Dry Needling: effectief of niet?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Bij Dry Needling prikt de fysiotherapeut met een naald in je spieren. Deze manier van behandelen is in de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden bij zowel fysiotherapeuten als patiënten. Maar is deze populariteit terecht en is Dry Needling echt zo effectief?

Dry Needling: een effectieve techniek of niet?

Het is een vorm van fysiotherapie, waarbij de therapeut met een naald in de spieren prikt. Deze manier van behandelen is zeer effectief voor triggerpoints of knopen in een spier. Dit zijn kleine verhardingen in je spieren, waardoor je last kan krijgen van vervelende, uitstralende pijnklachten. Met Dry Needling wordt er een zeer dunne naald in een spier geplaatst, om de spier snel en langdurig te laten ontspannen.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn spierknopen die pijnklachten, stijfheid en krachtverlies veroorzaken. Het zijn verdikkingen die erg pijnlijk zijn als je erop drukt. De spier heeft op deze plekken een slechte doorbloeding. De spierknopen zorgen voor drukpijn die naar allerlei plaatsen in het lichaam kan uitstralen.

Voordelen Dry Needling

• Het effect op de behandelde spier is direct voelbaar;
• Het kan zowel bij kort als langdurig letsel toegepast worden;
• De directe ontspanning op de spier zorgt voor snelle pijnafname;
• Snel herstel van de spieren.

Het verschil tussen Dry Needling en acupunctuur

Dry Needling wordt vaak verward met acupunctuur. De twee behandeltechnieken zijn echter erg verschillend.

Acupunctuur

Acupunctuur is een Oosterse behandelmethode (geneeswijze). Het doel van deze behandelmethode is om de lichaamsbalans en stoornissen in het functioneren van het lichaam te herstellen. Er worden meerdere naalden tegelijk in het lichaam geplaatst die voor langere tijd blijven zitten. Deze methode wordt vaak ingezet bij patiënten die kampen met klachten als vermoeidheid, depressie, chronische pijn of een burn-out. Het wordt dus zowel ingezet bij lichamelijk klachten als bij mentale klachten.

Het verschil

Behalve het gebruik van naalden, hebben deze behandelmethoden geen overeenkomsten. Dry Needling richt zich op triggerpoints en knopen in de spieren, en acupunctuur richt zich op energiebanen in het lichaam. Bij Dry Needling wordt er telkens één naald geplaatst en bij acupunctuur meerdere tegelijk. Tenslotte is het effect van Dry Needling direct voelbaar en is dit bij acupunctuur pas na meerdere behandelingen merkbaar.

Doet Dry Needling pijn?

Onze fysiotherapeuten prikken pijnloos met de naald in de spierknopen. De spier trekt hierdoor samen. Deze verkramping kan pijnlijk zijn, maar dit is voor korte duur. Het effect is hierna ook direct merkbaar. Je kunt je spieren beter bewegen én er is een afname van pijn. Er kan wel sprake zijn van spierpijn na de behandeling. Deze spierpijn verdwijnt meestal binnen een dag.

Het effect van Dry Needling

Er zijn meerdere onderzoeken waaruit is gebleken dat het een effectieve methode is, voor het behandelen van een aantal verschillende klachten in het lichaam. Het is een effectieve behandelmethode voor onder andere:

• Subjectieve en objectieve pijn verminderen op zowel lokale als uitstralende pijn en bij druk van de triggerpoints;
• De beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren die verband houden met de spier waar de triggerpoint plaatsvinden.

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Dry Needling is één van de behandeltechnieken die gehanteerd wordt bij Richard Smith Fysiotherapie. Ben je benieuwd naar deze behandeling? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak.