontstaan. Eén daarvan is overbelasting. Je lichaam heeft een bepaald uithoudingsvermogen. Door te sporten kunnen wij het uithoudingsvermogen van ons lichaam verhogen. Het is hierbij wel belangrijk dat we de belasting langzaam verhogen. Als we dit namelijk te snel doen, is de kans op een blessure groter. 

Een aantal andere mogelijke oorzaken van blessures zijn het maken van een verkeerde beweging, een slechte conditie of verkeerd materiaal gebruiken tijdens het trainen. Om dieper in te gaan op de oorzaken van blessures dienen we onderscheid te maken in chronische blessures en acute blessures.

Chronische blessures en acute blessures

Bij blessures kun je te maken hebben met chronische en acute blessures. Een acute blessure ontstaat wanneer je bijvoorbeeld door je enkel gaat of een spier verrekt of scheurt. 

Daarnaast zijn er ook chronische blessures. Deze blessures ontstaan langzaam. Een verkeerde houding, verkeerde schoenen of te veel trainen kan voor chronische blessures zorgen. Bij chronische blessures heb je altijd last van pijn en duurt het herstel vaak langer dan bij acute blessures. 

6 tips om blessures te voorkomen

1. Zorg voor een goede warming up en cooling down

Het is enorm belangrijk dat jouw spieren warm zijn voordat je intensief gaat trainen. Begin daarom bijvoorbeeld met licht wandelen of joggen voordat je begint met jouw workout.

Naast een goede warming up is een goede cooling down minstens zo belangrijk. Een goede manier om dit te doen is door rekoefeningen uit te voeren. Door regelmatig te rekken wordt jouw flexibiliteit namelijk beter, en ook een goede flexibiliteit verkleint de kans op een blessure.

2. Versterk jouw core

Een sterke core verbetert jouw balans en stabiliteit. Dit is cruciaal tijdens het sporten en helpt om blessures te voorkomen. Oefeningen die je kunt doen om jouw core te versterken zijn bijvoorbeeld de plank of crunches.

3. Gebruik de juiste techniek

Wat voor sport je ook beoefend, het uitvoeren van de juiste techniek is cruciaal om blessures te voorkomen. Ben je onlangs begonnen met deze sport en weet je niet zeker of je de juiste techniek toepast? Vraag dan of een ervaren sporter of coach jou hierbij kan ondersteunen. Zorg ervoor dat je de techniek eerst correct uitvoert, voordat je intensief gaat sporten.

4. Neem je tijd

Naast het toepassen van de juiste techniek, is het ook belangrijk dat je je tijd neemt. Probeer jezelf niet te hard te pushen. Zeker als je pas kort geleden begonnen bent met deze sport. Het aanleren van een nieuwe sport kost namelijk tijd. Als je te intensief gaat trainen terwijl je er nog niet klaar voor bent, maak je de kans op blessures alleen maar groter.

5. Pak voldoende rust

Een andere factor die de kans op blessures vergroot, is te veel sporten en te weinig rust nemen. Hierdoor raken jouw spieren namelijk overbelast en zijn ze gevoeliger voor blessures.

6. Luister naar jouw lichaam

Het allerbelangrijkste bij het voorkomen van blessures, is om goed naar je lichaam te luisteren. Heb je na het uitvoeren van een bepaalde oefening pijn? Stop dan direct met jouw workout. Dit is in de meeste gevallen namelijk een teken dat je het rustiger aan moet doen.

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Heb je last van een blessure? Maak vandaag nog een afspraak met één van onze fysiotherapeuten of neem contact met ons op. Samen zorgen wij ervoor dat je snel herstelt en weer door kunt gaan met sporten!

nl_NLDutch