Fibromyalgie: triggerpoints en tenderpoints

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Fibromyalgie is een vorm van reuma waarbij de spieren en het bindweefsel aangetast zijn. Het wordt daarom ook wel spierreuma genoemd. De pijn gaat vaak gepaard met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.

Bij fibromyalgie heb je vaak te maken met specifieke pijnpunten in het lichaam. Dit worden ook wel triggerpoints genoemd. Daarbij komen er bij deze aandoening ook vaak drukpunten voor. Een andere benaming voor deze drukpunten is tenderpoints

Wat zijn fibromyalgie triggerpoints?

Fibromyalgie triggerpoints, ook wel pijnpunten genoemd, zijn extreem pijnlijke punten die over het hele lichaam te vinden zijn. Deze punten voelen vaak als pijnlijke verhardingen of spierknobbels aan. Triggerpoints zorgen ervoor dat je pijn ervaart als je spieren rekken aan het einde van een bewegingsuitslag. Hierdoor vermijd je het rekken van je spieren. De doorbloeding van de kleine bloedvaten verminderd in de buurt van deze punten. Andere spieren nemen het werk van de verzwakte spier over. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat er triggerpoints ontwikkeld worden.

Bij het uitoefenen van druk op deze punten wordt de pijn bijna altijd ook op een andere plaats gevoelt. De pijn is meestal een contante, diepe en zeurende pijn. De intensiteit van deze pijn kan verschillen van licht oncomfortabel tot pijn waardoor je niet meer kunt functioneren. Deze pijn wordt ook wel myofasciale pijn genoemd.

Wat zijn fibromyalgie tenderpoints?

In tegenstelling tot bij triggerpoints, doet het uitoefenen van druk op een fibromyalgie tenderpoint geen pijn in een ander deel van het lichaam. Daarbij bevinden deze gevoelige punten zich ter hoogte van de aanhechtingen van de spieren en in de buurt van de gewrichten. Deze punten zijn vaak gelijk verdeeld over beide zeiden van het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat er 18 tenderpoints in het lichaam vastgesteld kunnen worden.

Waar zitten de fybromyalgie tenderpoints?

De fibromyalgie tenderpoints bevinden zich zowel aan de achterkant als aan de voorkant van het lichaam:

• De onderzijde aan de achterkant van je schedel;
• De schouderlijn, waar je nek overgaat in je schouder;
• Op de schouderbladen, 5 centimeter onder de bovenste schouderlijn;
• Op de voorkant van de hals, richting de zijkanten;
• Onder de hals, bij de connectie van je sleutelbeen en je borstbeen;
• Aan de binnenkant van je ellebogen, onder de plooi;
• Aan de weerzijde van je ruggengraat, ten hoogte van je navel;
• Aan de zijkant van je heupen, ter hoogte van je billen;
• Aan de binnenkant van je benen, 2 centimeter boven je knieschijf.

Het verschil tussen triggerpoints en tenderpoints

Triggerpoints zijn spierknopen die alleen pijn doen als er stevig op gedrukt wordt. Deze pijn straalt niet uit naar andere delen van het lichaam en deze punten zijn beperkt aanwezig in het lichaam. De punten worden gediagnosticeerd bij overbelasting van spieren. Hierdoor vindt er verkramping of verharding plaats.

Fibromyalgie tenderpoints daarentegen, zijn specifieke gevoelige plekken voor fibromyalgie en kunnen al pijn doen bij zeer lichte druk. Daarbij kunnen deze punten veelvuldig en aan beide zeiden van het lichaam aanwezig zijn.

Wat kan Richard Smith Fysiotherapie voor jou betekenen?

Bij Richard Smith Fysiotherapie hebben wij veel ervaring met patiënten met fibromyalgie. Je krijgt uitleg over het beloop van de klachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Daarbij stelt de fysiotherapeut samen met jou een plan op om zo snel mogelijk van je klachten af te komen.

Heb je last van fibromyalgie? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.